Menu Zavřít

Památkově chráněný obchodní dům Máj koupil developer Amádeus Real

18. 2. 2019
Autor: Archiv MF

Novým majitelem pražského obchodního domu Máj, který je v posledních letech známý jako My, se dnes stala developerská firma Amádeus Real. Hodnotu transakce firma neuvedla . Po převzetí budovy společnost počítá s rekonstrukcí, začít by měla v druhé polovině roku 2020 a skončit by měla o dva roky později.

Hlavní funkcí Máje na Národní třídě zůstane po dokončení jeho modernizace provozování obchodů. Budova původního Máje je památkově chráněná, což bude nutné při modernizaci respektovat, uvedla firma.

Podle znaleckého posudku společnosti NSG Morison, který řetězec Tesco před rokem zveřejnil v obchodním rejstříku, činí hodnota nemovitosti po odečtení všech závazků zhruba 171 milionů korun. Tesco tehdy obchodní dům vyčlenilo do samostatné firmy. Amádeus Real se tak dnes stal jeho novým vlastníkem prostřednictvím získání stoprocentního podílu ve společnosti Department store Praha, která byla před nabytím platnosti finálních smluv součástí skupiny Tesco Europe B.V., uvedl mediální zástupce Amádeus Real Karel Samec.

Do konce května se podle něj skladba ani fungování obchodů patřících společnosti Tesco v Máji nezmění. Od června bude mít Tesco v obchodním domě již jen supermarket a menší prodejnu s potravinami a nový vlastník pronajme do zahájení rekonstrukce ostatní plochy jiným obchodníkům.


Velká stavební revoluce: na povolení by se mělo čekat maximálně rok

 Stavebnictví, ilustrační foto


Tesco už před časem uvedlo, že hledá nové využití pro své obchodní domy, které jsou staré několik desítek let, jsou v atraktivní lokalitách, ale musí se kompletně modernizovat. Amádeus Real tak například koupil před dvěma lety od Teska obchodní dům v Plzni na Americké třídě.

ebf - tip - debata

Nový vlastník budovy na připravovaných návrzích její modernizace spolupracuje s pražskými památkáři, městským Institutem plánování a rozvoje (IPR) a autory původního návrhu stavby, architekty Martinem Rajnišem a Johnny Eislerem, uvedl Tomáš Jícha z Amádeus Real.

Máj je významným zástupcem architektury 70. let

- Výrazná budova na rohu ulic Spálená a Národní vznikla na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu architektů Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědské televizní věže Karel Hubáček. Realizovaly ji dvě švédské firmy - SIAB a ABV Stockholm. Na fasádách Máje se uplatnil kontrast plně prosklené eskalátorové haly s nečleněnou věží nákladních výtahů z pohledového betonu. První zákazníky obchodní dům přivítal v dubnu 1975.

- Podle historika architektury Rostislava Šváchy stavba pohotově reaguje na výzvu, kterou v roce 1972 vyslal do světa projekt pařížského muzea Centre Georges Pompidou od průkopníků stylu high-tech Renza Piana a Richarda Rogerse. V tomto smyslu měl Máj ohlas i v zahraničních architektonických časopisech - takové publicity se dočkala jen málokterá česká stavba 20. století. V březnu 2006 podal Švácha návrh na prohlášení Máje za kulturní památku.

- Důvodem byla mimo jiné reakce na to, že vlastník budovy (od roku 1996 Tesco Stores ČR) plánoval nejprve její demolici, poté rozsáhlou přestavbu. Ministerstvo kultury prohlásilo Máj za kulturní památku v říjnu 2006; je podle něj významným dokladem architektury 70. let 20. století, a to také v evropském kontextu, když navazuje na meziválečný funkcionalismus a předznamenává v interiéru pojetí stylu high-tech. Definitivní verdikt o památce padl v lednu 2007.

- Spor o památkovou ochranu Máje postaveného v letech 1972 až 1975 rozvířil tehdy mezi širokou veřejností diskusi, zda si ochranu zaslouží nejen historické, ale i významné moderní stavby, které lidé ještě jako památky nevnímají; obzvláště pocházejí-li z doby minulého režimu. Rozhodnutí ministerstva v této věci se tak stalo významným precedentem. Máj vždy budil emoce, některým kritikům například vadí jeho agresivita vůči okolní zástavbě.

- Ve stejné době jako Máj vznikl na druhé straně historického centra Prahy obchodní dům Kotva, který byl za kulturní památku prohlášen v loňském roce, řízení však ještě pokračuje. Ze srovnatelných objektů se ovšem ochrany nedočkal obchodní dům Ještěd v Liberci (též od studia SIAL), který byl demolován kvůli novostavbě. Podobný osud nyní čeká další výraznou stavbu, která vznikla za minulého režimu, a to budovu Transgasu na Vinohradské třídě v Praze. Tři budovy postavené v letech 1966 až 1976 v brutalistním stylu předloni odmítlo ministerstvo kultury za památky prohlásit a již začaly přípravné práce na jejich demolici.

- Během své existence obchodní dům pětkrát změnil jméno. Z původního Prioru 02 se krátce na to stal Máj. V roce 1992 přešlo centrum pod značku amerického řetězce K-Mart. Od roku 1996 je pak majitelem společnost Tesco. Původně byl obchodní dům provozován pod touto značkou, v roce 2009 se ale přejmenoval na My. Ve stejné době také prošel rozsáhlou rekonstrukcí interiérů. V říjnu 2014 se v jeho těsném sousedství nad stanicí metra Národní otevřel multifunkční komplex Quadrio s obchody, kancelářemi i byty.

Čtěte také:

Penta chystá na Nákladovém nádraží Žižkov byty za dvě miliardy

Cena za úspěch. Pražské nemovitosti se stávají trofejními aktivy

Stoprocentním vlastníkem bývalé obchodní banky Na Příkopě je společnost Immofinanz

Tři pětiny bytového trhu v Praze si mezi sebe rozdělila desítka developerů

Českomoravská Nemovitostní koupila od miliardáře Skaly budovu na Václavském náměstí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).