Menu Zavřít

Pane, pojďme si hrát

1. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Účastníci Invexu minimalizují náklady

Invex, tradiční setkání odborníků z branže informačních technologií a telekomunikací, se uskuteční letos v Brně již počtrnácté. Zatímco první polovina devadesátých let se nesla v duchu velkolepých expozic, druhá dekáda byla ve znamení nástupu mobilních operátorů. Pak však celosvětově obor IT výstavnictví zasáhla vlna poklesu zájmu vystavovatelů i diváků. A tak musel pořadatel, Veletrhy Brno, řešit otázku jak a kam směřovat. Loni se tak Invex poprvé rozdělil do tří částí podle zaměření návštěvníků a segmentů trhu, letos přibyla ještě část specializovaná na herní technologie.

MMF24

Hry. Hry. Hry.

Veletrh informačních a komunikačních technologií zdaleka již není jen o „čistém“ IT. Zábava, především hry – počítačové, i ty na mobilních telefonech – zabírají na brněnském výstavišti rok od roku větší plochu. Hry se loni dočkaly vlastního pavilonu, který byl nejnavštěvovanějším místem, ze 135 tisíc návštěvníků Invexu jím podle odhadů prošlo minimálně sto tisíc zájemců. Napomohlo tomu i finále českého mistrovství v počítačových hrách organizované Českomoravským svazem progamingu, kde si hráči mezi sebou rozdělili 725 tisíc korun. „Nová koncepce byla přijata všeobecně pozitivně. Protože chceme postihnout segment, který roste, šli jsme dál a herním technologiím jsme se vymezili vlastní sekci a více prostoru,“ konstatuje mluvčí Invexu Petr Ondrášek. Stejně tak stoupá rok od roku zájem návštěvníků o spotřební elektroniku, která již od loňska vlastní úsek má, Invex Home. „Propojení IT se spotřební elektronikou je živou vodou pro technologický průmysl,“ vysvětluje Tomáš Uherek, manažer projektu Invex.

Více za méně.

Segmentace do oblastí se zřejmě zamlouvá i samotným vystavovatelům, podle předběžných údajů totiž po loňském desetiprocentním poklesu pronajaté výstavní plochy letos stánků přibyde. „Nebudou to nijak závratné nárůsty, zhruba v jednotkách procent, ale i to je pozitivní,“ říká Ondrášek. Oproti loňsku vzroste počet vystavovatelů z ciziny, kteří by měli zaujmout až pětinu pavilonů, přičemž nejsilnější zastoupení bude mít tradičně Tchaj-wan. „Z doposud uzavřených přihlášek lze vystopovat trend, že se firmy snaží o minimalizaci nákladů, například objednáním jednotných typových stánků,“ uvedl mluvčí Invexu.
Největší stánek na brněnském výstavišti postaví, stejně jako loni, softwarový gigant Microsoft. Velkou prezentaci chystá Český Telecom, v rámci sekce Home bude mít největší zastoupení společnost Cannon. „Po několika letech se na Invex vrací společnosti SAP, či GiTy,“ vypočítává Ondrášek. Z jednotlivých témat se bude nejvíce prostoru věnovat antivirové problematice, bezdrátovému internetu přes Wi-Fi a především podnikovým informačním systémům.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).