Nepříliš chutná exkurze do thajské kuchyně
Již samo jméno Marco Polo budí zvědavost. Tím spíše restaurace, která ho má na štítu. Marco Polo IV je jedním z podniků soustředěných okolo turistických tras zahrnujících židovský hřbitov a celé někdejší ghetto.
Velká, „přes roh“ ohnutá místnost mne vítá neotřelým designem. Výrazné rudé stěny a strop, kombinované s černobílými ornamenty kamenné mozaiky na ostění výloh a sloupech. Mobiliář je noblesní z ušlechtilého dřeva. Intarzované stolky a široká, pohodlná křesla s efektními vějířovitými opěradly vévodí kavárenské části, restaurace nabízí větší stoly s holou dřevěnou deskou a sporým založením. Proti vchodu, utopen o dva tři schůdky pod úrovní restaurace, sídlí bar, bohatě naparáděný a s výraznými orientálními rysy, z jedné strany „zakutý“ do dvojice působivých měděných sloupů. V rohu kašna, kde voda vytéká ze lví tlamy, svítidla ve stylu Dálného východu, takový je celkový obraz podniku. Ku škodě celku je několik nepominutelných detailů, jež celkový vjem trochu kalí. Například ohavný věšák, designovaný patrně „soudruhy z NDR“, o kterém soudím, že v takovém interiéru nemá co dělat.
Usedám v kavárenské části, přijde mi klidnější, ne tak čivy jitřící, pročítám lístek a sleduji činnost personálu. Než jsem jej dokázal identifikovat - a to jen díky barmanským zástěrám - přišlo mi, že skutečná obsluha kamsi odběhla a na place zaskakuje rozvrkočená harleyářka v motorkářské bundě a rozložitý chasník ze sousedního řeznictví. To všechno vzhledem k jejich hodně neformálnímu oblečení, co do profesní zručnosti a péče o hosta splňovali očekávání v této třídě restaurací žádoucí.
Zkomponoval jsem si meníčko - po thajsku, abych se držel ducha podniku - objednávám a po chvíli více než krátké se pouštím do předkrmu, servírovaného kosmickou rychlostí. Thajské smažené jarní rolky plněné čerstvou zeleninou se dvěma omáčkami vyhlížely jinak, než jsem zvyklý. Tři válce těsta neobvykle silného průměru, uložené na „kanapíčku“ ze salátových listů, byly jako gorodkové kolíky. V rozích je doprovázely hvězdicové misky se sladkou chilli omáčkou a arašídovou sambalou. Chuť rolek mne trochu zklamala: těsta bylo jednak mnoho, jednak bylo až k houbovité měkkosti napité oleje. Tenoučce pokrájená zelenina uvnitř - ač sama o sobě chutná a příjemně živá - neměla vůbec šanci jakkoliv vstoupit do chuťového spektra stejně tak, jako se neprosadila podzemnicí také mírně ztučnělá sambala. Pikantní chilli omáčka se sladkým dozněním a malé kroužky papričky, tvořící součást garnitury, byly to jediné, co dokázalo olejovitě blátivý výraz těsta trochu pozvednout a oživit. Ale jen o kousíček, o malý stupínek.
Jak obsluha vyhlížela nepatřičně, tak byla kupodivu výkonná a znalá věci. V momentě jsem zdebarasován a číšník zakládá hlavní chod se zasvěceným komentářem. Pečené rýžové nudle se zeleninou, kuřecím masem a vejcem nesly v lístku přídomek „ostré“. Těšil jsem se, že si kuchyně trochu napraví reputaci, leč nestalo se. V antracitové misce uložený drdol opalizujících proužků, sem tam proložený čtverečkem barevné zeleniny, notně opatřený drobnými kostičkami „kuřeciny“ a z jednoho rohu přepadávajícími listy - tuším, že rukoly - to byla vizuální pozvánka ke konzumaci. Chápu se hůlek a svádím s nimi svůj věčný boj, ve kterém nebývám vítězem. Nicméně se mi daří vpravit sousto do úst - a nejsem nadšen. Nudle jsou hodně poevropštěné, nejenže nepálí, ale dominantní vládu nad jejich chutí drží vše tlumící vaječný projev. Celé ladění jde spíše - pokud je mám v neutralitě hledat - dosladka. Náladě nepřidá ani maso, je na troud vysušené a o své vlastní vůli se dělí na suchá, trupelnatá vlákna. V kompozici se ztrácí, stopu zanechává pouze coby nepříjemný prvek, vnikající mezi zuby a pevně se tam usídlivší. Snažím se dobrat radostnějšího prožitku v naději, že pokrm je jen málo promíchán. Bohužel nikoliv. Nudle jsou stále stejně plytké, maso stále stejně „dřevnaté“. Celé mi to vyznělo jako nesmělý a málo povedený pokus o thajskou prvotinu.
