Menu Zavřít

Ovoce ze škol

28. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Zemědělství

Ještě před Vánocemi ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) vychvaloval rozdávání ovoce ve školách jako úspěšný projekt. „Budu ho nadále podporovat i z důvodu, že patří mezi priority Evropské komise. Proto jí Česká republika oznamuje, že hodlá pro příští školní rok využít víc prostředků, než kolik je původní příděl EU,“ uvedl tehdy Fuksa. Po měsíci a pár dnech je všechno jinak. Dodávky ovocných svačin, které žáci prvního stupně základních škol dostávají zdarma, se po letních prázdninách neobnoví.
Ministerstvo zemědělství (MZe) minulou středu přihlášku k projektu Ovoce do škol na školní rok 2011/2012 z programu vlády překvapivě stáhlo. Jejím schválením by Nečasův kabinet současně odkýval roční zhruba dvacetimilionový příspěvek z českého rozpočtu. Kolem šedesáti milionů korun by přisypal Brusel. MZe na přímý dotaz nebylo schopno svůj názorový zvrat vysvětlit. Dle informací týdeníku EURO k němu přispěl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který odmítá jablka, pomeranče či zeleninové saláty prvňákům až páťákům nadále sponzorovat. Na MZe má projekt na starosti jeho stranický kolega, Fuksův komoditní náměstek Karel Tureček. Na jednání vlády zastupoval ministra lesní náměstek Jiří Novák, který boj o český příspěvek předem vzdal. Česko teď místo přihlášky Bruselu oznámí, že s projektem končí.
Bez pěti až šesti kousků ovoce nebo zeleniny, které v průměru dostane školák jednou za měsíc, se asi každý obejde. Když se ale Fischerův kabinet na popud tehdejšího šéfa agrárního resortu Jakuba Šebesty rozhodl využít nabízených eur a ovocný program se loni v únoru pracně rozjel, mohla česká pokladna pustit dvacet milionů, na něž se váže trojnásobek peněz z unie. Jinak úředníkům, školám a firmám dodávajícím ovocné svačiny nestálo za to investovat práci a peníze do administrativně a logisticky složitého projektu s jepičím životem.

ebf - tip - debata

Školní ovoce
– Ovoce zdarma dostává 370 241 žáků v 3145 základních školách.
– Na projekt šlo původně pro tento školní rok necelých 72 milionů korun. Po posílení z českého rozpočtu je k dispozici téměř 89 milionů korun.
– Roční limit na žáka se díky tomu od února do června zvýší ze 194 na 240 korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).