Menu Zavřít

Outsourcing pacientů

21. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Mnoho zdravotních pojišťoven...

Celý podtitul: Mnoho zdravotních pojišťoven v USA snižuje náklady a posílá pojištěnce za nákladnými lékařskými zákroky do zámoří

Dlouhou dobu Američané cestovali do zahraničí, aby ušetřili peníze za vybrané lékařské zákroky a zubní péči. Devětačtyřicetiletý David Boucher nesplňuje běžný profil takového zdravotního turisty. Poradce náměstka ředitele služby pro zdravotní péči Blue Cross & Blue Shield z Jižní Karolíny má totiž mnoho zdravotních výhod. Přesto si Boucher nedávno zvolil pro kolonoskopii Bumrungradovu mezinárodní nemocnici v Bangkoku, která figuruje v rostoucí nabídce pro zákazníky Blue Crossu. Jeho společnost může být šťastná - 640 dolarů za tento zákrok je podle měřítek v USA levnou záležitostí.
Blue Cross a další zdravotní pojišťovny usilují o to, aby za lékařskou péčí do zahraničí cestovalo více pojištěnců. Od počátku roku Boucher podepsal v zámoří spolupráci se sedmi nemocnicemi a doufá, že do konce roku přibude pět dalších, které budou k dispozici každému z 1,5 milionu pojištěnců jeho společnosti. Náklady na zdravotní péči v USA rostou, a proto „je cestování za lékařskými zákroky součástí řešení“, říká Boucher.
Zdravotní péče se stejně jako výrobní firmy a call centra stěhuje mimo USA. „Všechny největší americké zdravotní pojišťovny se začínají vzdělávat nebo zavádějí outsourcingové programy,“ říká Jonathan Edelheit, prezident Medical Tourism, loni založené oborové skupiny. Společnosti s vlastním pojištěním také bombardují Edelheitovu skupinu žádostmi o informace.
Proplácení výjezdů zaměstnanců z USA by nemělo být složité, říká Edelheit. Pojišťovací společnost by se mohla zříct všech plateb spoluúčasti, nabídnout úhradu cestovních nákladů pacientům a členům rodiny i pojistných plateb v hotovosti, a přesto by ušetřila desítky tisíc dolarů. Operace srdce, jež v USA přijde na sto tisíc dolarů, může být totiž v některé z nejlepších soukromých nemocnic v Asii provedena za deset nebo dvacet tisíc dolarů. A kvalita péče? Zahraniční nemocnice kvůli ní obvykle prověřuje společnost Joint Commission International, která je součástí stejnojmenné neziskové organizace, jež schvaluje americké nemocnice.
Blue Cross převzal vedení v outsourcingu lékařské péče, když v únoru navázal své první partnerství s Bumrungradovou nemocnicí. Od té doby pojišťovna podepsala podobné smlouvy s Parkwayovou skupinou pro zdravotní péči, vlastníkem nejen tří nemocnic v Singapuru, ale i dalších v Turecku, Irsku a Kostarice. Tři členové indické nemocniční skupiny Apollo se též zapojili do sítě. A další velký indický řetězec, Wockhardtovy nemocnice, se také spojil s pojišťovnami v USA. „Američané zatím nepřišli na chuť nápadu nechat si provádět operace srdce v Thajsku,“ říká Curtis Schroeder, americký generální ředitel Bumrungradovy nemocnice, „ale to se změní.“
Změna určitě některé pojištěnce naježí. Nabídka mezinárodního působení však uspokojí zaměstnavatele, protože budou moci omezit domácí výhody například tím, že zvýší spoluúčast na lékařských zákrocích prováděných v USA. Pro pacienty je také mimořádně složité domoci se ve většině asijských zemí soudně náhrady za špatnou péči. Bumrungradova nemocnice má kanceláře pro marketing a propagaci ve dvaceti zemích. Nemá ji však v USA. A částečně proto, že by jejím otevřením umožnila potenciální žaloby, říkají představitelé nemocnice. Bude to tedy chvíli trvat, než se pramínek amerických pojištěnců směřujících do Asie promění v bystřinu. Pojištěnci i pojišťovny však budou jen velmi obtížné odolávat výhodnějším cenám.

Popisek s. 36:
Američan se zotavuje z operace mozku ve Wockhardtově nemocnici v Indii

Tabulka s. 36:

Náklady na bypassovou operaci srdce
Důvod, proč pojišťovny spolupracují s nemocnicemi v zámoří

USA 130 tisíc dolarů
Singapur 18,5 tisíce dolarů
Thajsko 11 tisíc dolarů
Indie 10 tisíc dolarů

Pramen: Thajské ministerstvo zdravotnictví

ebf - tip - debata

Copyrighted 2008 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Přeložila: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).