Menu Zavřít

PÁR MILIARD OD DOHODY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

K dohodě o koupi majoritního balíku akcií České spořitelny rakouským peněžním ústavem Erste Bank Sparkassen chybí jen krůček. Ministerstvo financí minulý týden oznámilo, že se potencionální strategický investor dohodl s FNM. Předtím vláda souhl asila s očištěním spořitelní bilance.

Erste od státu požadovala, aby vyřešil nestandardní, pochybné a ztrátové úvěry. Těch bylo ve třetím čtvrtletí tohoto roku 49,7 miliardy korun (EURO 45/1999). Materiál, který ministr financí Pavel Mertlík připravoval pro jednání vlády, ještě před pár týdny počítal s vyvedením pohledávek za 50,2 miliardy korun. Odkoupení každého úvěru Konsolidační bankou však znamená i administrativní práci. Proto vláda rozhodla jen o řešení větších pohledávek, dohromady představujících 33,3 miliardy korun.

ebf - tip - debata

Takové řešení je pro Erste principiálně přijatelné. Lze však očekávat, že se přece jen ještě pokusí dosáhnout navýšení státní pomoci, anebo garance české strany, že bude ochotna v případě potřeby v budoucnu řešit i problémové úvěry, které ve spořitelně zůstanou. Rakouské bance totiž stále hrozí snížení ratingu. Toto nebezpečí přitom přímo souvisí s jejím chystaným vstupem do České spořitelny. Proto ji potřebuje převzít co nejčistší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).