Menu Zavřít

Panke do čela

21. 5. 2002
Autor: Euro.cz

BMW

ebf - tip - debata

PRAHA (ČTK, han) - Novým generálním ředitelem německé automobilky BMW se minulý týden stal dosavadní finanční ředitel Helmut Panke, který tak ve funkci nahradí Joachima Milberga. Ten na valné hromadě uvedl, že Panke bude důsledně pokračovat v současném úspěšném kursu společnosti.
Milberg dále oznámil, že firma kvůli vysokému prodeji nového modelu Mini rozšíří výrobní kapacitu továrny v Oxfordu o patnáct až dvacet procent. Na pozici finančního ředitele nahradí Pankeho současný vedoucí evropského prodeje Stefan Krause.
Milberg se stal generálním ředitelem společnosti v únoru 1999, kdy vrcholila krize v britské divizi Rover, a nahradil tak Bernda Pischetsriedera. Rok poté tuto ztrátovou divizi prodal a učinil z firmy BMW opět jednu z nejziskovějších automobilek. Pischetsrieder ale dlouho nelitoval. Ještě ve stejný den, kdy se dozvěděl, že bude muset BMW opustit, mu telefonoval šéf Volkswagenu Ferdinand Piëch a nabídl mu vysoký post v největším evropském automobilovém koncernu. V něm se nakonec ambiciózní Pischetsrieder vyšplhal letos v dubnu až na post nejvyšší.
BMW vykázalo za loňský rok nejlepší výsledky v historii, když jeho zisk vzrostl o šedesát procent na 3,2 miliardy eur při tržbách 38,5 miliardy a prodej se zvýšil o deset procent na 906 tisíc vozů. Firma minulý týden oznámila, že její čistý zisk v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 3,8 procenta na 632 milionů eur, a tržby dokonce o čtrnáct procent na 10,77 miliardy eur. Výkonnost firmy tak byla v kontrastu ke konkurenčním společnostem, které většinou hlásily pokles zisku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).