Menu Zavřít

Ozvěny

28. 1. 2019
Autor: Euro.cz

Obrna jazyka českého Komunisté chtějí ochránit náš rodný jazyk. „Jde nám o to, aby se čeština – a teď to řeknu nespisovně – neprznila,“ zdůvodnil předložení návrhu zákona o státním jazyce šéf jejich klubu Pavel „Balbín“ Kováčik, hrdý to následník „češtinářů“ typu Husáka, Jakeše či Dubčeka. Jak to tak vypadá, budeme si muset brzy prosvištět slovíčka jako kolchoz, VUML, slavný husákovský „apříl“, kulak, b(r)ojler, degret či demogracije.

tisíc 50 golfových míčků vylovila trojice potápěčů z moře u kalifornského pobřeží. Všechny pocházejí z nepřesných odpalů hráčů četných přímořských golfových resortů. Ve vodě se z nich prý uvolňují nebezpečné chemikálie a podle biologa Matthewa Savoky je proto nutné zbloudilé míčky okamžitě vylovit. Na golf proto ode dneška jedině v neoprenu.

Spalovna, kterou si zamilujete

Bydlet vedle spalovny chce jen málokdo.

Chytře na to šli Dánové, kteří na střeše nové spalovny Amager Bakke v Kodani postavili sjezdovku a restauraci s kavárnou. Možná by se tím mohli inspirovat i naši investoři. Což takhle spolu se spalovnou postavit – pálením odpadu vyhřívaný – akvapark a hospodu s minipivovarem k tomu?

Krátkozraká lama

Minulý týden se děly samé divné věci. Jistý Rus se například opil tak, až se pokusil unést letadlo do Afghánistánu, německá policie pro změnu pátrá po zloději se zeleným kolečkem, který vyráží z Čech za kořistí k bavorským sedlákům, a v Mníšku pod Brdy se kdosi vloupal do pekařství a nakousl dva zákusky. Nejveseleji však bylo v Bretani, kde vešla do optiky lama a půl hodiny si prohlížela vystavené brýle.

Profesoři vědecké oknologie

Slovensko rozdělovalo 33 milionů eur na výzkum a 1,3 milionu dostala firma Window Glass, která – vedle pěstování podezřelých kontaktů – vyrábí okna. Ke spolupráci na projektu „výskum termických pochodov v procese znižovania vlhkosti organických materiálov“, který se týká efektivního sušení pilin či hrozinek, ji přizvala Slovenská technická univerzita. Není nad to, když zjistíte, že věci fungují stejně špatně i u sousedů.

Co dělali lidé bez televize

Před 234 lety se narodila první česká foodblogerka Magdalena Dobromila Rettigová. Kromě toho Britové zatkli „atomového špiona“ Klause Fuchse (1950), Bellinghausen spatřil Antarktidu (1820), naposledy veřejně vystoupili Beatles (1969) a v Brně byl veřejně popraven vrah Josef Čapek (1866), což byla ve světě bez kin, televize a počítačů taková událost, že se při ní dle dobového tisku „zabil jistý člověk spadnuv s návrší“.

Záchod sapiens sapiens

Účastníci světového ekonomického fóra v Davosu tráví na toaletách víc času než v přednáškových sálech. Může za to poněkud nepraktické ovládání tamních WC a nepřehledný návod, který „davoským bohům“ radí, jak si pomocí chytrého telefonu sklopit prkénko, spustit omývání zadních partií vodou a následně je osušit.

Záchod by zkrátka neměl být chytřejší než člověk.

Rychlík Philip

Manžel britské královny Alžběty – sedmadevadesátiletý princ Philip – je nenapravitelný. Zavinil autonehodu, protože nedal na křižovatce přednost, a pak podle jedné ze svědkyň tvrdil, že ho oslnilo slunce, i když bylo pod mrakem. Dva dny poté ho navíc kamera zachytila, jak řídí bez pásu. Na důvod se ho naštěstí nikdo neptal, jinak by se Britové od prostořekého šlechtice nejspíš dozvěděli, že „ho musel upevňovat nějaký Ind“.

Hlavu vzhůru

České nebe má nový strop. Řízení letového provozu (ŘLP) vloni odbavilo průměrně 2500 letadel denně, 912 815 za celý rok, tedy nejvyšší číslo v historii. Podílel se na tom i fakt, že dispečeři v Německu nestíhali a část letadel musela využít jiné koridory včetně těch v českém vzdušném prostoru.

MMF24

ZDROJ: ŘLP

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).