Menu Zavřít

OTEVŘENÍ SE MÁ ZPOZDIT

24. 10. 2001
Autor: Euro.cz

RIF

PRAHA – Pozdržet otevření fondu hodlá kvůli pochybnostem o skutečné hodnotě akcií IPB představenstvo RIF ČR (Restituční investiční fond České republiky). Oznámil to jeho předseda Jan Kalfus s tím, že o celé záležitosti má rozhodnout valná hromada 28. srpna. Té představenstvo navrhne přerušení přeměny do doby, než bude ukončena záležitost týkající se přecenění akcií Investiční a Poštovní banky na nulu.

Toto přecenění doporučila před časem Komise pro cenné papíry. RIF kvůli němu vznikla ztráta přesahující 800 milionů korun. Přitom je možné, že po uzavření prodeje aktiv a pasiv do rukou ČSOB budou mít tyto cenné papíry nenulovou hodnotu, neboť společnosti zůstane platná licence, kvůli níž by mohl někdo o společnost projevit zájem. Není vyloučeno ani to, že i po uhrazení závazků z nucené správy zůstanou ve firmě nějaké peníze za prodej majetku. RIF navíc celý prodej napadl žalobou.

ebf - tip - debata

Z tohoto důvodu nechce představenstvo nechat fond otevřít, neboť se obává, že by jeho portfolio mohlo být dočasně podhodnoceno. „Nikdo neví, jaká bude hodnota akcií IPB, ale rozhodně to nebude nula, míní Kalfus. Ten navíc tvrdí, že podle Komise pro cenné papíry navíc nelze povolit přeměnu fondu, ve kterém je některá emise oceněna nulou (souhlas k otevření vydala komise ještě před uvalením nucené správy na IPB).

Představenstvo na valné hromadě také navrhne výplatu dividend za loňský rok ve výši mezi 60 a 100 korunami na akcii. Aktiva RIF dosahují zhruba patnácti miliard korun, což jej řadí na první místo mezi českými fondy. Jeho akcie zažívají od tiskové konference představenstva výrazný sestup.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).