Menu Zavřít

Pardon, Mexiko vypadá jinak

16. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Marná snaha o světovost v Butovicích

Nelákají mne příliš restaurace v prostorách supermarketů. Mám totiž za to, že jejich služby nejsou prvoplánovým cílem návštěvníků, kteří sem jezdí ukájet především horečku nákupní. Nicméně občas se hlad dostaví nečekaně a urputně, jako se to stalo nedávno mně, takže je třeba situaci řešit.
V obchodním centru Galerie Butovice jsou - vedle několika neosobních a poměrně dost si podobných kaváren - dva podniky, pokoušející se působit vyhraněným stylem. Protože jedním z nich je pizzerie, což není zrovna moje opereta, mířím do lokálu, jemuž vévodí nápis La Parranda nad vchodem.
Restaurace, jež sama sebe představuje coby „… nejen nefalšovanou mexickou atmosféru, ale především skvělé mexické speciality…“, je poměrně rozsáhlá. Mexická autenticita je ale pouze prostřední. Pravda, stoly se židlemi připomínají taverny u jižních moří, antukové stěny se snaží navodit vyprahlé půdy polopouštních plání a „okna“ barvy blankytu seč mohou nabízejí tropickou oblohu. Všechno prozradí tuctový strop typický pro takovéto stavby, sestavený z kovových panelů sem tam proložených růžicemi krytů vzduchotechniky, a dva květináče s jakýmsi vyběleným rákosím. A potom podlaha - místo hrubých, ostruhami gaučů notně rozrytých prken sériová dlažba. Objevit lze i pár perletí krumplovaných sombrer, barevná ponča, státní vlajku a nezbytné plakáty s motivy slavných mexických alkoholů. Ale ani toto vše k vyvolání iluze nefalšované atmosféry nestačí.
Přesto ale, přilákán krom jiného i tóny podmaňující stylové hudby, vstupuji a věren svému zvyku usedám tam, odkud mám přehled přes celou prostoru hospody. Brzy se ukáže, že nešťastně. V tuto chvíli přistupuje servírka s lístkem. Obsah je pestřejší vzhledu, snaha o grafické efekty vyznívá trochu nedotaženě. Uvnitř je však v čem hledat. Nachos, enchiladas, fachitas a další speciality pikantní středoamerické kuchyně jsou zkombinovány s mnoha zeleninami a masy, počtení je to vskutku lákavé, volba nejednoduchá. Ale prokousávám se sortimentem a nakonec své přání přednáším lehce znuděné číšnici a oddávám se nyvým akordům kytar. To ovšem netrvá dlouho, servírované nachos con salsa - křehké kukuřičné lupínky podávané s čerstvou rajčatovou salsou, které byly úvodním partem zdejšího hodování, mi připomněly můj hlad a lačně se do nich pouštím. Z větší z misek vybírám trojúhelníkové plátky - jsou dvou barev, zlaté a lehce načervenalé. Okouším je nejprve samotné a zjišťuji rozdíl mezi oběma variacemi. Je minimální, téměř neznatelný, základní chutí obou je zemitý, obilný výraz, jež nabývá zajímavosti teprve přidáním salsy. Nabírám tedy - k tomu uzpůsobeným jedním zahnutým rohem lupínku - z menší misky rudou hmotu. Dostavuje se první rozčarování. Salsa je řídká, tekutá tak, že ani zoban na těle nachos neudrží kupičku zeleniny dlouho a ta přečasto padá zpět do misky. Nebo ještě hůře, na košili. Ani chuťově nezvedá sousto tak, jak by se patřilo. Rajčata jsou vymáčená a téměř bez chuti, ostatní zelenina má projev zcela bezbarvý a zálivka, ta je dokonale evropská, spíše česká. Prajednoduchý octovo-cukerný roztok, tolik známý ze salátů v někdejších závodkách, možná potěší patro některého ze strávníků, ale mexickou kuchyni mu nepřiblíží ani o píď. Jakožto úvodní krok, jenž mě jako kouzelný koberec měl přenést pod žhavé mexické slunce, zůstal předkrm za očekáváním.
Jakoby nevydařený start znamenal odmávnutí seriálu dalších nepotěšitelných událostí. Podnik se v odpoledni vyprázdnil, zůstal jsem v sále o přinejmenším stovce židlí téměř sám. Je to tristní posezení. Tím spíše, když si personál „vzal volno“, sesedl se kolem stolu hned vedle mého a řešil nejrůznější témata. Nečekal jsem v restauraci této třídy v dané lokaci to, že by číšník, rotující kolem stolu po každém soustu zjišťoval stav mé spokojenosti a nabízel další a další spécie či služby. Nečekal jsem ale ani to, že se všichni, vyjma kuchaře, usadí u stolu a mne odsoudí k dvacetiminutovému čekání na druhý chod. Dá se, s přivřením očí, tolerovat rychlý oběd obsluhy, pokud podnik nemá potřebné zázemí. Ale aby byl host nucen vyslechnout zprávu o počtu a stavu spodního prádla servírek, místo aby se zaobíral svým pokrmem, to jednoho nenasytí. Rozhodně by měl host chráněn alespoň paravánem!
I když byl výčet prádélek obsáhlý, přece jsem se ke své porci nakonec dostal. Fajitas de carne de res, tak se to jmenuje španělsky, jsou nudličky masa, pečené společně s paprikou a cibulí. doprovázené rýží a opečenými fazolemi. Na talíři, kam z pánve překládáte směs masa a zeleniny, dále pro zpestření chuti naleznete guacamole, zakysanou smetanu, listy salátu a v miskách trochu rýže i opečených fazolí. A ještě kopičku jemně postrouhaného sýra. K tomu vám předloží dvě tortily, proti vychladnutí opatřené plastovým krytem z mikrovlnky, ohavným tak, že bere všechnu chuť. Oč méně je pohledná změť na talíři, o to více zajímavých vjemů přináší. Maso, přesně upravené, si zachovává základní rurální výraz, který je různě rozhojňován podle toho, co dalšího mu přidáte. S paprikou dostane lehýnce nasládlý štych (pokud se vám na vidličku semtam nepřiplete nahořklý proužek té zelené), více cibule dodá něco pikantu, salát oživí akord projevem čerstvosti. Ale očekávaný efekt, odspodu vzrůstající kultivovaná pálivost, kdy vám někde mezi lopatkami vyrazí krůpěje potu, aby v oblasti kříže z nich byl slušný potůček, ten se nedostavuje. Pokrm je příliš podřízen přece jen klidnějšímu vkusu českého konzumenta. Na pořadu jsou ještě další dodatky, kterými je talíř obdařen. Rýže plní funkci „plnidla“, do chuti sousta nepromlouvá. Pečené fazole, to je mletá či drcená pasta, postrádající všechno kouzlo. Chuť zůstává, to ano. Ovšem hmota, vysušená na troud, se nedá téměř polknout. Pokud ji použijete v kombinaci s větším množstvím papriky, cibule a masa, dokonale vše „zabetonuje“. Co do chuti i vláčnosti. Takže příjemným prožitkem, v míře dané možnostmi pokrmu, je tortila, konzumovaná s delikátně připravenou avokádovou pastou nebo jemně nakyslou smetanou. Čisté, nesložité valéry chutí toho či onoho se dobře odrazí od prostého, neutrálního projevu placky. Pokud lze něco na kuchyni v La Parrandě bez výhrad vyzvednout, je to velikost porcí. Nejsem v jídle nijak střídmý, ale to, co mi naložili zde, to se prostě sníst nedalo. S lítostí jsem proto oželel opečený ananas s medem a kokosovým mlékem a už bez rozladění si vyposlechl drastický vstup jedné ze slečen do hladivého akordu španělských rytmů. Vysypala totiž na holé dřevo stolu haldu mincí a za zvuků, jež by dozajista byly nejkrásnější hudbou uchu Shylockovu, je počala odpočítávat. Při tomto finále jsem požádal o účet. Celkem 458, taková byla cifra, kterou jsem měl v korunách zapravit. Ač nevysoká, tolerovat se jakžtakž dá pouze s ohledem na množství poskytnutého jídla. Vše ostatní, včetně avízované autenticity prostředí, mi přišlo neúměrně drahé.

