Menu Zavřít

Pád v přímém přenosu

17. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Balvín si za patálii s přenosovým vozem může sám

MMF24

Měl v České televizi zavést průhlednější hospodaření a místo toho dojíždí na vlastní kšeftíky? Anebo jen spadl do pasti, v níž si s ním chtějí vyřídit účty jeho nepřátelé, kterých má nepočítaně? Oba výklady nejnovějších potíží šéfa Kavčích hor Jiřího Balvína s koupí přenosového vozu jsou zatím možné. Policie vyšetřuje, platí presumpce neviny, dá se jen spekulovat.
Co tedy víme jistě: veřejnoprávní televize loni v létě chtěla koupit přenosový vůz a jejím kritériím jako jediná vyhověla nabídka České nezávislé televizní společnosti za 70 milionů korun s DPH. ČT ovšem tak dlouho otálela se splátkou závěrečných padesáti milionů, až byla povinna zaplatit pětiprocentní, tedy dvou a půl milionové penále.
Proč musela Balvínova televize zbytečně platit víc, než musela? Proč byla soutěž na vůz ušita na míru ČNTS, v níž dříve Balvín pracoval? A jestlipak neskončilo dva a půl milionu v Balvínově kapse jako provize, jak tvrdí svědci? Na druhou stranu - proč se kauza vyklubala až nyní před volbami? Proč proti Balvínovi svědčí pouze jeho odpůrci? Nechce mu jen někdo namydlit schody?
Snad si s tím policie poradí. Ať je však Balvín viníkem, nebo obětí, o trapný finanční skandál si svým málo manažerským stylem řízení přímo koledoval. Nerozumnými personálními čistkami si zbytečně nadělal spoustu nepřátel. V době pokračující studené války o Českou televizi měl dvojnásobnou povinnost eliminovat jakékoli hloupé záminky k útoku zvenčí. V této roli Jiří Balvín zklamal. Výsledkem je, že televizní odbory opět pozdvihly prapory, když ředitele vyzvali k předání funkce. A Rada České televize svého generálního ředitele znovu bianco hájí. Měsíc před volbami se nanovo rozhořel starý spor o ČT a ochromený Balvín, místo aby hasil, musí nedůstojně vysvětlovat nějaké zašantročené miliony.
Balvínovy lapálie mimoděk ukazují, kam až se v posledních letech pozvolna propadla profesionalita a glanc našeho nejmocnějšího veřejnoprávního média. Zatímco bývalý ředitel Ivo Mathé kdysi odcházel za všeobecného potlesku umělců i publika, jeho nástupci Jakubu Puchalskému museli radní televizi odejmout jako dítěti hračku. Dušan Chmelíček a Jiří Hodač se neslavně schovávali politikům za sukně a Jiřímu Balvínovi jde po krku už rovnou policie, a to kvůli penězům. Jestliže programově nastoupila ČT cestu opičení se po komerční Nově už dříve, nyní si jsou návštěvami u policejních vyšetřovatelů podobní už i jejich šéfové.
Lze si jen obtížně představit, že i kdyby Balvín nakonec nebyl stíhán, vládl by dál alespoň s takovou autoritou, jako dosud. Za to si však může sám, neměl dodat svým protivníkům lacinou munici.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).