Menu Zavřít

Paluba plná steaků

7. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Vegetariáni se na své lahůdky teprve těší

Díky originálnímu prostředí a levným i dobrým steakům z různých druhů masa se těší restaurace U kašpárka v pražských Strašnicích vynikající pověsti. Navíc je snadno dosažitelná ze stanice metra Strašnická jednu zastávku autobusem a případně není problém před podnikem pohodlně zaparkovat.
Již když jsme si telefonicky objednávali stůl, byli jsme příjemně překvapeni snahou personálu o to, abychom byli co nejlépe usazeni. Na druhé straně zazněla rovněž otázka, jak dlouho se hodláme zdržet, aby nám mohlo být doporučeno ideální místo. Vzhledem k proslulosti restaurantu je totiž nutné, aby personál co nejpečlivěji vedl v patrnosti nejen to, kdy host přijde, ale i jak dlouho se zdrží. Tento postup je sice vítaný, ale na druhou stranu odpadá čekání u baru, které by v tomto případě mohlo být velice příjemné. Nakonec jsme získali velký stůl v prosklené verandě, stranou největšího shonu. Předností bylo mimo jiné i to, že je tam na rozdíl od dalších místností dostatek místa mezi stoly.
Kašpárek má jedinečnou atmosféru staré pirátské nebo rybářské lodi. Najdete v něm všechno, co na takový šíf patří - lana, kormidla, pistole, staré nádobí, kulatá okýnka, sítě plné skořápek korýšů, obrovské akvárium s cizokrajnými rybkami a obrázky s námořnickou tematikou. Vydařené jsou zejména ty s majáky, které jako by vyšly z dílny Kamila Lhotáka. Podnik má tři místnosti, z nichž v každé stojí masivní dřevěný bar: Na horní „palubě“ se především jí, dolní doporučujeme tehdy, plánujete-li delší posezení a popíjení - je v ní také nepoměrně více zakouřeno.
Celý den je v restauraci živo. Obědvají tam úředníci z
okolních kanceláří, kteří si mohou dát levné denní menu za šedesát korun, večer a o víkendu zase lidé nejčastěji přicházejí za místními specialitami a stylovým prostředím.
Poté co jsme byli uvedeni ke stolu, nabídl nám číšník aperitiv a předkrm. Pozorně se také zajímal o to, zda budeme kouřit. Všechny detaily spolu ladily: prostírání, příbory v masivních dřevěných krabicích, malý svícen na stole. Snad jen lavice a židle by mohly být vyšší. Poté jsme dostali jednoduchý a přehledný jídelní lístek. Majitel ho hodlá v nejbližší době lehce pozměnit a rozšířit nabídku pro vegetariány, základ však zůstane stejný. I nadále se v něm budou nabízet speciality mexické, čínské, italské či irské kuchyně a množství obrovských steaků různého stupně propečení. Naše pohledy na začátku oslovila pestrá nabídka studených i teplých předkrmů. Z nich na naše chuťové buňky nejvíce zapůsobila grilovaná krůtí játra na portském, přelitá česnekovou zálivkou, která jsme si objednali. Následoval tataráček z uzeného norského lososa, který však k našemu rozčarování chutnal, jako by byl z spíše makrely, a toasty. K játrům byl k dispozici jeden druh chleba, přičemž máslo na stole nebylo.
Jako hlavní chod jsme zvolili jednak prime-rib steak (350gramový vysoký
roštěnec s kostí z plemene skotu Aberdeen Angus s fazolkami,
anglickou slaninou a bylinkovým máslem) a jednak krvavý biftek s čerstvými restovanými žampiony. V podniku je zvykem, že klasický biftek je možné objednat s omáčkou podle vlastní chuti. Zajímavý je zejména v kombinaci s hruškou a zapečený s rokfórem. Jako přílohu jsme si vybrali americké brambory. Pokrmy jsme zapíjeli plzeňskou dvanáctkou a dobrou točenou frankovkou ze džbánku. Jelikož jsme s sebou měli malého spolustolovníka, byla volba také na něm. Zaujal jej plátek z kuřecích prsíček s hranolky a jako dezert dětský zmrzlinový pohár politý jahodovou polevou. Oběd jsme zakončili desetiletou irskou whisky Bushmills a patnáctiletou skotskou Dimple, espresem a tiramisu. Potěšila nás i vkusně upravená mísa jemných sýrů.
Obsluhující nám ochotně vysvětlil složení jídel a pochopitelně
se zeptal, jak propečený biftek si žádáme. Obsah zmrzlinového poháru jsme si mohli určit také sami. Všechny suroviny pro přípravu jídel byly čerstvé včetně skvěle orestovaných hub. Naopak nás zklamalo, že krvavý biftek, který jsme si objednali, byl shora málo opečený, nízký a zcela studený. Brambory byly velmi horké, takže důvod je nasnadě: maso během jejich přípravy vystydlo. Vzhledem k tomu, že Kašpárka proslavily právě bifteky, se nejspíše jedná o ojedinělý nedostatek. Ostatní pokrmy byly vynikající, vhodně barevně sladěné, porce byly více než dostačující.
Zarážející nepříjemností bylo rovněž to, že některé pokrmy z jídelního lístku kuchař nepřipravoval. Šlo o mušle Imperial ve vinném sosu a vařené raky v koprové omáčce. Číšník nám vysvětlil, že se čerstvé do kuchyně nedodávají každý den a bohužel došly. Tato skutečnost by ovšem v jídelním lístku měla být zmíněna.
Na závěr nás ještě trochu překvapilo, že hodnou dobu před ukončením večera číšník nevhodně stavěl na stůl lísteček s rezervací pro další hosty, třebaže měli přijít až za tři hodiny. Při odchodu se s námi „náš číšník“ zdvořile rozloučil. Přivolání taxi jsme tentokrát nevyžadovali, jinak je však U kašpárka samozřejmostí.

