Menu Zavřít

Otisk Čotarova palce

22. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Terra rossa 2001, cuvée, Čotar

O potraviny označené jako bio je stále větší zájem , který se týká i biovína. U toho však většinou není na první pohled patrné, zda výrobcům a prodejcům jde jen o populární marketingový tah, nebo zda skutečně nabízejí biokvalitu za odpovídající cenu. I když právě v oblasti vinařství lze tyto snahy již dlouhodobě sledovat. Neúnavným propagátorem takzvaných biodynamických principů v pěstování a zpracování vína je uznávaný francouzský vinařský odborník Nicola Joly. Pod jeho praporem vzniklo i sdružení francouzských výrobců takzvaných přírodních vín s vlastním kodexem kvality. Naše zkušenost s odpovídající nabídkou těchto vín na tuzemském trhu není příliš radostná a mohla by vést k lakonickému konstatování, že opravdu dobrých biovín je šlakovitě málo, avšak jsou.

Oblast
Zakladatel biodynamického zemědělství Rudolf Steiner se narodil a žil v zemích bývalé Jugoslávie, kde se jeho tradice a pěstitelská filozofie udržuje dodnes. Příkladem může být i okouzlující rodinná farma Branko Čotara (www.cotar.si) v západní části slovinského Krasu, v obci Gorjansko. Leží na náhorní plošině s výhledem na ne příliš vzdálené Jaderské moře, v oblasti s velmi nízkými srážkami a kamenitou načervenalou půdou s vysokým obsahem železa, zvanou terra rossa. Víno se pěstuje na řadě vzorně opečovávaných vinic o celkové rozloze sedmi hektarů, kde dominují zejména bílé a červené odrůdy Refosco, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malvasia, Sauvignon, Chardonnay a Vitovska. Naprostou samozřejmostí je ekologicky šetrné ošetřování vinic, ruční probírka a sběr opravdu vyzrálých hroznů stejně jako vinifikace, která se obejde bez přídavku jakýchkoliv aditiv, včetně šlechtěných kvasinek. Zajímavostí je, že místní bílá vína jsou tradičně vytvářena obdobnou technologií jako vína červená, aby se macerací přenesla zejména chuťová struktura obsažená v matolině do kvasícího moštu. Sklep je uspořádán gravitačně, což zaručuje naprosto šetrné zacházení s moštem, vína zrají od dvou do pěti let na dubových sudech různého stáří i velikosti. Po této době jsou bez filtrace plněna do lahví a opatřena signovanou etiketou s podpisem a otiskem palce Branko Čotara a jeho syna.

Producent
Degustace těchto okouzlujících přírodních vín značky Čotar rozhodně zaslouží pozornost zejména těch, kteří ve vínu hledají především otisk terroiru. Podle našich zkušeností jde opravdu o vzácnou kolekci vín plně korespondující s místem jejich vzniku. Vedle odrůdových vín vyznačujících se ojedinělou jednotou vůně a koncentrované chuti nás zaujalo velmi zdařilé cuvée Terra rossa, které je v nabídce vinařství od ročníku 1988, a jež je tedy možné vertikálně přechutnat, stejně jako další vynikající víno Terran nebo Cabernet Sauvignon. Všechny produkty tohoto vinařství jsou poznamenány láskou k vínu a šetrnou péčí o jeho kvalitu, které spolu s jedinečným terroirem vytvářejí předpoklad pro jejich všeobecné uznání a vysoká ocenění.

Náš tip
Terra rossa 2001 je velmi suché červené víno obsahující třináct procent alkoholu. Je vytvořené z odrůd Teran (40 %), Merlot (40 %) a Cabernet Sauvignon (20 %). Zrálo pět let v sudu typu barrique. Dominantní je jeho hluboká rubínová barva a intenzivní, velmi čistá ovocitá vůně připomínající višně, borůvky a černý rybíz. V chuti víno působí příjemně měkce, má pevnou strukturu podtrženou vyzrálými tříslovinami a dlouhý konec tohoto svěžího vína podtrhují bohaté a pikantní kyselinky. Jde o unikátní vysoce kvalitní přírodní víno.

MM25_AI

HODNOCENÍ
Vzhled vína (max. 15) 14 bodů
Vůně vína (max. 30) 26 bodů
Chuť vína (max. 44) 41 bodů
Celkový dojem (max. 11) 9 bodů
Celkem (max. 100) 90 bodů

Stupnice časopisu The Wine Spectators
100-96 bodů mimořádné víno 95-90 bodů nejlepší víno
89-80 velmi dobré víno
79-70 bodů průměrné víno
69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?