Menu Zavřít

Pálava na cestách

21. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Pálava 2004 pozdní sběr, Vinné sklepy Lechovice.

MM25_AI

Je překvapivé, jak příznivě jsou naše vína přijímána na nejrůznějších prezentacích v zahraničí. Zejména mezi věci znalými odborníky z řad pěstitelů révy a zpracování hroznů. Atraktivní bílá, svěží a živá, příjemným výrazem bývají často favority i v konfrontaci s domácí produkcí. Zvláště odrůdy světu doposud ne až tolik známé, mezi nimi potom hlavně Pálava. Bohatá, libá kytka a neobvyklá chuť, plná a přece svěží, s latentní nasládlostí a příjemnou podporou kyselinek jsou vlastnosti, které z odrůdy činí lídra mezi sortimentem vín s rodištěm v Česku. I když zrozena na Mikulovsku pod bílými stěnami vápencového útvaru stejného jména velice dobře se Pálava „chytila“ i ve znojemských vinicích, konkrétně ve výsadbách Vinných sklepů Lechovice. Společnost, která ač relativně mladá (založena byla v roce 1993) pracuje na základech staleté tradice. Vždyť sklep, ve kterém dnes vína zrají, vznikal od roku 1723.
Lechovičtí obhospodařují na 230 hektarů vinic. Ke zmíněné letité tradici přidali nejnovější poznatky v oblasti pěstování hroznů i sklepního hospodářství, jako je například integrovaná produkce hroznů. I když co do množství produkce nepatří mezi nejsilnější, kvalitou svého sortimentu se do špice pelotonu producentů dobrých a lepších vín prosazují stále důrazněji.
Pálava 2004 pozdní sběr, Vinné sklepy Lechovice. Víno má jemnou zlatavou barvu a čirý lesk, se sem tam proskočivšími zelenkavými jiskřičkami. Uměřená kytka, ve které se vedle tramínového tónu - nijak výrazně dominujícího - prosazují i valéry živých lučních vůní „millerky“, zezadu podporovaných kořenitým přídechem. Chuť je živá, stoupá v rozvíjející se spirále, kde pikantní kyselinky tlačí do popředí lehýnkou muškátovou stopou, ovitou jen sotva znatelnou tečkou po trávových vstupech. Někde v půli se objeví růžový nádech tramínu, ale je vzápětí překryt akcenty medově nasládlé vyzrálost. Noblesní víno s velepříjemným doběhem a živoucí pikantností po celou dobu odeznívání. Pro svou jedinečnost a příjemnou chuťovou křivku mimořádně oblíbené při zahraničních prezentacích.

  • Našli jste v článku chybu?