Menu Zavřít

Outsourcing? Ano i ne

20. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Nákup služeb je hospodárný u dopravní techniky, u výstroje nikoliv

Ministerstvo obrany ČR pokračuje v projektu operativního leasingu dopravní techniky, který začal pronájmem osobních automobilů. Loni uzavřel resort se společností LeasePlan kontrakt na čtyřletý pronájem 22 osobních aut Škoda Superb s plněním 19,4 milionu korun. Letos ministerstvo model rozšířilo o pronájem osmi autobusů na čtyři roky a dvaceti mikrobusů na pět let. Soutěže opět vyhrál LeasePlan; u autobusů s cenou 65 milionů korun a u mikrobusů 41 milionů.
„Výhodou operativního leasingu je, že si nájemce přebere vozidlo a v měsíčním paušálu má pokryty veškeré služby, jako jsou servis, pojištění a podobně,“ uvádí Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany. Jak dodává, řidiči provádějí pouze kontrolní prohlídky, běžnou údržbu a mytí vozidla. Po celou dobu provozu smluvní partner zabezpečuje servisní podporu. Na jeho vrub jdou i případné další náklady.
Podobně výhodný se ale zřejmě úředníkům nezdál obří projekt na outsourcing komplexního vystrojování resortu za více než dvě miliardy korun. Ministryně obrany Vlasta Parkanová totiž tendr na začátku července zrušila kvůli pochybení v rámci zadávacího řízení, a to neodůvodněným zúžením počtu uchazečů. Navíc projekt prý nepovažuje za hospodárný a pro armádu potřebný. Outsourcing výstroje byl druhým velkým tendrem, který se rozhodla ministryně zrušit. Minulý měsíc zastavila zakázku na dodávku telekomunikačních služeb v hodnotě 800 milionů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).