I když čínských bufetů a restaurací je jako když rýže rozsype, přes rostoucí počet podniků thajských, indických a všech představitelných dalších, povědomí o specialitách dálného východu není dosud nijak široké. Možnost okusit na jednom místě vyhlášené speciality té které země potom - v tak širokém a mnohotvárném záběru - jediná. V restauraci Rickshaw pražského hotelu Corinthia Towers.
Dlouho jsem s návštěvou podniku ve věži u paty Nuselského mostu váhal. Neměl jsem mnoho zkušeností s kuchyněmi tam prezentovanými - nebo jinak: zkušenosti, které jsem měl, nebyly toho rázu, abych si exotické pokrmy zamiloval a toužil po nich dnes a denně. Modifikovaná jídla víceméně poplatná českému vkusu, atraktivními kořeními jen ozvláštněná, tak, jak bývala zhusta nabízena ve většině rádoby etnických restaurací, mne nelákala. Až když jsem se při jedné akci potkal s báječnými lahůdkami, které připravila parta kuchařů z Rickshaw, nabyla má zvědavost vrchu nad nedůvěrou.
Problém ostychu před nablýskanými recepcemi i oprýmkovanými „carskými generály“ mám již vyřešen, proto bez rozpaků procházím honosnou halou, vystupuji do patra a bez problému objevuji hledanou restauraci. Asijský duch se projevuje již při vstupu. Drobná, malými krůčky přicupitavší číšnice mi s tisícem úklon odebírá svrchník a roztomile měkkou, dětsky žvatlavou češtinou mne usadila. Další z obsluhujících dívek přichvátala s jídelníčkem. Listuji v úctyhodné, bohatě vypravené knize a vůbec nejsem moudrý z prapodivných jazykolamů, jež neumím ani vyslovit, natož si za nimi cokoliv představit. Po chvíli odkládám nabídku a oddávám se zcela do rukou servírčiných. Dívka ve zvláštní ústroji, typickém pro orient, jinak ovšem původu zcela evidentně zdejšího, mi se širokým slovanským úsměvem jednoznačně doporučí kompletní menu - jakýsi výlet skrze typické pokrmy snad do všech asijských zemí.
V bezbřehé důvěře ve zdejší personál se rozhlížím po restauraci. Nevelký sálek v útrobách moderní stavby je vypraven tak, aby co nejvíce přiblížil atmosféru dálného světa. Od ostatního prostoru jej dělí optická přepážka s policemi plnými plastik a nádob z jednotlivých zemí, interiér oživují útlé vázy s exotickými květy, samozřejmě živými. Jednoduchá svítidla rozehrávají zářivé pablesky na atraktivním založení. Trojúhelníkové talíře barvy a lesku antracitu nesou bělostné ubrousky, zvláštně složené do tvaru korunek thajských princezen. Proutěná křesla decentně a vkusně napovídají o orientaci podniku, aniž by působila násilně či nepatřičně. Vše je pojednáno s vkusem, typickým pro východní země. Polotlumené světlo a prazvláštní hudba o pár tónech, při níž se na tržištích tak rády předvádějí hadí tanečnice rodu naja naja - stejně kouzlené jako nebezpečné - to všechno ještě před jídlem samým naladí správnou notu.
Vtažen do asijského podvečera ani nepostřehnu, jak se přede mnou objevuje opulentní hostina, seskupená do interesantního obrazce. Čtyři druhy předkrmů jsou vyskládány coby ramena kříže, mezi nimi misky s příslušnými omáčkami a uprostřed pyramida barvami hýřícího salátu. Nad každým pokrmem se vine obláček omamné, neznámé vůně a všechny se slévají v jeden přebohatý, nedefinovatelný odér.
A chutě? Tisíce! Doširoka komponované exotickým kořením, vypointované hlavní surovinou, vzácně ladící a znějící v jediném omračujícím závěrečném akordu. Ze všech těch různých předkrmů zmíním alespoň dva. Tělíčka krevet v hnízdě z jemného, hladivého obalu s ven čouhající růžovou prdelkou, namočená ve sladké a přece nesladké kokosové omáčce. Nebo něco tak prostého jako kuličky mletého masa. Díky nepopsatelné kari pastě se z celkem běžné krmě, v tomto případě ještě bohatě kořeněné, stává pokrm, vynášející prožitek k výšinám kopule Tádž Mahal. Sladkokyselá omáčka, v počátku ostrá, vzápětí však nabízející sametově hladké pohlazení, jen obestírá již tak hojný chuťový prožitek závojem neobvyklosti.
