Menu Zavřít

Otevřeno i pro ulici

15. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Po třech letech areál znovu ožil

Kouzelná stavba, utopená v anglickém parku, je v držení ministerstva věcí zahraničních. Proto jsme po dlouhý čas mohli obcházet štiřínský zámek obloukem a jen se dohadovat, jaké že dobroty tam podstrojují ministerským návštěvám. Po mnoha různicích a zhruba tříleté pohnuté historii se poměry změnily a areál znovu ožil. Hlavní změnou, která se dotýká jednoho každého z nás, je otevření zámeckých prostor pro „ulici“. Což prakticky znamená tolik, že dnes může každý restaurační prostory zámku navštívit a na vlastní kůži okusit vybrané lahůdky a služby. A tak jsem se tam vydal a s notnou dávkou zvědavosti se těšil na to, co tamní tým nabízí. Před kovanou branou čestného nádvoří jsem si bezděky uhladil faldy na ústroji a „přilízl“ zbytky kštice. Tak silným dojmem oslovuje tenhle barokní zámek. Nestává se často, aby člověk, jda poobědvat, vstupoval po koberci. Není červený, zato však notně dlouhý, zasahuje do třetiny délky dvora. Uvnitř potom vás obejme van aristokracie - obrazy na stěnách, textilní tapety, trofeje, erby. Sama restaurace je složena jakoby ze tří prostor. Komorní salon na začátku kopíruje dobu. Tak jako vše je vybaven historickým mobiliářem, dýše elegancí a intimitou. Má jedinou nevýhodu – je průchozí. Místnosti za ním dominuje malý bar. Ten jediný připomíná současnost. Moderní zákoutí, kterého hlavními stavebními materiály jsou kámen a kov, ústředním motivem pak válcová mosazná klec. Po celé délce jednoho z křídel zámku řada oken na jedné a stejný počet zrcadel na druhé straně – to opticky rozšiřuje prostor a dává mu dimenzi velkého slavnostního sálu - ozářených bleskotem světel z křišťálových lustrů, vás přiměje k pokoře. Usedám a jen polohlasem si objednávám lístek. I ten je pojednán patricijsky, kožené desky s ražbou, uvnitř replika ručního papíru s nepříliš rozsáhlou, ale uspokojující nabídkou. Z té lovím jednotlivé chody a nakonec koncipuji takovéto pořadí krmí. Úvod obstarají calamari na hlívě ústřičné a potom, možná ovlivněn lesoparkem, obklopujícím komplex, zůstávám při „lesním“ charakteru dnešního oběda a pokračovat budu řádným kusem masa – dopřeji si totiž Entrecôte (nechť mi šéfkuchař promine, dávám přednost tomuto způsobu psaní) na houbách. S dezertem počkám, nevím, zvládnu-li jej. Opečovávají mne dva obsluhující, z nichž by se někdejším uživatelům objektu líbil asi více mladý muž. Dívka, okouzlující a milá, si totiž občas sleví z náročných pravidel stolničení, která v takto noblesní atmosféře jsou zcela na místě. Zde bych se přimlouval za „zákaz vstupu“ pro veškerý free-styl, v současnosti tolik populární. Mladík s espritem a jistě se zaťatými zuby postupoval přesně podle daných uzancí, což jsem mu nijak neulehčil. Trochu škodolibě jsem ho nechal obcházet moji stále více „sumózmí“ postavu, tlačit se do úzké mezery mezi stěnou a mým pravým ramenem a hledat cestu pro zakládání či změnu příborů, servis i debaras. Zvládl to ale a ve chvilce přede mnou ležel vábně vonící předkrm. Světlé hoblinky mořských potvůrek, lesklé hlavičky hub a trochu strohá garnitura, dohromady lákavě vyhlížející pokrm říkal jediné – pusť se do mne. Učinil jsem tak a dostalo se mi příjemného zážitku. Maso s lehkým křupnutím uvolnilo celou škálu těch známých a velepříjemných chutí moře, snad jen maloučko „zabarikádovaných“ o stopičku větší špetkou soli. Vazká tělíčka hlív, ne příliš změklá, dodala známý, u hub hledaný kořenitý prvek s nádechem rašelinného tónu. Dotvoří tím sympaticky rozehraný akord poměrně obsáhlé skladby chutí, vyladěný a sukcesní. Nebylo mi dopřáno dlouho se těšit z pohledu ven, kde osvícená prázdná terasa působí v modravém stmívání nadčasovým dojmem kosmodromu. V tmavém jezírku přelivu se pozornosti dožaduje na přesnou sílu říznutý plátek vysokého roštěnce, kuchyňsky báječně upraveného, s okružím tuku po obvodu spíše naznačeným než skutečným. Opalizující lesk omáčky, její dravá vůně společně se soustem hověziny tvoří báječný tandem. Jen o vlásek, o ten nejtenčí vláseček bylo maso „přes“. Vím, jde o část tužší a na přípravu náročnější, nicméně ten vláseček…. Ovšem jídlo to bylo báječné, chuťový rejstřík v momentě, kdy by se mohl začít zdát fádním, ožil zlomkem nahrubo drceného pepře. Ten „si vrznul“ vždycky ve správný okamžik, a oživil takt, dodal mu pikanterie a vzletu.
Protože vše dohromady bylo nejen dobré, ale i co do množství více než hojné, upustil jsem od dezertu po kávě požádal o účet. Neomdlel jsem, jak jsem se v duchu obával. Tři sta a pětapadesát korun, to je částka, za to, že si chvíli připadáte jako některý z minulých vlastníků, nebo – líbí-li se vám to více – jako jedna z vládních veličin současnosti, opravdu snadno stravitelná.

Hotel Zámek Štiřín - Zámecká restaurace

Konferenční centrum Štiřín, Ringhofferova 711, 251 68 Kamenice–Štiřín
Tel.: +420 255 736 111, fax: +420 255 736 261
e-mail: hotelzamek@stirin.cz
http: www.stirin.cz

Otevírací doba: denně 11.00–22.30 počet míst: restaurace 40, šest salonků - 100 , v létě terasa 100
kuchyně: mezinárodní a česká klasika
Platební karty: všechny běžné, elektronické i embosované
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Španělsko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 54 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

FIN25

Výběr z jídelního lístku: 70 g Parmská šunka s cukrovým melounem Kč 120,-
Hovězí vývar s fritátovým klopsem Kč 30,-
100 g Calamari na hlívě ústřičné Kč 90,- 280 g Rybí trh– variace rybích filátek Kč 190,-
200 g Entrekotte s hruškou v omáčce Calvados Pomerančová rýže, kroketové hruštičky Kč 180,-
1000 g Pečený bažant nadivoko, vařené brambůrky ve slupce ( obj. 12 hod. předem ) Kč 450,-
500 g Pečená kachna na medu s červeným zelím, variace knedlíků Kč 160,-
150 g Pistáciové parfait Kč 50,-

Výběr z vinného lístku: Martini brut Kč 450,-
Sauvignon - pozdní sběr 2001, ZD Sedlec Kč 315,-
Pouilly - Fuissé, Ch. Fuissé, Cuvée 1 ere´ 1998 Kč 2500,-
La Misión - Chardonnay 2000 Kč 850,-
Rulandské červené 1993, ZD Kobylí na Moravě Kč 590,- Vallformosa, Penedés. Rosé 2000 Kč 780,-
Antoine Moueix & Fils, Bordeaux 1997 Kč 750,-
Chateauneuf-du-Pape, Clos Saint Michel 1998 Kč 2900,-

  • Našli jste v článku chybu?