Menu Zavřít

Ozvěny

26. 8. 2019
Autor: Euro.cz

Echt Blitzkrieg Před 123 lety vyhráli Britové – po 38 minutách bombardování paláce zanzibarského sultána – nejkratší válku v dějinách. Kromě toho v bažině utonul Ludvík Jagellonský (1526), vybuchla Krakatoa (1883), v Brně vznikla zoo (1953), poprvé byla zaznamenána ebola (1976) a francouzské Ústavodárné shromáždění schválilo Deklaraci práv člověka a občana (1789). Právě o 32 měsíců později sjela poprvé k zemi „bezbolestná“ gilotina.

Vůdcův kolotoč

Atrakce s názvem „Orlí let“ byla v německém zábavním parku Tatzmania v provozu jen pár týdnů, pak ji provozovatel raději zavřel. Na rozdíl od něj si totiž návštěvníci všimli, že kolotoč svým tvarem až příliš připomíná dva hákové kříže. Ještě by nakonec někoho napadlo srazit podpatky a zvednout ruku. To víte, ein Volk, ein Reich, ein Karussell!

Pekingovi chytráci

Český smyčcový soubor Pražákovo kvarteto nepojede kvůli zákazu čínských úřadů na turné. V Číně si totiž „přeložili“ jeho název a kvůli hádce s hlavním městem o Tibet se soudruzi rozhodli umělce do země nevpustit, i když s Prahou nemá soubor nic společného a jmenuje se podle zakladatele Josefa Pražáka. Očekáváme, že čínský truc brzy vygraduje tím, že ze všech domů v zemi středu demontují prahy.

Vykrmte se s Andrejem

Od začátku roku jsem zhubl o 12 kilo, pochlubil se na sociálních sítích Andrej Babiš a okamžitě se stal terčem posměchu. Hubne prý jak zisky Agrofertu, jiní Babišovi doporučili, že by měl ke snížení váhy přimět spíš ministryně financí a pro místní rozvoj. Nechybělo ani doporučení, aby se před nástupem do vězení vykrmil do zásoby.

14 milionů korun

vymohl stát podle analýzy neziskovky Kverulant v posledních pěti letech z chybujících úředníků. Jejich kiksy přitom způsobily škodu za celých 944 milionů korun. Vyvozovat osobní zodpovědnost určitě není pokaždé namístě (třeba v případě složitých restitučních sporů ministerstva zemědělství), přesto se jaksi nemůžeme zbavit dojmu, že úředník úředníku vlkem prostě nebude.

Alexander Dubček tankuje super

Slovenský velkofilm „Ľudská tvár“ o osudech Alexandra Dubčeka získává kontury. Brežněva má hrát Gérard Depardieu, Steven Seagal ztvární basmačského banditu Ibrahima Beka a Dubčeka zatím neznámá hvězda. Producent Andrej Leca sice film nikdy netočil a Audiovizuální fond SR mu odmítl přispět s tím, že ambicióznímu projektu chybí jasná dějová linka, přesto doufá, že peníze sežene. My taky. Komedie by to mohla být slušná.

Velmi pomalé rychlé občerstvení

Síť restaurací Vapiano spustila revoluci na trhu rychlého stravování, když namísto hamburgerů nabídla těstoviny a pizzu z kvalitních surovin ve stylovém prostředí. Jenže převrat se nekonal, společnost loni prodělala 100 milionů eur, akcie strmě padají a šéfové se mění jak na běžícím pásu. Ukázalo se totiž, že na rychlé občerstvení je obsluha ve Vapianu až příliš pomalá.

Ministerská trollí farma

Polská vláda má další skandál. Náměstek ministra spravedlnosti Łukasz Piebiak rezignoval poté, co vyšlo najevo, že si najal „trolla“ Emilii, aby pomlouvala špičky tamní justice, které nesouhlasily s reformou soudů. A Emilia se činila. Celkem různým adresátům rozeslala dvě tisícovky dopisů a e-mailů, ve kterých propírala smyšlené pikantnosti ze života nepohodlných soudců. Polská demokracie se ve světě pomalu stává pojmem.

Kouzelnice Klára

MMF24

Premiér Babiš oznámil radostnou novinu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová „našla dalších deset miliard z evropských zdrojů“. Díky tomu se prý dofinancují školky, školy, silnice a další resty v regionech. Úžasné. Jen bychom se chtěli obou zeptat, jak se dá ztratit a zase najít deset miliard. Příště by nám mohli ukázat něco v Houdiniho stylu. Co třeba pouta, svěrací kazajka, nechat se zaletovat do sudu a šup do Orlíku?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).