Menu Zavřít

Parléř na maloměstě

18. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Architektura

ebf - tip - debata

Ze všech českých architektonických ocenění je Cena Petra Parléře možná tím nejužitečnějším. Jestli poroty jiných soutěží označí za nejvýznamnější počin roku tu či onu stavbu, je tak trochu hra. Sice zábavná, potřebná, ale přece jen hra. O moc víc než o prestiž v ní nejde. Ne tak u Ceny Patra Parléře.
Ta dává přinejmenším možnost pozdvihnout úroveň leckterého města či městečka. Oceňovány nejsou již hotové stavby, ale studie. Města, která se do soutěže přihlásí, mají šanci „vyhrát“ návrh na řešení svých architektonických a urbanistických problémů. Oceněné projekty jsou jim totiž poskytnuty zdarma. Zda jich využijí, je na nich.
Slavnostní předání cen za rok 2005 se uskuteční ve středu 25. ledna. Jedná se v pořadí teprve o třetí ročník, již nyní však lze pozorovat zvyšující se úroveň přihlašovaných studií a rostoucí zájem ze strany měst. Do loňského ročníku se jich se svými náměty přihlásilo již 39. Řada z nich chtěla řešit úpravy náměstí, jiné přestavbu kulturního domu, další zástavbu proluky. Dvanáct nejzajímavějších úloh bylo vybráno pro vlastní soutěž.
Projekty zaslalo čtrnáct architektonických týmů. Hlavní cena nebyla udělena, mezi čtyři nejlepší návrhy však odborná porota rozdělila dohromady 200 tisíc korun. Nejvíce na soutěži jednoznačně vydělala Nová Paka, neboť mezi čtyřmi oceněnými projekty byly hned dva, zabývající se úpravami jejího náměstí. „Město Nová Paka získává ze soutěže dvě nejlepší práce, aby jejich dopracováním a přímou konfrontací samo rozhodlo, zda půjde cestou komplexního atraktivního městského prostoru nebo spíše konzervativního klidného městského parteru,“ říká předseda poroty, architekt Tomáš Hradečný. Jedno z řešení Masarykova náměstí, navržené Vladimírem Vašutem a Viktorem Vlachem, představuje přiložená vizualizace.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).