Menu Zavřít

Paříž v Praze

29. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Secesní skvost stojící v malé uličce vedle Prašné brány patří k tomu nejlepšímu, co česká metropole nabízí

Kdo nezná jeden z nejslavnějších románů od Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále, ať se propadne.

V případě, že jste knihu nečetli, ale alespoň viděli stejnojmenný film, odpustíme vám. Máte-li nějaké povědomí, o co se v díle jedná, jistě si vzpomenete, jak reagoval mladičký číšník Jan Dítě, když poprvé vstoupil do Hotelu Paříž. „Hotel Paříž byl tak krásný, že jsem se skoro svalil. Tolik zrcadel a tolik mosazných zábradlí a tolik mosazných klik a tolik mosazných svícnů a tak vyleštěných, že se to podobalo zlatému paláci. A všude červené tepichy a skleněné dveře, že to bylo jako v zámku.“ Jeho slova jsou tak nadčasová, vybavila se nám hned při prvních krůčcích po hotelu. Zkrátka s nimi musíme souhlasit i o padesát let později.

Secesní skvost, jak je Hotelu Paříž často přezdíváno, stojí v malé pražské uličce hned vedle Prašné brány již od počátku minulého století. Současným majitelům se naštěstí podařilo zachovat většinu původního zařízení a i díky tomu patří k tomu nejlepšímu, co Praha nabízí. Oslnivý interiér je plný ornamentů, podlahy jsou tvořené mozaikou, stropy zdobí od rána do noci zářící křišťálové lustry a na stěnách můžete obdivovat původní dřevěné obložení.

K hotelu neodmyslitelně patří prvorepubliková kavárna Café de Paris, jejíž atmosféra vás přenese do pařížských uliček 20. století. Mnozí si nedovedou představit kávu bez dezertu, vyzkoušejte proto dort Paříž dle originálního receptu z roku 1904. Za skvělou kuchyní si zajděte do hotelové restaurace pojmenované podle jedné z nejvýznamnějších pařížských hereček a zpěvaček Sarah Bernhardt. Šéfkuchař Karel Hynek kouzlí v kuchyni především na téma francouzských specialit, ale pochutnat si můžete i na tradiční české kuchyni se sklenkou vybraných moravských a francouzských vín. Ať už váš výběr padne na cokoliv z jídelního lístku, nešlápnete vedle. K tomu navíc příjemná a velmi pozorná obsluha.

Restaurace ale i kavárna je snad nejkrásnější v předvánočním období.

Celá Praha je plná zářících světýlek a vůně skořice se pomalu line malými uličkami. Jinak tomu není ani v Hotelu Paříž. Odpoledne se podává svařené víno, k němu dostanete domácí linecká kolečka a čerstvě upečené perníčky.

Pokud by ve vás ani toto nenavodilo tu pravou vánoční atmosféru, české koledy znějící z reproduktorů vás už nenechají na pochybách, že Vánoce jsou za dveřmi.

Do Prahy míří většina turistů především kvůli historii a krásné architektuře. Většina z nich je celý den v centru metropole a do hotelu se přijdou pouze vyspat. Sami bychom to za normálních okolností nedělali asi jinak. Zkuste si ale někdy do Prahy zajet jen tak a nechat se jí trochu rozmazlovat. A začněte hned u výběru pokoje. V Hotelu Paříž je naštěstí toto rozhodnutí snadné, protože všechny jsou opravdu nadstandardně zařízené, a to i v případě, že si vyberete ten základní, pokoj deluxe. Předpokládáme ale, že si budete chtít svůj pobyt mimořádně vychutnat. Pro tyto případy je tu Mucha apartmán v nejvyšším patře hotelu.

Nejluxusnější pokoj je tower suite s výhledem z postele přímo na Pražský hrad a Staré Město pražské. A když z ložnice vystoupáte po točitých schodech do patra do „tajemné komnaty“, rozprostře se před vámi ten nejkouzelnější pohled na celou Prahu. Nejlepší je určitě večer, jakmile zapadne slunce a město se probudí do nočního života. •

bitcoin_skoleni

O autorovi| Alžběta Krausová, spolupracovnice redakce

  • Našli jste v článku chybu?