Menu Zavřít

Otevřené trhy jsou zárukou blahobytu: Šéf OECD varoval před protekcionismem

10. 4. 2017
Autor: DB Schenker

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría varoval před protekcionismem v mezinárodním obchodě a vyzval k posílení mezinárodní spolupráce. "Otevřené trhy zůstávají zárukou růstu a blahobytu," řekl Gurría agentuře DPA před dnešní schůzkou německé kancléřky Angely Merkelové s vrcholnými představiteli světových finančních a hospodářských organizací.

Gurría rovněž vyzval k posílení mezinárodních pravidel a norem. Dodal, že je zapotřebí zajistit, aby všichni pocítili přínosy globalizace.

Na schůzce s Merkelovou by se podle DPA mohly řešit mimo jiné rostoucí protekcionistické tendence ve Spojených státech. Nový americký prezident Donald Trump slibuje, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a Číny. V lednu například varoval, že uvalí dovozní clo ve výši 35 procent na automobily, které hodlá německá firma BMW vyrábět v nové továrně v Mexiku a exportovat do Spojených států.

Na dnešní schůzku s Merkelovou kromě šéfa OECD dorazí rovněž ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, prezident Světové banky (SB) Jim Yong Kim, generální tajemník Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo a ředitel Mezinárodní organizace práce (ILO) Guy Ryder, píše DPA.


Přečtěte si esej Luboše Hegera:

Esej: Jak veliká má být vlastně Amerika?


Trump krátce po nástupu do funkce podepsal dekret o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Tuto obchodní dohodu 12 tichomořských zemí uzavřela před rokem vláda Baracka Obamy, americký Kongres ale dokument ještě neratifikoval.


Přečtěte si o paradoxu protekcionismu:

CIF24

Paradox protekcionismu: politici jej hlásají, sami v něj neveří. Bude Trump jiný?


Trump rovněž hodlá prosadit změny v Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA), která je podle něj pro Spojené státy „katastrofou“. Trumpův hlavní obchodní poradce Peter Navarro navíc koncem ledna v rozhovoru s listem Financial Times prohlásil za mrtvé rozhovory o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích EU a USA.


Čtěte o Trumpově obchodní politice:

Trumpova Amerika v Asii vyklízí pole: medvěd i drak si brousí zuby


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).