Menu Zavřít

PALADIUM ZASE NA TRHU

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Norilsk Nickel

Ruský těžební komplex Norilsk Nickel, který je největším producentem niklu na světě, obnovil počátkem září dodávky paladia (jehož vývoz zastavil loni v dubnu, když bylo na export drahých kovů z Ruska uvaleno vývozní clo). Tento krok byl příjemn ým překvapením pro hlavní odběratele, ale zároveň vedl k novým pochybnostem o spolehlivosti ruského dodavatele.

KL24

Paladium je důležitým kovem pro výrobu katalyzátorů výfukových plynů a v posledních letech je v souvislosti s přísnými normami pro ovzduší velmi vyhledávanou komoditou. Rusko je největším světovým dodavatelem tohoto kovu a jeho výv oz zajišťuje firma Almazjuvelirexport, kterou ovládá ministerstvo financí (veškeré informace o obchodu a produkci v Rusku podléhají státnímu tajemství). Hlavními odbytišti ruského niklu jsou USA a Japonsko.

Jak napsala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření mluvčího prvního náměstka ředitele firmy Dimitrije Zelenina, Norilsk má v úmyslu držet nyní dodávky na stabilní úrovni a jeho exportér Almazjuvelirexport ho nechce dodávat na světový t rh méně než loni. Pokusí se prý také - alespoň na omezenou dobu - stanovit pevnou cenu niklu, aby neodradil klienty. Vedení podniku si už postěžovalo, že spotřebitelé paladia začali v důsledku dřívějších výpadků ruských dodávek hledat jeho náhražky . Zástupci předních světových automobilek v USA a v Japonsku například naznačili, že se do budoucna nehodlají spoléhat na nejisté ruské dodávky a raději vlastními silami vyvinou novou technologii výroby katalyzátorů.

  • Našli jste v článku chybu?