Hospůdka U kašpárka
Adresa: Dubečská 4, Praha 10
Telefon: 74 78 41 27
Otevírací doba: 11-01 hodina, v sobotu a neděli 12-01 hodina
Počet míst: 100
Druh kuchyně: mezinárodní
Platba kartou: všech bank, včetně stravenek gastrotour
Jazykově vybavená obsluha: čeština, angličtina, němčina
Původ vín: Morava

Hodnocení restaurace
Atmosféra, pohodlí, estetika: 10 bodů z 10
Prostírání: 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku: 5 bodů z 10
Chování personálu: 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů: 16 bodů z 20
Celkem: 48 bodů ze 60

Výběr z jídelního lístku
Rostbíf se studenou česnekovou omáčkou 73,-
Restovaný čerstvý chřest balený v rostbífu, rokfórová omáčka 88,-
Novozélandské jehněčí kotletky Gisborne (ananas, bylinkové a
česnekové máslo) 247,-
Vepřové copánky na grilu přelité madagaskarskou omáčkou (vepřové
filé, omáčka ze zakysané smetany, tomatového pyré, zeleného pepře a chilli, pro 1 až 3 osoby) 270,-
Filety z platýze po vzoru hamburských rybářů (restovaná slanina s
krevetami) 168,-
Tournedos Jindřicha IV. (hovězí filé s česnekovým máslem balené do
plátků čisté slaniny) 224,-
Zapékané smetanové brambory (smetana, pórek, niva) 87,-
Severská trojkombinace (sledi ve třech marinádách, červená cibulka) 66,-
Pečená vepřová žebra marinovaná v medu s rokfórovou omáčkou 137,-
Tiramisu s pomeranči a šlehačkou 50,-
Horká láska (vanilková zmrzlina zalitá teplými malinami a griotkou 60,-

MMF24

Výběr z nápojového lístku
12letá skotská whisky Cardhu 120,-
Jameson 12letá 90,-
Absint 70 procent 55,-
Hennessy, v. s. 100,-
Sudová odrůdová vína jakostní točená do džbánků - půl litru za 60,-
Gambrinus dvanáctka 23,-
Guinness za 50,-
Corona Extra 65,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).