Menu Zavřít

Padouch nebo hrdina

14. 4. 2020
Autor: Euro.cz

Jak pomoci oblíbené restauraci přežít? Vyzvednout si jídlo osobně Prožíváme dobu, která jasně ukazuje charaktery. Zatímco školáci a studenti se možná ještě radují ze zavřených škol, ti, kteří přišli o své blízké, práci nebo podnikání, pláčou.

Pokud vám na žádost o snížení záloh na služby poskytované v souvislosti s nájmem přijde od pronajímatele odpověď, že ho nezajímá, že služby kvůli prázdnému lokálu nebo kancelářím aktuálně nevyužíváte, protože jemu dodavatelé zálohy také nesnižují, je možná namístě zamyslet se nad změnou adresy. Alespoň tady máte možnost volby.

Pokud ale chcete fungovat dál, určitým službám se nevyhnete, ať už je to přeprava pro e-shopy, nebo rozvážka jídel pro restaurace. Právě gastronomické služby si v posledních týdnech sahají na dno. Ti, kteří se rozhodli vydržet, to často dělají na hranici nákladů. Rozhodně nevydělávají na budoucnost svých podniků. Brání jim v tom nejen povinnost ponechat restaurace, kavárny a bary zavřené, ale i nenasytnost rozvážkových služeb.

Pokud jste si dosud mysleli, že za dovoz jídla platíte příplatkem stanoveným tou kterou službou, mýlili jste se. Za dovoz neplatíte svojí stokorunou jen vy, ale i podnik, u kterého si objednáváte. A ten platí podstatně víc. Běžná taxa rozvážkových služeb je třicet procent z celkové ceny objednávky za dovoz a ještě absurdnějších dvacet pět procent, pokud si zákazník objedná jídlo přes jejich aplikaci, ale vyzvedne si ho v restauraci sám. Krize nekrize, žádné slitování.

Jako ekonomický týdeník si snad můžeme dovolit malou podnikatelskou radu. Pokud velká část gastroprovozů v následujícím měsíci zavře, nebudou mít rozvážkové služby co rozvážet a třicet procent z nuly je pořád nula. Wolt, Dáme jídlo a další tuto radu asi nevyslyší, ale vy si možná příště jídlo raději vyzvednete osobně, a pomůžete tak svému oblíbenému podniku přežít.

bitcoin_skoleni

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?