Menu Zavřít

Ozvěny

20. 4. 2020
Autor: Euro.cz

nervy z rodiny Rodina je krásná věc, což člověk pochopí, až když na pár dnů odjede. Jenže v době karantény je něco takového téměř nemožné a miliony lidí řeší, jak se v zavřených domovech aspoň nezbláznit. Přesvědčili se o tom policisté z britského Cornwallu, kteří na Boží hod velikonoční zastavili auto s mužem, který svou 300 kilometrů dlouhou okružní jízdu vysvětloval potřebou odpočinout si od ženy a dětí. Společně to zvládneme!

když chceš, můžeš…

„Bude záležet na rodičích, jestli děti půjdou do školy – někteří chtějí, někteří ne,“ řekl premiér Andrej Babiš. „A bude záležet na učitelích, jestli tam půjdou – ti starší asi ne, ti mladší zřejmě ano,“ dodal. Celou tuto zvláštní proceduru nazval „liberálním přístupem“ zohledňujícím názory lidí. Návrat z koronavirové karantény bude ještě hodně zajímavý. Snad se nám bude chtít…

kufr nad hotel

Nouzová opatření žádají nouzová řešení.

Když německý sotva plnoletý mladík na cestě z Bavorska na sever zjistil, že hotely jsou zavřené, rozhodl se přespat ve vlastním autě. Netradičně ale nezvolil sedačku, nýbrž kufr. V tom se bohužel zabouchl a vysvobodit ho musela až police. Vyspal se prý docela dobře, ale my vám radíme: „Nebuďte blbí.“

Strop farmářských trhů

Farmářské trhy se otevřou v pondělí 20. dubna, tedy déle než týden poté, co hobbymarkety a zahradní centra. Ministr průmyslu, obchodu, dopravy a všeobecně ekonomiky Karel Havlíček to zdůvodnil tím, že hobbymarkety mají vysoké stropy. V minulých dnech tak zřejmě vláda začala měřit i stropy u farmářských trhů a kupodivu zjistila, že nekončí nikde. Sláva nakupování pod širým nebem.

slíbil ministr kultury Lubomír

1,5 miliardy

Zaorálek na podporu svého resortu. Vláda mu nakonec dala o půl miliardy méně a ještě peníze z velké části seberou příspěvkové organizace. Na instituce a jednotlivce, kteří do nuceného zavření vládou žili ze svého, nezbylo ministrovi prakticky nic. Vychází nám z toho jasná zpráva: kdo nesaje pravidelně ze státního, nemůže čekat pomoc, ani když mu vláda zakáže podnikat.

nechtěný půst

Americký Boeing trhá rekordy. Jenže jiné, než by si přál. Minulé pondělí oznámil zrušení dalších 75 objednávek na nejprodávanější model 737 MAx, který byl kvůli problémovému softwaru dlouhou dobu uzemněn. Jen během března ztratil odbyt pro 150 těchto strojů a šňůru jeho „nulových dodávek“ protáhl na 13 měsíců. Veselo navíc není ani u zbytku portfolia – zatímco loni firma na trh dodala v prvním čtvrtletí 149 letadel, letos je to 50.

Pandemie masek

Data k 3D tisku ochranné polomasky CIIRC RP95-3D vyvinuté během pouhého týdne na ČVUT se podobně jako sám virus šíří po celém světě. Stáhlo si je už přes šest desítek organizací z 25 zemí světa, namátkou z USA, Německa, ale i Mexika či Nového Zélandu.

Portál HubHub navíc masku zařadil mezi pět inovativních evropských projektů, které pomáhají v boji proti koronaviru. Klobouček!

hospody nedáme!

Češi se nezapřou. Když jde o záchranu divadla, semknou se. Když hospody, semknou se též. Natožpak piva! Iniciativa Zachraň hospodu propojující nyní zavřené podniky a zákazníky tak hlásí už dva tisíce hospod a restaurací, kterým lidé přispěli zakoupením voucherů celkem sedmi miliony korun. Další peníze do podniků putují z dlouhých front na láhvované pivo. No přece ho nevylijeme!?

největší špinavci

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila loni do atmosféry nejvíc oxidu uhličitého z českých zdrojů, přes 4,7 milionu tun.

CIF24

Provozuje ji polostátní ČEZ, od roku 2024 ji má převzít skupina Sev.en Energy byznysmena Pavla Tykače. V těsném závěsu je elektrárna Tušimice II (rovněž kolem 4,7 milionu tun), třetí byla paroplynová elektrárna Vřesová Sokolovské uhelné (3,9 milionu tun). Po Německu a Polsku je tak Česko největším znečišťovatelem spalováním uhlí v Evropě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).