Menu Zavřít

PÁR MILIARD OD DOHODY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

K dohodě o koupi majoritního balíku akcií České spořitelny rakouským peněžním ústavem Erste Bank Sparkassen chybí jen krůček. Ministerstvo financí minulý týden oznámilo, že se potencionální strategický investor dohodl s FNM. Předtím vláda souhl asila s očištěním spořitelní bilance.

CIF24

Erste od státu požadovala, aby vyřešil nestandardní, pochybné a ztrátové úvěry. Těch bylo ve třetím čtvrtletí tohoto roku 49,7 miliardy korun (EURO 45/1999). Materiál, který ministr financí Pavel Mertlík připravoval pro jednání vlády, ještě před pár týdny počítal s vyvedením pohledávek za 50,2 miliardy korun. Odkoupení každého úvěru Konsolidační bankou však znamená i administrativní práci. Proto vláda rozhodla jen o řešení větších pohledávek, dohromady představujících 33,3 miliardy korun.

Takové řešení je pro Erste principiálně přijatelné. Lze však očekávat, že se přece jen ještě pokusí dosáhnout navýšení státní pomoci, anebo garance české strany, že bude ochotna v případě potřeby v budoucnu řešit i problémové úvěry, které ve spořitelně zůstanou. Rakouské bance totiž stále hrozí snížení ratingu. Toto nebezpečí přitom přímo souvisí s jejím chystaným vstupem do České spořitelny. Proto ji potřebuje převzít co nejčistší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).