Menu Zavřít

Ozvěny

18. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Najednou letadlo Osamocené procházky přírodou jsou balzámem na duši. něco o tom ví Matt berger, který hodně času tráví v americkém údolí smrti a zkoumá kameny. při své poslední túře objevil nečekaný nález. vrak armádního letounu Grumman sa-16a, který se tu zřítil v lednu 1952. cia o něm věděla, ale před 68 lety se prý nechtěla zatěžovat s jeho odklizením. někdo chodí na hřiby, jiný na letadla.

Je to vo hviezdach

Jasnou odpověď, zda si české restaurace ověnčené hvězdou od Michelinu pro letošní rok ocenění udrží, dosud nemáme.

průvodce významnými evropskými městy, jehož součástí je i praha, vychází zpravidla v průběhu března. Jenže letos zatím nevyšel a kdo ví, kdy se tak stane – prý snad v průběhu léta. Místo věštění z průvodce se tak raději vypravte nějakou tu českou „michelinku“ podpořit. bude to třeba.

Střežená data

Odborná veřejnost se stále od vlády nedočkala podrobných dat o koronavirové epidemii. neuspěli ani piráti, kteří kvůli tomu chtěli 5. května na jednání sněmovny zařadit mimořádný bod. poslankyně Olga richterová argumentovala například tím, že v jiných zemích včetně slovenska je poskytování těchto informací vědcům běžné. Jelikož se však 106 poslanců hlasování zdrželo, ti čeští mají smůlu. snad příště!

Jako manuál NASA

Ministerstvo školství v desetistránkovém dokumentu popisuje, co vše musí škola zajistit a studenti dodržovat, aby se mohli navrátit do lavic. kolik roušek musejí mít a kdy je měnit, nezapomenout samostatný pytlík na roušku, do školy přijít jen v přesně vyhrazený čas, povrchy a předměty dezinfikovat, lavice uspořádat podle nákresu a tak dále a tak dál. problém to pochopit a vše vstřebat má i vysokoškolák!

131

let uběhlo od založení poldi kladno karlem wittgensteinem. žáruvzdorná ocel našla uplatnění v letectví, automobilovém průmyslu, armádě i medicíně, ale ekonomicky Poldovka stále strádá. Po krachu má podnik nového majitele, opimo Trade loni zaplatila 140 milionů, ale výroba dodnes stojí. před 18 lety pak začalo první kolo kuponové privatizace, kde viktor kožený se svými Harvardskými fondy a „jistotou desetinásobku“ odstartoval podnikatelsko-pirátskou kariéru.

Výbuch? Ví bůh…

Minulý čtvrtek po šesté hodině ranní šly k zemi chladicí věže vyřazené německé jaderné elektrárny philippsburg. Z videa pořízeného provozovatelem enbw je patrné, že řízený odstřel proběhl předpisově. Z každé věže zbylo 32 tisíc tun stavební suti. přesný čas odstřelu firma tajila, aby se v době pandemie na místě neshlukovaly davy zvědavců. Znám byl jen osmačtyřicetihodinový časový úsek, kdy se tak má stát.

Zpět ke strojům

produktivita práce na home office klesá až o třetinu. Tvrdí to analýza poradenské společnosti Moore czech republic mezi dvaceti klientskými firmami, podle níž v prvním měsíci karantény klesla v průměru o desetinu, po dvou měsících pak o oněch 30 procent. připisuje to přesunu celých týmů do domácích kanceláří a tím i ztížené koordinaci, kdy běžné úkony trvají déle. v takovém srpnu by už z domova asi neodpracoval nikdo nic.

Slavík stále vládne

Hudební trh v česku poprvé překročil hranici jedné miliardy korun, když loni dosáhl na 1,061 miliardy. rostl prodej digitální hudby (410 milionů) i fyzických nosičů (cd a vinyl; 212 milionů), nejvíce však vyskočil streaming (z 280 na 376 milionů). žebříček nejprodávanějších písní roku 2019 ovládl karel Gott, a to dokonce hned se dvěma alby.

Hlavně bezpečně

MMF24

Od tohoto týdne začíná uber všem svým řidičům rozdávat bezpečnostní plastové přepážky dělící prostor zadních sedadel od řidiče. Ti mají rovněž nově povinnost pořizovat si selfie, na základě nichž následně aplikace automaticky ověří, že na sobě mají ústní roušku. Firma jim také bezplatně poskytne dezinfekční prostředky pro povinné čištění vozu. Holt už ani jízda taxíkem nebude, co bývala…

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).