Co zbývalo, ne-li pokusit se vše dohnat dezertem. Volím tedy hned variaci čtyř malých dezertíků v očekávání, že přinese vylepšení rozpačitého dosud programu večeře. Variace segmentů různých tvarů a barev ústila do jednoho kosmické stanici se podobajícího komplexu, sklenutého pod kupolí upředené z vláken zřejmě karamelu (možná glukózy, byla hodně světlá). V jednom rohu byl dezert ozdobený zlostně mrkajícím očkem židovské třešně, ve druhém kohoutím spárem z řezů pomerančové kůry. V tomto případě pokrm chutnal tak dobře, jak lákavě vyhlížel. Až na tiramisu, trochu příliš konfekční, byly ostatní části „kosmického městečka“ příjemně laděné a patru lahodící. Zmrzlina postrádala už téměř samozřejmou průmyslovou příchuť, cheese cake hladil sametem jemňoučkého tvarohu a Lutetia, řez ze dvou druhů čokolády, vnesla do souběhu chutí něco aristokratického tónu. V rámci celého pořadu byla věta o dezertech jeho jednoznačně nejzdařilejší částí. Nevím, proč tomu tak nebylo u ostatních chodů, podnik takového vzezření by si to zasluhoval.
Předložený účet zněl na sumu 875 korun. V kontextu s předvedeným, bera v úvahu příjemný pocit z nálady a atmosféry, jsem se nemohl zbavit pocitu, že já jsem ten, kdo dnes nevydělal. Přestože nominálně se zdá být cena relativně v pořádku. Nejsem si jist, zda by se Marco Polo při návštěvě Prahy rád stavil právě zde.
Plus - až na detaily přívětivá, byť místy poněkud jitřivá atmosféra minus - smutné představení kuchyně - s výjimkou dezertu
kvalita x cena: 6
Restaurace Marco Polo IV
Široká 4/24, Praha 1
tel. :224 819 668, fax: 224 819 673
e-mail: Info@MarcoPoloIV.cz, www.marcopoloiv.cz
Otevírací doba: Ne 10.00-24.00
Počet míst: lokál včetně baru 36
Druh kuchyně: mezinárodní s významným podílem české
Přijímané platební karty: všechny obvyklé Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: Austrálie, ČR, Francie, Chile, Itálie
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 14 bodů z 20
Celkem: 46 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Eggplant Turin a la Provencale - Terina z pečených lilku podávaná s tomatovým dipem, bazalkovou omáčkou a hoblinkami parmezánu 195 Kč
Avocado salad - Avokádo s čerstvým salátem, ořechovým dresinkem a řeřichou 215 Kč
Tom Kha Kai - Thajská polévka s kokosovým mlékem, žampiony a čerstvou zeleninou 95 Kč
Turbot with butter - Filety z kambaly grilované na másle, podávané s čerstvým špenátem a bramborovou kaší 445 Kč
(400 g) New York Steak - Na lávě grilovaný hovězí steak podávaný s barevnými fazolovými lusky na slanině a česneku ( doporučujeme úpravu medium rare ) 395 Kč
Vegetables in Japanese Tempura - Proužky čerstvé zeleniny připravené v japonské Tempuře se třemi omáčkami 245 Kč
Thai Sen Tzan Pat Gai - Pečené rýžové nudle s kuřecím masem, vejcem a zeleninou ( ostré ) 215 Kč
Lamb Chops With Goat Cheese au Gratin - Novozélandské jehněčí korunky ovinuté plátky parmské šunky, gratinované kozím sýrem, servírované na rucole 395 Kč
Lutetia - Dvoubarevný čokoládový dort z bílé a hnědé čokolády na křupavém nugátu 145 Kč
Výběr z vinného lístku:
Moet Chandon Brut Imperial 2400 Kč
Sylvánské zelené Oblast: Kobylí - Archivní ročník 1994 645 Kč
Pinot Grigio DOC Oblast/Region: Veneto 590 Kč
Jacob´s Creek Chardonnay Reserve Oblast/Region: jihovýchodní Austrálie 790 Kč
Chablis 1er Cru „Les Vaillons“ 1590 Kč
Chateau de Pampelonne RoséOblast/Region: Provence 790 Kč
Modrý Portugal Oblast: Kobylí 345 Kč
Wyndham Estate Bin 444 Cabernet Sauvignon Oblast/Region: jižní Austrálie, Nový jižní Wales a Victoria 790 Kč
Carmenére Vína Carmen - Chile 750 Kč
Château Clarke baron Edmond de Rothschild Oblast/Region: Bordeaux 1690 Kč