Menu Zavřít

Ovocnáři dostanou 200 milionů za mrazy. Škody však dosáhly půl miliardy

6. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo zemědělství navrhuje odškodnit pěstitele ovoce a lesníky celkem 208 miliony korun, vyplývá z materiálu určeného vládě. Jde o kompenzace za škody na plodinách a porostech způsobené mrazíky z přelomu dubna a května loňského roku.

„Materiál pro vládu je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Projednání vládou předpokládáme do konce března,“ upřesnilo tiskové oddělení ministerstva zemědělství. Většina částky připadne ovocnářům, pouze osm milionů získají lesníci za zničené školkařské výpěstky.

Zhruba 57 milionů půjde z nevyčerpaných prostředků na způsobené škody za rok 2016. „Proběhly už dvě kola žádostí o kompenzace, jedno kolo pro pěstitele hrušek a jablek bude ještě v dubnu,“ vysvětlil předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Státní příspěvek přesto pokryje jen část škod, ty se podle odhadů vyšplhaly až na 530 milionů korun. Podle Ludvíka je však důležité především to, že je tuzemská výše podpory srovnatelná s okolními zeměmi a čeští pěstitelé tak nemusí čelit nefér národní podpoře sousedních států.


Sklizeň ovoce loni klesla o 21 procent. Kvůli jarním mrazům

 ilustrační foto


„Musíme vycházet z evropského rámce a ten nemá ambici hradit všechny škody. Nárok mají jen ty podniky, kterým se snížily tržby o více než 30 procent. Stejně to mají pěstitelé v Polsku a přístup je tedy rovnocenný,“ míní Ludvík.

Chladným počasím loni nejvíce utrpěla sklizeň jablek, ministerstvo vyčíslilo škodu na celkem 270 milionů korun. Následovaly jahody (42 milionů), meruňky (39 milionů), třešně (36 milionů) a hrušně (32 milionů).

Podle pěstitelů nejsou problémem ani tak jarní mrazíky, se kterými se potýkají od nepaměti, ale mimořádně teplé zimy posledních let. Stromy v teplém počasí raší příliš brzy a nízké teploty kolem Ledových mužů v polovině května pak pupeny zdecimují. Současné nízké teploty tak ovocnáře těší a nenastane-li náhlé a dlouhotrvající oteplení, nemusela by se situace z loňska letos opakovat.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Zemědělci dostanou jako kompenzaci za sucho až dvě miliardy korun

Sucho


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).