Když číšnice předkládá čtvero hlavních chodů, jsem už zemdlen. Ovšem šálek čaje, neznámé vůně, a pohled na pestré „nadělení“ na miskách znovu volávají čivy k pohotovosti. Atraktivní laoské Phad Khi Mao - plátky hovězí svíčkové orestované na česneku s koriandrem, citronovu trávou, kafirovými listy, ústřicovou omáčkou a chilli - rozestře v nose i ústech širokánský „paví chvost“ nejrůznějších chutí, aby v konečném efektu každá z nich na krátkou chvíli vévodila zástupu a poté se opět vřadila na své místo. Zdravá chuť báječně upraveného masa je stíhána téměř nepostižitelným akordem koriandru, vzápětí střídaným neobvykle kombinovaným spojením aromatické nakyslé chuti kaffiru, „mořského“ tónu jemné ústřicové omáčky s razantním, dravým akcentem chilli. Výsledkem je pálivé zaznění, ale pálivé zvláštně. Ostré. ale krátké přiznání pálivosti odezní právě v okamžiku, kdy si oheň v ústech uvědomíte - a nezůstane po něm ani stopy. Natožpak nepříjemné pocity spojené s pocením a potřebou utopit hltan záplavou vody. Naopak, dostáváte chuť na další a další dobroty. Třeba při pohledu na Phad Phak Ruam Mit, což je čínská teplá zelenina s ústřicovou omáčkou, čerstvým zázvorem, sezamovým olejem a vínem Šaoxing. To se nejprve představí jednotlivé druhy zeleniny v autentické a co nejčerstvější podobě, vzápětí se všechny spojí v udivující chór, rozhojněný velejemnými přiznáními oleje, důraznějším zazněním zázvoru, lehce omamujícím dotekem vína a lehýnce jódovo-slaným partem ústřicového tónu. Všechno dohromady potom srovná a intenzitu lehce ubere sousto neutrální, trochu v tomto případě suché basmati rýže. A kde jsou všechny další úžasnosti, třeba Gaeng Khiaw Whan Kai - kuřecí maso na zelené kari pastě s kokosovým mlékem, bambusovými výhonky - sladké až lepivé? Nebo Phad Thai, znamenité sladkokyselé nudle smažené s krevetami, sojovými klíčky, arašídy, pórkem a paprikou, ojedinělý to souběh těstoviny, jemného masa krevet a nezvyklých dalších ingrediencí.
Znaven z přemíry chuťových variet, kdy každá je zcela jiná té předchozí, kdy se v té či té odráží charakter kuchyně původu předložených jídel a každá nabízí svérázný, jedinečný prožitek, se už jen probírám dezertem a ze zmrzliny, trochu přeslazené, lovím kousky exotického ovoce, čerstvého tak, jakoby bylo právě utržené. Trochu mne probudí a znovu osvěží, takže plně již znovu koncentrován nahlížím do účtu. Jeden tisíc a pět set šest korun není rozhodně málo. Je na každém, aby zvážil, zda tuto sumu obětuje. Jestliže ano, dostane se mu málokde vídaného labužnického prožitku s dokonalým, byť možná trochu „ustrašeným“ servisem v příjemné až mazlivé atmosféře. Letenky do všech zastoupených zemí by byly mnohokrát nákladnější.
Plus - zajímavá, pestrá kuchyně s optimem autenticity
mínus - absence přímého denního světla
Value for Money: 8/10
Rickshaw restaurant Corinthia Towers Hotel
Kongresová 1, 140 69 Praha 4
tel.: +420 261 191 103, +420 261 191 142
e-mail : cuisine@corinthia.cz, www.corinthia.cz
- Otevírací doba: Út - So 18:00 - 23:00
- Počet míst: restaurace 34
- Druh kuchyně: záběr z Thaiwanu, Číny, Japonska, Indonézie, Vietnamu a Singapúru
- Přijímané platební karty: všechny obvyklé
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina,
- Země původu nabízených vín: Austrálie, Česko, Chile, Itálie, JAR, Španělsko, USA
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20
Celkem: 57 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Po-Pia Thod Grob (Vietnam) dokřupava opečené jarní rolky s černými houbami, fazolkovými lusky
a skleněnými nudlemi podávané se sladkou chilli omáčkou 260 Kč
Miso Suppe (Japonsko) vegetariánská polévka se sójovou pastou, Tofu, mořskými řasami, špenátem, fazolovými lusky, pórkem, cibulí a karotkou 210 Kč
Kung Kra - Phao (Thajsko)velmi ostré rýžové krevety se sladkou ústřicovou omáčkou z bazalky, chulli, karotky, brokolice, 645 Kč
Shao Yan Yo (Čína) pečený jehněčí steak se zeleným chřestem, brokolicí, cibulí, česnekem, ústřicovou omáčkou a vínem Shaoxing - speciální čínská receptura 580 Kč
Ped Bamee (Thajsko) grilované kachna s pečenými vaječnými nudlemi a zeleninou 390 Kč
Sorbet (Orient) - citrónovo-papájový sorbet 180 Kč
Výběr z vinného lístku:
0,75 l Bohemia Sekt, brut Corinthia Hotels Selection 750 Kč
0,75 l Lanson Black Label, brut 5270 Kč
0,75 l Muškát moravský 2002 - Vinné sklepy Valtice 825 Kč
0,75 l Gewurztraminer 2000 - ‘Hugel’, Alsace 2100 Kč
0,75 l Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 1999/2001 2800 Kč
0,75 l Verdelho, Moss Brothers, Margaret River 2003 1350 Kč
0,75 l De Casta Rosado, Torres 2001 1200 Kč
0,75 l Rulandské modré (Pinot Noir) 2000 “Barrique”, Násedlovice 1390 Kč
0,75 l Valpolicella Classico, Zenato 2000 1700 Kč
0,75 l Château Lafite Monteil, 2001 Bordeaux Superieur 1800 Kč
0,75 l Rubicon, Niebaum-Coppola 1988 3600