Menu Zavřít

Ozvěny

10. 7. 2017
Autor: Euro.cz

Cpe se jak Prajs Před 151 lety prohrálo Rakousko-Uhersko válku s Pruskem. A od té doby se také (hlavně na moravských svatbách) používá rčení: „Cpe se jak Prajs." Pažraví Prušáci prý tehdy snědli, co mohli, a někdy i víc. Nejhůř bylo, aspoň dle knihy Jan Cimbura J. Š. Baara, v Sudoměřicích u Bechyně, kde dva Prajsové padli na kopu vajec - „na tvrdo si je uvařili, naráz je snědli, ale do rána pukli a zahrabali je v noci do hnoje".

Sněží! Na Konopišti sněží!

Máme pro vás mimořádnou nabídku. Navštivte Konopiště a vydejte se na večerní prohlídku zámkem na téma „životní osudy arcivévody Františka Ferdinanda d'Este a jeho potomků“. Provázet vás bude někdejší hradní protokolář Jindřich Forejt a možná přijde i bílá paní. Snad to stihnete už 11. července, další tři termíny jsou volné v srpnu. Nachystejte si nosy, něco nám říká, že na téhle prohlídce bude fakt veselo!

Nejbohatší národ světa

V roce 1993 se začali Slováci slavně skládat na Slovenský národný poklad. Byl to průšvih. Vybralo se jen 30 milionů korun, darované peníze požraly špatné investice a nyní, když Matica slovenská otevřela pancéřovou skříň se zlatými prsteny a zuby, zjistila, že jich desítky chybějí. Slováci tak jsou bohatí zas už jen duchem a mohou se utěšovat vědomím, že to hovado nehanblivé, které je okradlo, byl Slovák.

Duch Pavky Morozova

Pavlík Morozov, který kdysi udal otce čekistům, má následovníky. Chovanci slavného pionýrského tábora Artěk se Vladimiru Putinovi pochlubili exkurzí ve vinařství. Marně vedoucí líčil, jak je nedávno navštívil stařičký pionýr a dětem se slzou v oku povídal, že má Artěk spojený s chutí muškátu „Bílý kámen“, který tu pil v roce 1945 - abstinent Putin ho stejně sjel jak kluka. Holt, děti jsou mrchy a pionýři zvlášť.

3,6

tuny kokainu našli policisté na palubě letounu, který odstartoval z latifundií brazilského ministra zemědělství Blaira Maggiho. Podezřelý byl hned od začátku -koneckonců k přistání ho donutily až vojenské stíhačky. Miliardář Maggi, přezdívaný Sójový baron, se k věci odmítl vyjádřit. Zřejmě nechce prozradit svůj byznys plán. „Pocukrovat“ sóju jako on neumí nikdo a movití vegetariáni se po ní mohou utlouct.

Pokoj lidem dobré vůle

Jakéhosi Ostravaka vytočila dle Moravskoslezského deníku čtveřice mužů, která na ulici dělala bordel. Začal po nich z okna ve třetím patře metat nejrůznější věci - hrnec, skříň, televizi… Když ho dopadla policie, měl v krvi dvě promile a na bombardované hulákal, že jim jeho pes „vyžere střeva“. Těžko k uvěření… že ve dvě ráno měl v Ostravě někdo v krvi jenom mrzká dvě promile.

Jako CR7 před zrcadlem

Jihokorejská firma KI přišla na rafinovaný způsob, jak snadno a rychle vyhubit metrosexuály a ještě na tom vydělat. Vymyslela modulární tenisky, které si každý majitel může bez lepidla či šití sestavit dle svého osobního vkusu. Stojí 70 dolarů a možných kombinací je prý přesně 10 125. Jen si zkuste představit takového Cristiana Ronalda, jak se ráno postaví před zrcadlo a začne si zkoušet deset tisíc nových bot.

God save the Queen

Nová britská letadlová loď Queen Elizabeth má problém: ukázalo se, že běží na systému Windows XP. Všichni vědí, že námořníci Jejího Veličenstva jsou nejlepší na světě, ale opravdu by nás zajímalo, co budou dělat, až na ně vyskočí hláška „protiletadlová raketa nebyla nalezena nebo nepracuje správně“. Každopádně Britům do lodí poteče, minimálně softwarově, protože u Gatesů už XP nějaký ten pátek nepodporují.

EBF24

Hnědí už vědí

Kotlebovi chalani se rozhodli uctít staré slovenské národovce výšlapem na kopec. Kupodivu se jim podařilo vyšplhat na nejvyšší horu Malé Fatry - Velký Kriváň a na Facebooku pak slavně zveřejnili vrcholovou fotku. Jenže ouha, kdosi chytřejší než oni jim prozradil, že Štúr, Hurban & spol. lezli na Kriváň ve Vysokých Tatrách. Lidé se jim teď smějí a oprávněně, vždyť s tímhle přístupem by nevypravili jediný vlak.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).