Menu Zavřít

Pakty pro budoucnost

2. 9. 2005
Autor: Euro.cz

DaimlerChrysler

PRAHA (tpk) – O DaimlerChrysleru se nedá říct, že by nemyslel na budoucnost. V minulém týdnu spolu s koncernem Ford koupil německou dceřinou společnost kanadského výrobce palivových článků Ballard Power Systems. Ještě o něco dříve se dohodl s General Motors na společném postupu při vyvíjení nové hybridní technologie.
Transakce přinese kanadské firmě 59 milionů dolarů na výzkum a vývoj, společný podíl obou automobilek na jejích akciích se navíc sníží z 35 na 32,7 procenta. Za to DaimlerChrysler s Fordem získaly divizi soustřeďující se především na vývoj motorů pracujících s vodíkovými články.
Ještě než uvede DaimlerChrysler do prodejů vodíkové vozy v roce 2012, hodlá rozvíjet i hybridní technologii. Náskok, který si v tomto segmentu vypracovaly automobilky Honda a Toyota, by měl začít eliminovat díky společnému postupu s GM. Jejich systém umožňuje využití maloobjemových motorů, což by mělo přinést výhody oproti japonské konkurenci jak v úspoře paliva, tak v dynamice. Premiéra se chystá nejdříve na americkém trhu. GM uvede na trh agregát v roce 2007 v Chevroletu Tahoe a GMC Yukon, DaimlerChrysler chce hybridní technologií posílit značku Dodge a její sportovně užitkový model Durango.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).