Menu Zavřít

Pachatel masivního kybernetického útoku, který zasáhl i Česko, zůstává neznámý

13. 5. 2017
Autor: Psyomjesus via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-4.0)

Britská vláda zatím neví, kdo je za masivním pátečním kybernetickým útokem, který zasáhl desítky zemí na celém světě včetně České republiky. Mezi postiženými je asi 45 zdravotnických zařízení v Británii, přičemž ne všechny dokumenty Národní zdravotní služby (NHS), která je označována za hlavní oběť, jsou proti podobnému útoku chráněny. Evropská policejní organizace Europol útok označila za bezprecedentní.

„Nejsme schopni říci, kdo je za útokem, vyšetřování pokračuje,“ přiznala britská ministryně vnitra Amber Ruddová. Londýn není zatím schopen říci ani to, zda za útokem není některá zahraniční vláda. Postiženo je kromě Británie také Rusko, Francie, Portugalsko, Mexiko, Austrálie i země v Asii.

Výrobce počítačového softwaru Avast zjistil 57 000 případů napadení v 99 zemích, přičemž nejvíce jich bylo v Rusku, na Ukrajině a na Tchaj-wanu. Česka se podle zástupkyně Avastu Dominiky Kalašové virus zřejmě dotkl jenom okrajově.

V Česku kybernetický útok zasáhl „jen“ stovky počítačů
Masivní kybernetický útok, který zasáhl desítky zemí na celém světě, se dotkl Česka zřejmě jen okrajově. V ČR bylo zasaženo od pátku 370 počítačů, uvedla společnost Avast. Zda mezi postiženými jsou i důležité instituce, zatím není jasné.

„O zasažených institucích v ČR informace nemáme. Aktuální počet detekcí v Česku je 370 od začátku šíření, tedy od pátku 12. května od 08:00,“ uvedla Dominika Kalašová ze společnosti Avast Software.

Zasaženo bylo podle Británie téměř 100 zemí. Počítače napadá vyděračský program, který rozesílá nevyžádané e-maily s pracovními nabídkami, účty, bezpečnostními pokyny a dalšími tématy. Šíří se velmi rychle a může narušit klíčové služby. Virus zablokuje počítačová data a za jejich odblokování požaduje platbu.

„Jde o bezprecedentní útok, který je třeba komplexně vyšetřit na mezinárodní úrovni a najít viníky,“ uvedl dnes v prohlášení Europol.

G7: Nevíme nic

Italský ministr financí Pier Carlo Padoan a šéf centrální banky Ignazio Visco na dotaz, zda vědí něco o původu útoku, odpověděli záporně. „Upřímně řečeno ne, mluvili jsme o tom, ale nevíme nic,“ řekl Visco. V závěrečném prohlášení skupiny nejvyspělejších zemí G7 v Bari se objevila zmínka o posílení spolupráce v boji proti kybernetické hrozbě. „Uvědomujeme si, že kybernetické incidenty naše ekonomiky ohrožují stále více a že je zapotřebí na to náležitě a společně reagovat,“ uvádí se v prohlášení.

Podle odborníků oslovených agenturou Reuters zatím rozsah útoku není jasný. Je ale jisté, že zasaženy jsou nemocnice, školy a univerzity v Asii a desítky tisíc počítačů v Evropě i USA.

Agentura Nová Čína uvedla, že v Číně zasažení ohlásily střední školy a univerzity. Zasažení svých institucí bez podrobnější informace potvrdilo Japonsko. Ze Soulu přišla zpráva o útoku na jednu tamní univerzitní nemocnici. Zdravotnická zařízení byla terčem i v Jakartě, napadení počítačů ohlásili lidé ve Vietnamu.


Ruský hacker do USA zatím vydán nebude. Soud jednání odročil

Rok 2017 bude podle bezpečnostní firmy LogRhythm rokem, kdy se hackerům podaří vyřadit internet na 24 hodin.


Virus je hlášen dále z Ruska, Španělska, Mexika a také Itálie. Hlavní obětí je podle dosavadních zpráv britská služba NHS, která je s 1,7 milionu zaměstnanců pátým největším zaměstnavatelem na světě.

Ruská softwarová společnost Kaspersky ale tvrdí, že nejvíc poškozeno je Rusko. Byl napaden tamní bankovní systém, několik ministerstev a útok směřoval i na tamní železnici. Druhé největší bance Sberbank se podařilo pokus o útok včas odhalit. Také železnice pracuje na zničení viru a její chod nebyl ohrožen, z ministerstva vnitra neunikly žádné informace.

Německé dráhy oznámily, že kvůli útoku sice nemusely přerušit provoz, ale napaden byl informační systém odjezdů a příjezdů vlaků. Ministr vnitra Thomas de Maizière řekl, že napaden nebyl žádný vládní počítačový systém.

Podle experta na kybernetiku Varuna Badhwara se útok podobá „kybernetické apokalypse“. Bývalý španělský hacker a nyní pracovník na zabezpečení počítačů společnosti Telefonica Chema Alonso naopak soudí, že navzdory mediálnímu vzrušení útok „velký dopad nemá“. Soudí tak z toho, že v celém světě byly zaznamenány finanční transakce jenom za 6000 dolarů.

MMF24

Automobilky Nissan a Renault ale musely kvůli útoku omezit výrobu. Postižena je továrna Renaultu v Sandouville v Normandii. Mluvčí Renaultu řekl, že odstávka je ochranným opatřením, které má zabránit šíření viru. Potíže má i japonská firma Nissan v britském Sunderlandu, i když její mluvčí odmítl potvrdit zprávu, že výroba musela být zastavena.

O kybernetických hrozbách dále čtěte:

Šéf FBI považuje Rusko za největší hrozbu pro celý svět

Hackerský útok na Macrona. Na web unikly jeho e-maily a fotky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).