Menu Zavřít

Ozvěny

29. 4. 2019
Autor: Euro.cz

Proč je Donald prezidentem Americký exprezident Obama a americká skoro prezidentka Clintonová politovali ve svých tweetech „uctívače Velikonoc“, které zavraždili teroristé na Srí Lance. S politickým newspeakem jsme už měli cosi do činění, a tak víme, že mysleli křesťany. Jeden by k tomu rád poznamenal něco šťavnatého, jen vědět, jestli se „blbec“ korektně řekne člověk s lehkou kognitivní dysfunkcí, či osoba vývojově opožděná?

Na kopečku v Africe

Právě před 178 lety poslal Vrchní apelační soud na 20 let za mříže loupežníka a vraha Václava Babinského. Kromě toho Johanka z Arku dobyla Orléans (1429), Američané osvobodili Dachau (1945), Iveta Bartošová se v Uhříněvsi vrhla pod vlak (2014), vznikla společnost Hudsonova zálivu (1670) a premiérovým 393 obětem přišel do e-mailu vůbec první spam (1978). Rozeslala ho dnes už po zásluze zaniklá počítačová firma DEC.

Návrat hnědých tradic

Sotva dozněly oslavy 130. výročí Hitlerova narození, začaly se dít věci. Tak třeba místostarosta Vůdcova rodiště – Braunau am Inn – sepsal báseň, v níž migranty nazývá „krysami“. V Polském Pruchniku zase obnovili tradici upalování Jidáše, a figurína jako by z oka vypadla Židovi z nacistických karikatur. Sacha Baron Cohen se zjevně mýlil, když rodiště Borata a jeho soukmenovců slavících židobraní umístil až do Kazachstánu.

Ekopolicie

Policisté z Cách vědí, že chodit pěšky a jezdit MHD se vyplatí. Uprchlé stádo koní (a osla k tomu) pronásledovali ulicemi města nejdřív pěšky, a když jim došly síly, nasedli na autobus. Překvapivě zvířata nakonec pochytali. Až příště pojedou třeba k hospodské rvačce, budiž opilcům samo nebe milostivo.

1600

kilometrů mezi ostrovem Guadeloupe a Francouzskou Guyanou překonal vyšinutý bezdomovec ukrytý v podvozku letadla. Air France si teď láme hlavu, jak to, že se neudusil ani nezmrzl, a nepochybně přemýšlí, jestli by do letadel nešlo napěchovat víc lidí. Anebo to byl to Pan Tau, který si v Guyaně zapomněl deštník a buřinku?

Díky, že ses mě zastala

Poslankyně ANO Miloslava Rutová označila slova šéfa ODS Petra Fialy za hrubě urážlivá a neslučitelná s právním řádem i lidskou důstojností. A čím že to Fiala ohrozil lidskou důstojnost? Inu, řekl o poslankyni ODS Maje rové Zahradníkové, že je zamilovaná do Václava Klause mladšího. Rutová se svým výrokem chtěla Zahradníkové zastat, ale trochu se do toho zapletla a my teď tušíme, že ví o VK víc, než jsme kdy chtěli slyšet.

Špinavej, hipster, špinavej

Podivuhodné věci se děly i o Velikonocích. Jistého Američana s fatálně zvýšeným tepem by sanitka asi nedovezla, naštěstí výmol v silnici zafungoval jako defi brilátor, a tak přežil. Mladé Tchajwance zase zpod víčka vyndali čtyři včely-ploskočelky, které se živily slzami. Je to sice hnus, ale co; koneckonců švýcarští lékaři zjistili, že „tunel“ na magnetickou resonanci je čistší po psovi než po muži s plnovousem.

Kameňákov

Staronový izraelský premiér „Bibi“ Netanjahu chce nové městečko na Golanských výšinách pojmenovat po Donaldu Trumpovi. Má to logiku – koneckonců právě současný americký prezident uznal svrchovanost Izraele nad tímto územím –, ovšem obyvatelům „Trumpova“ přesto nezávidíme. Dopředu tušíme, kam budou v budoucnu mířit všechny syrské rakety.

Skrytý hit pražské burzy

Většina akcií na pražské burze se nehýbe z místa. Stačí se podívat na ČEZ, O2 nebo Kofolu. Výrazněji rostou jen akcie vlastníka Novy CME a energetické skupiny Photon Energy. Ty od ledna vylétly o plných 78 procent. Jistou vadou na kráse tohoto titulu je, že se obchodují akcie maximálně v řádu desítek tisíc korun denně.

Graf

CIF24

Photon energy Vývoj kurzu akcie na pražské burze (Kč)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).