Slušná kuchyně, milá obsluha, ale i ubohá klimatizace
V nové administrativní budově s příšerným názvem Pankrác House (jazykovědci pláčou!), nedaleko stanice metra Pražského povstání je otevřena další z pražských pizzerií (kolikátá asi už?), tentokrát s pečetí řetězce Palatino. V páteční večer je plno do posledního místečka. Sedí zde dvojice, které si v pizzerii evidentně daly dostaveníčko, u stolů před námi hrají prim modré košile a kravaty, vedle u cigarety a vína klábosí trojice kamarádek. Vzadu tepe plazma a pod ní se shromažďují postávající muži, zřejmě firemní večírek. Láká hosty do pankráckého Palatina kuchyně, příjemná atmosféra, nebo snad oboje?
Výzdoba je typicky pizzerijní – sem tam obnažená cihla, trámy, amfora, zeleň, na zemi dlaždice, dřevěné stoly (s dosti neuvěřitelným „pryskyřičným“ povrchem – zřejmě snaha o vzhled antik…). Máme však hlad, a tak se místo další obhlídky vrháme na jídelní lístek. U milého, pozorného číšníka si jako předkrm objednáváme jeden z evergreenů italské kuchyně - grilovanou zeleninu. Zároveň ale toužíme vyzkoušet i něco nového, a toto přání si hodláme splnit krevetovým salátem se šalvějí a sušenými švestkami.
Zelenina je donesena na bílém talíři ve tvaru listu; zastupuje ji několik tence ukrojených plátků lilku a cukety a tři větší kousky žluté papriky, vše lehce posypáno sekanou petrželkou. Kreaci zdobí lístek kadeřavého salátu. Díky tenkým vrstvám není zelenina syrová ani nepříjemně tuhá, zejména lilek, který v našich zeměpisných šířkách málokde dokážou upravit jaksepatří, a po dochucení olejem a octem představuje poměrně lahodnou variantu předkrmu. Druhý předkrm je servírován na trojúhelníkovém talíři, kupka proužků ledového salátu je hojně posypána krevetkami promíchanými s dresinkem z oleje, pokrájené šalvěje a sušených švestek. Jídelní lístek sliboval i tabasco, to ovšem nenalézáme. Salát zdobí několik snítek lollo, půlka citronu a lehce opečené plátky toastového chleba. Vypadá i voní to lákavě, a tak se nedočkavě pouštíme do jídla. A rozhodně nejsme zklamané: krevetky jsou jen mírně orestované, prima křupou a jejich příjemně mořskou chuť zajímavě doplňuje neotřelá kombinace sušených švestek a šalvěje. Snahu o inovaci velmi vítáme – vždy je příjemné objevit v restauraci novou variaci na téma salát. Nabídka v podnicích střední cenové úrovně je totiž obvykle značně neinvenční… Takže jen houšť! Výhradu máme jedinou – prefabrikovaný toasťák chutná jaksi polystyrenově, a to je v pizzerii, která si peče vlastní výborný pizzový chléb, škoda.
Za hlavní jídla jsme zvolily fusilli piccanti se sušenými rajčaty, parmazánem, chilli, olivovým olejem a parmskou šunkou, jejichž popisu zkrátka nelze odolat, a penne al forno. Na další z listových talířů naložil kuchař hromadu těstovinových vřetének, jimž po straně dělá garde kupka strouhaného parmezánu a netradičně i plátek pomeranče. Vzhled není příliš vzrušující … a chuť na tom není lépe. Vidlička roztržitě brázdí těstovinovou nadílku v naději, že narazí na vysněná rajčata, z nich však fusilli přičichly nanejvýš k olejovému nálevu, který jim zprostředkoval i klamně načervenalou barvu. Smysly jsou ošáleny i v případě parmské šunky. Masitých kousků je v krmi sice dostatek, avšak jejich textura i chuť připomínají spíše obyčejné uzené či špalíčky vepřové šunky. Výsledným dojmem je cosi na způsob rajských šunkyvřeten, navíc již mírně vystydlých. Druhý z hlavních chodů je naštěstí vydařenější. V hranaté zapékací misce dostáváme bohatýrskou porci penne al forno se zlatohnědou krustičkou sýra na povrchu. Kromě těstovin nalézáme lahodnou směs kostiček kuřecího masa, plátků žampionů, nudliček červené papriky, rajčat a načervenalé rajčatovosmetanové omáčky. Vše chutná, jak má, jen penne jsou bohužel převařené…
Důležitou součástí italské kuchyně jsou dezerty, a tak saháme po tom nejtradičnějším: tiramisu. To zdejší je servírováno na zvlněném červeně kropenatém skle. V kuchyni si s moučníkem docela vyhráli. Piškotová kostka spočívá na jezírku mascarpone dozdobeném čokoládovými vlnovkami. Krášlí jej kopeček sprejové šlehačky se snítkou máty a šlehačkové kvítky se skví i ve všech čtyřech rozích talíře. Zdejší vlhká varianta patří k těm slušnějším, možná by se vyplatilo víc mascarpone dovnitř a též o něco silnější káva. Likér necítíme vůbec, nikomu však nelze upřít právo na vlastní interpretaci.
Jsme zcela zasycené, ovšem bohužel rovněž téměř udušené cigaretovým kouřem (vzduchotechnika či klimatizace evidentně páteční nápor nezvládá). Platíme 710 korun a rychle odcházíme ven do pražského smogu, který nám však připadá náramně osvěžující. A to je také důvod, proč další návštěvu v jinak příjemném podniku s rychlou a milou obsluhou a slušnou kuchyní budeme opravdu důkladně zvažovat.
Palatino
Adresa: Lomnického 1705/5, Praha 4
Tel.: www.palatino-cz.com
Otevírací doba: po-so 11–23, ne 12-23
Počet míst: 75+30 zahrádka
Druh kuchyně: italská
Platební karty: všechny běžné
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: ČR, Itálie, Chile
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 50 bodů z 60
+ nápaditá kombinace krevet, sušených švestek a šalvěje
- nesnesitelně zakouřený interiér
Value for money: 6/10
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
MINESTRA ALL´AGLIO (česneková polévka se sýrem, šunkou a chlebovými krutony) 35 Kč
CARPACCIO DI SALMONE (naložené plátky čerstvého lososa v kopru a citronu, čerstvý
parmazán, toasty) 125 Kč
PENNE AL CURRY (kuřecí prsa, žampiony, hrášek, smetana, curry) 120 Kč
RISOTTO NOC FRUTTI DI MARE (mořské plody na bylinkovém másle, čerstvá rajčata,
česnek, víno, citron) 115 Kč
LOMBO DI CONIGLIO (králičí hřbet ve špenátovém lůžku s kroužky restované cibulky) 190 Kč
CARRÉ DI VITELLO (karé z telecího masa protýkané parmskou šunkou a čerstvou
šalvějí) 220 Kč
Výběr z vinného lístku:
Rulandské bílé polosuché, Lechovice, vinař.oblast Morava, vin.podoblast znojemská 195,-
Chardonnay pozdní sběr 275,-
Svatovavřinecké z Bořetic 295,-
Pinot Grigio DOC Ritratti, Trentino Alto Adige 420,-
Le Grance, Tenuta Caparti, Toscana 690,-
Ca´del Pazzo, Tenuta Caparzo, Toscana 980,-
Siglo de Oro-Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 295,-