Menu Zavřít

ozvěny

20. 7. 2015
Autor: Euro.cz

Česká Tour Až bude vítěz závodu Tour de France Chris Froome (skutečně nečekáme, že to vyhraje někdo jiný) v Paříži zvedat nad hlavu čtyřkilovou trofej, tak si můžeme gratulovat, že je to tak trochu české vítězství. „Pohár“ pro vítěze totiž navrhl škodovácký designér Peter Olah a český křišťál vybrousili v jablonecké Preciose. Tak teď by to chtělo ještě sportovní výsledky.

Čmeláci se dostávají do módy

Nejde o známá letadla, ale o hmyz. Kvůli rapidnímu úbytku včelstev si je pořizují nejen zemědělci, ale – Přemek Podlaha by měl radost – i zahrádkáři. Jako první v Česku je letos začal chovat Zemědělský výzkum Troubsko a 500 čmeláčích hnízd bylo za pár týdnů vyprodáno. Zájem byl více než dvojnásobný. Čmeláčí hnízdo v průběhu roku vychová desítky mladých královen. Možná v některých zahrádkářských koloniích napřesrok vzroste zájem o postřiky na hmyz.

Überauto

Zatímco se z české kotliny může zdát, že oblíbená „taxikářská“ služba Uber má problémy jen v Evropě (zákaz ve Francii a Německu), není to pravda. Hlavní střet o budoucnost sdílené dopravy se odehrává ve městě New York, kde má Uber nejvíc zákazníků. Tamní starosta Bill de Blasio chce zastropovat udílení nových taxikářských koncesí. To by určitě potěšilo tradiční provozovatele taxislužeb, Uber si však najal profesionály a vede proti de Blasiovi nemilosrdnou kampaň.

Česko je dvojkou pro n mecké investory

Na šestnáct set zahraničních investorů, zejména těch německých, hodnotilo úroveň podnikatelského prostředí v postkomunistických zemích střední a východní Evropy. Z průzkumu Česko­německé obchodní a průmyslové komory vyšlo Česko celkově jako druhé, první se umístilo Polsko. Česku škodí špatný vzdělávací systém a s ním spojená nedostupnost technicky vzdělaných zaměstnanců.

I když je tento fenomén ve všech zemích stejný, Polsko nelenilo a zahájilo v této oblasti změny.

Odhalené neodhalené plány ministra zdravotnictví

Ponechat si trochu tajemství. Touto taktikou zkušených koket se řídí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Představil sice oficiálně své záměry proti exportu léků a o regulaci cen zdravotnických prostředků. Jenže samotné novely k dispozici nedal. A tak ministr tvrdí, že zabezpečí zdravotnické prostředky dostupné všem. Výrobci zase říkají, že na pacienty přijdou vysoké doplatky. Jak to je? Kdoví.

Igor Rattaj ovládl Profi medii

Profimedia, největší fotobanka v regionu, kterou nedávno koupila česká Scandal Media Group Karla Vágnera, změnila majitele. Svůj vstup do firmy potvrdil týdeníku Euro slovenský miliardář Igor Rattaj ze skupiny J&T, který ovládá společnost Tatry mountain resorts. Získal devadesát procent akcií a Vágnerovi zbývá deset procent. Nicméně Vágner bude firmu dále řídit a jeho podíl se může navyšovat v závislosti na hospodářských výsledcích.

20

miliard korun

Ministerstvo dopravy zahájilo tažení za modernizaci kladenské dráhy, která bude mít odbočku na letiště. Hlavním argumentem je ekonomická výhodnost plánu, na niž má slyšet i Evropská unie a poslat také příslušný balík dotací. Investice vyjde na 19,5 miliardy korun (pokud se jako další podobné pražské stavby neprodraží) a doba dojezdu pasažérů z centra na letiště má být 27 minut. Nyní podle jízdních řádů trvá cesta z letiště na Václavské náměstí 33 minut. Těch šest minut vyjde hodně draho.

Moldavané cht jí k Rumunsku

Příslušníci moldavského Občanského hnutí mládeže uspořádali pochod z Kišiněva do Bukurešti, kde předali rumunskému prezidentovi Klausi Iohannisovi petici za sjednocení obou zemí pod rumunskou vlajkou. Moldavská opozice akci odsoudila, kišiněvská vláda dělala mrtvého brouka. Myšlenka na připojení Moldavska k Rumunsku je naživu již od vyhlášení nezávislosti na SSSR roku 1991; kromě jiného však její realizaci komplikuje dlouhodobá ruská okupace zhruba pětiny země.

CIF24

125 222 lidí

Tolik lidí změnilo zdravotní pojišťovnu. VZP opustilo nejméně klientů za pět let a udržela si téměř 60procentní podíl na trhu. Nejvíc si pohoršila Oborová zdravotní pojišťovna (OZP), a to o 20 tisíc pojištěnců (2,7 procenta klientů). OZP přitom měla silnou kampaň a byla vyhlášena jako finančně nejzdravější. Že by lidé prokoukli pochybnost tohoto hodnocení? Možná. A možná je spíše ekonomická stabilita pojišťovny nezajímá.

  • Našli jste v článku chybu?