Menu Zavřít

Ozvěny

24. 8. 2020
Autor: Euro.cz

chocolate Rain Předminulý týden zažili obyvatelé švýcarského města Olten zvláštní ráno. Nejenže je probudil nasládlý vzduch, ale řada aut byla po noci posypána kakaem. Velmi rychle se zjistilo, že za hnědý noční déšť může porouchaná ventilace v místní čokoládovně, kvůli níž se do vzduchu dostalo velké množství rozdrcených kakaových bobů. Bojíme se domýšlet, co by se při stejné závadě stalo třeba v takových Vodňanech…

Loňské sněhy

Hospodářský růst v roce 2019 podporovala zejména domácí spotřeba, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Spotřeba domácnosti meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Domácnosti mohly víc utrácet především díky růstu mezd a platů, jejichž objem se loni podle statistiků zvýšil o 111,5 miliardy korun. Letos se slovem „růst“ v žádném ze zmíněných ukazatelů nepočítejme.

všeobecná pojišťovna ano

Náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči David Šmehlík se chce stát příštím šéfem nejdůležitější zdravotní pojišťovny v zemi. „Byla by to logická kontinuita mé práce,“ potvrdil v rozhovoru s týdeníkem Euro. Předloni přitom proslul navyšováním plateb z veřejného pojištění klinice Iscare patřící do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Působil také jako poradce ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Budeme ještě stále předstírat, že střet zájmů premiéra tuto zemi neničí?

nemocný „Jerman“

Manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) na sociálních sítích začal nadávat místopředsedovi ODS Martinu Kupkovi. Kupka v létě objíždí střední Čechy a Jermanovou otevřeně kritizuje.

Jakub Pokorný se své manželky zastal a Kupkovi, který kandiduje na hejtmana, vzkázal, že je mu z něj „na blití“ a označil ho za „buzeranta“. Jestli on by raději neměl dál stříhat vlasy než mluvit.

Pluto a Pompeje

Dne 24. srpna roku 79 smazala italská sopka Vesuv z tehdejších map města Pompeje, Herculaneum a Stabiae. Téhož dne, jen o 1941 let později, pak zmizelo ze seznamu planet Pluto. Rozhodli tak vědci na mezinárodním astronomickém kongresu v Praze, když do té doby devátou planetu Sluneční soustavy prohlásili za pouhou trpasličí planetu. Čím se asi zapíše do historie ten letošní?

zeleno-bílá revoluce

Přepravní aplikace Bolt začala v Praze polepovat auta vybraných partnerských řidičů firemním logem. Firma tím chce lidem usnadnit nalezení objednaného vozu, upraveny tak byly už desítky vozidel. Řidiče přitom polep nic nestojí, veškeré náklady hradí sama firma. Tomu, kdo se pro reklamní fólii rozhodne, navíc přísluší „dodatečný finanční bonus“. Jak vysoký, to už firma nesdělila.

Prachy na prvním místě

Hlavním důvodem pro změnu práce nadále zůstává výše mzdy. Jako klíčový argument ji v letošním průzkumu Randstad Employer Brand Research označilo 55 procent respondentů.

I vzhledem k současným ekonomickým otřesům však lidé čím dál častěji hodnotí také stabilitu zaměstnavatele, a tedy i jistotu zaměstnání. Oproti loňskému roku naopak klesl význam zajímavosti práce a lokality, což do značné míry souvisí i s vyšším využíváním práce z domova.

4776 %

Takový úspěch asi nikdo nečekal. Na crowdfundingovém serveru Indiegogo se o něj postaral projekt prvního jízdního kola z karbonových vláken, které vznikne na 3D tiskárně. V době uzávěrky čísla jej podpořily přes tři tisíce lidí, od nichž získal téměř pět milionů dolarů. Cílem kampaně přitom bylo jen sto tisíc dolarů. A to ještě zdaleka nekončí!

Bella Bohemia

ebf - tip - debata

Vltavské vody v Praze začala brázdit první zcela elektrická výletní loď Bella Bohemia od pražského šífařského gigantu Prague Boats. V běžném provozu při 50procentním výkonu motorů vydrží loď jezdit přes šest hodin v kuse. Nabíjení elektromotorů ze břehu pak trvá kolem tří hodin. Loď byla vyrobena v Německu a navrhla ji česko-brazilská architektka Vera Hampl. Jistě to nebude dlouho trvat a na Vltavě se dočkáme nakonec i elektrických šlapadel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).