Menu Zavřít

Paralýza ERÚ: stát si najal právníky na bývalého šéfa, jeho nástupce sám rezignoval

30. 11. 2018
Autor: CC0 via Pixabay

Až na 605 tisíc korun by se mohlo vyšplhat právní zastoupení státu ve sporu s bývalým šéfem rady Eneregtického regulačního úřadu Vladimírem Outratou. Ten zpochybňuje své odvolání. Jeho nástupce mezitím rezignoval sám.

Na energetickém regulačním úřadě (ERÚ) panuje bezvládí. Necelé čtyři měsíce vydržel v čele rady ERÚ Vratislav Košťál. Ve čtvrtek na svou funkci kvůli neutuchajícím rozporům mezi dvěma frakcemi v pětičlenné radě rezignoval.

Stále přitom není dořešen spor s Košťálovým předchůdcem v předsednické funkci a současným řadovým radním Vladimírem Outratou. Ministerstvo průmyslu a obchodu si nyní kvůli spornému odvolání najalo advokátní kancelář Vítek Mrázek Kramný, která má stát ve při s expředsedou zastupovat.

Podle rejstříku smluv počítá ministerstvo s náklady na právní zastoupení státu až do výše 605 tisíc korun. Za vše přitom může zmatečné a nejasné znění energetického zákona, především paragrafů týkajících se postupu při odvolávání a jmenování členů rady ERÚ a předsedy.

Vláda Outratu odvolala z pozice předsedy rady letos v červenci. Namísto něj jmenovala právě Košťála. Jenže Outrata v radě neskončil úplně, přišel pouze o předsednickou funkci. To je situace, se kterou zákon nepočítá. Navíc mu podle něj nebylo řádně doručeno rozhodnutí a neobsahovalo odůvodnění.

Outrata proto podal proti odvolání ústavní stížnost a podle serveru iRozhlas.cz i správní žalobu. Stížnost Ústavní soud zamítl s tím, že nejdříve je nutné vyčerpat všechny jiné opravné prostředky. Žaloba však podle všeho dál běží.

EBF24

Kolektivní řídící orgán, tedy pětičlenná rada ERÚ, vede jeden z nejdůležitějších státních úřadů od loňského srpna. Rada nahradila kontroverzní předsedkyni Alenu Vitáskovou. Radní se však rozdělili na dvě nesmiřitelné frakce s Outratou, Vladimírem Vlkem a Janem Pokorným na jedné straně, a Rostislavem Krejcarem a Vratislavem Košťálem na druhé.

O ERÚ dále čtěte:

Elektřinu zdraží nejen dodavatelé. Regulační úřad navyšuje tarify za distribuci energie

ERÚ v nemilosti: Babišova vláda úřadu neschválila zprávu o činnosti a hospodaření

Pokus, který nevyšel. Rozhodování ERÚ je stále neprofesionální

Obžaloba: Vitásková jmenováním Vesecké porušila zákon a způsobila značné škody

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).