Value for Money: 4/10
+ sympatická, uklidňující hudba, pokud byla slyšet
- opravdu nestandardní výkon personálu

La Parranda Mexico Restaurant Obchodní centrum Galerie Butovice
Radlická 117, 150 00 Praha 5
tel.: +420 251 616 629
e-mail : info@laparranda.cz, www.laparranda.cz

  • Otevírací doba: Po - Ne 11:00 - 24:00
  • Počet míst: restaurace 130
  • Druh kuchyně: mexická
  • Přijímané platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, španělština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: Argentina, Česko, Chile, Mexiko, Španělsko, Uruguay, USA

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 6 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 5 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 43 bodŮ ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: Tradiční fazolová polévka s kukuřičnými lupínky a sýrem 40 Kč Marinovaný losos v limetové šťávě s cibulí a koriandrem podávaný s česnekovou bagetou 99 Kč Hlávkový salát s restovanou slaninou a speciálním dresingem 80 Kč Kuřecí steak s kukuřicí a červenou papričkou 130 Kč
Velká pšeničná tortila plněná hovězím masem, sýrem, rýží a fazolemi, podávaná se salsou a kysanou smetanou 130 Kč
Fajitas de carne de res y pollo (mixta) - hovězí a kuřecí fajitas 220 Kč
Typický mexický steak z roštěnce podávaný s opečenými fazolemi, sýrem a pikantní salza 190 Kč
Vepřová panenka plněná ostrými papričkami podávaná s bramborovými dolary 160 Kč
Smažené kousky pšeničné tortily obalované v cukru a skořici s kysanou smetanou 65 Kč

Výběr z vinného lístku: Bohemia Sekt, brut, demi sec 0,75 l 200 Kč
Veltlínské zelené 2003 pozdní sběr 0,75 l - Habánské sklepy 270 Kč
Iguando Chardonnay 0,75 l - Mexiko 270 Kč
Woodbridge Sauvignon Blanc 0,75 l - USA 590 Kč
Woodbridge Zinfandel Rosé 0,75 l - USA 590 Kč
Zweigeltrebe 2002 0,75 l - Habánské sklepy 290 Kč
Iguando Cabernet Sauvignon 0,75 l - Mexiko 270 Kč
Cisca Malbec 2002 0,75 l - Argentina 250 Kč Los Andes Merlot 2001 0,75 l - Chile 390 Kč
Toscanini Merlot 1997 0,75 l - Uruguay 590 Kč

  • Našli jste v článku chybu?