Menu Zavřít

Palachovo náměstí čeká rekonstrukce. Město hledá projektanta

31. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražské Palachovo náměstí má nabídnout důstojnější zázemí pro trávení volného času jak studentů z okolních škol, tak i návštěvníků Rudolfina. Umožnit by to měla rekonstrukce, kterou naplánovalo hlavní město. V současnosti se chystá magistrát vypsat tendr na dodavatele projektové dokumentace úpravy parteru náměstí. Celková předpokládaná hodnota zakázky je 33,5 milionu korun a vlastní realizace stavby by měla začít na přelomu let 2019 a 2020.

Projekt vyjde z vítězného architektonického návrhu Václava Králíčka. „Rekonstrukce nabídne důstojné veřejné prostory pro studenty okolních škol a návštěvníky Rudolfina a stane se tak opravdovým živým náměstím,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Vybraná firma městu dodá mimo jiné dokumenty nutné pro vydání rozhodnutí o umístění stavby, vydání stavebního povolení nebo vypracuje dokumentaci pro výběr zhotovitele stavby. Dokumentace má být městu předána letos v prosinci.


Bude se stavět v centru metropole? Čtěte:

Sedmipatrová budova na náměstí Curieových? Metropolitní plán to připouští

Pohled do Pařížské ulice z náměstí Curieových


Rekonstrukce náměstí je rozdělena do tří etap. Tou první je zmíněná oprava parteru náměstí, druhou pak rekonstrukce přilehlé části Alšova nábřeží a v poslední části je to úprava ulic Křížovnická, 17. listopadu, Kaprova, Valentinská a Široká. Každá etapa bude řešena samostatně, a to jak z administrativního tak stavebního hlediska.

EBF24

Architektonickou soutěž na obnovu náměstí vyhrál v roce 2002 návrh architektů Václava Králíčka a Stanislava Makarova. Ti navrhují například proměnu dlažby náměstí, nové umístění sochy skladatele Antonína Dvořáka nebo by se mělo přesunout umístění vzduchotechniky podzemních garáží.

Na náměstí sídlí Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Vysoká škola umělecko-průmyslová a v novorenesanční budově Rudolfina Česká filharmonie.

Dále čtěte:

Radní si prosadili u Štefánikova mostu Zlaté vejce. Komise přitom změnu parku nedoporučila

Praha udělá Metropolitnímu plánu reklamu. Do výstavby v metropoli chce vtáhnout veřejnost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).