Menu Zavřít

PADAJÍ HLAVY

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

British Telecom

LONDÝN (Bloomberg) – Akcionáři telekomunikačního operátora British Telecomu (BT) ztratili trpělivost a rozhodli se odvolat předsedu představenstva, sedmapadesátiletého Iaina Vallanceho. Odejde už v květnu, přibližně o rok dříve, než se původně počítalo. Hlavním důvodem je, že kurs akcií druhého britského operátora během uplynulého roku spadl na polovinu a dluhy firmy vzrostly zhruba trojnásobně. Uvolněný post zaujme dvaašedesátiletý Christopher Bland, dosavadní předseda British Broadcasting Corporation (BBC).

„Ujmu se nové funkce, až za sebe najdu náhradu, uvedl Bland, který působí v BBC od roku 1996. Podle analytiků je tento muž často spojován se soukromým sektorem. „Lidé v BBC si myslí, že je komerčně orientován, vyjádřil se jeden z nich.

Akcionáři poukazují na to, že společnost British Telecom nakupila celkový dluh 43 miliard dolarů a její rating klesl na velice nízkou úroveň. Proto neobviňují ze špatného řízení jenom Vallanceho, ale také výkonného ředitele BT Petera Bonfielda. „Firma je vskutku ve vážných finančních potížích a je jedině správné, když oba šéfové za to ponesou odpovědnost, říká analytik Eric Moore ze společnosti Gartmore Investment Management. Prohlašuje, že jejich svědomí tíží nákladné akvizice, jež nepřinesly očekávané ekonomické výsledky.

Nynějšího výkonného ředitele Bonfielda, který je v křesle od ledna roku 1996, si do firmy přivedl právě Vallance. „Jednejte, s kým chcete, ale chci jenom Bonfielda, řekl tehdy „lovcům hlav šéf představenstva. Tandem Vallance–-Bonfield pak kupoval menší podíly v zámořských telekomunikačních společnostech, například v Malajsii. Jeho soupeř Vodafone mezitím rostl, až se po koupi německého Mannesmannu stal největším mobilním operátorem na světě.

KL24

Vedení BT loni v listopadu oznámilo, že se chce zbavit všech majetkových podílů v Asii s výjimkou Japonska. Byly však i jiné nezdary. V roce, kdy nastoupil Bonfield, se BT pokusil získat amerického dálkového operátora číslo dvě – společnost MCI Communications. Prohrál ale v souboji s WorldComem, který nabídl více.

  • Našli jste v článku chybu?