Menu Zavřít

Partie o pětinu soukromých škol. Ministerstvo prý brání jejich vzniku

6. 3. 2017
Autor: Tomáš Blažek, Mladá fronta

Zhruba 40 soukromých základních škol plánuje společné kroky proti ministerstvu školství (MŠMT). Hrozí jim, že nebudou zapsány do rejstříku škol nebo nebudou moci navýšit stávající kapacitu. Domnívají se, že neoprávněně. Ve hře je i žaloba na MŠMT za nerovný přístup k soukromým a veřejným školám. Ministerstvo tvrdí, že žádosti posuzuje komplexně a vzniku soukromých škol rozhodně nebrání.

Zástupci soukromých škol, které nedostaly zmíněná povolení, se o dalším postupu budou radit 7. března v Pardubicích. „Nemohu učinit závěr ještě před jednáním. Žaloba na MŠMT může být jednou z variant. Vše budeme konzultovat s naším právním poradcem, aby kroky byly co nejúčinnější,“ řekl webu Euro.cz Pavel Palička, zřizovatel ZŠ Křišťál v Jaroměři.

„Naše soukromá základní škola začala fungovat v září 2016 s šesti žáky jako malotřídní pro první až třetí ročník, ale jako nezisková organizace. Tedy bez nároku na dotaci od státu. Pro školní rok 2017/2018 jsme zatím neúspěšně zažádali o zapsání naší školy s navýšenou kapacitou na 40 žáků do Rejstříku škol a školských zařízení MŠMT,“ řekl Palička.

Podle jeho slov zájem o zápis žáků do ZŠ Křišťál letos výrazně stoupl, ale bez registrace v rejstříku MŠMT bude fungování školy ohroženo.

Argumentace soukromých škol
Pestřejší nabídka vzdělávacích systémů je obohacující pro všechny.
Reformní školy uspokojují aktuální požadavky a potřeby rodičů vyhledávajících školy odpovídající výchovnému stylu rodiny.
Zaznamenáváme převis poptávky po námi realizovaných vzdělávacích koncepcích.
Nestátní školy ověřují v praxi inovativní metody výuky a inkluzi. Inspirují se fungujícími modely vzdělávání ze zahraničí a upravují je pro potřeby českého prostředí.
Rozvoj nestátních škol je v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015-20, konkrétně se Strategií rozvoje regionálního školství.

Pramen: Otevřený dopis ministryni školství k podpoře vzniku a rozšiřování kapacit nestátních MŠ a ZŠ z 18. února 2017

Ostatní soukromé školy, kterým byl zamítnut zápis do rejstříku MŠMT či navýšení kapacity, nejčastěji protestují proti zdůvodnění, že ve městě či okolí je ve veřejných školách nedostatečně zaplněná kapacita. Loni se prý tento ukazatel podle soukromých škol nebral v potaz nebo číslo o volných místech již není pravdivé.

Ministerstvo školství se však brání. „Pro školní rok 2017/2018 jsme obdrželi 45 žádostí o zápis základních soukromých škol, tři řízení byla přerušena. Pět žádostí jsme zatím vyřídili kladně, řada je dále v jednání,“ řekla na dotaz Euro.cz mluvčí MŠMT Klára Bílá.

Současně mluvčí upozorňuje, že na zapsání školy do rejstříku není automatický nárok. „Žádost posuzujeme z řady aspektů. Je to i otázka efektivního nakládání s veřejnými zdroji. V žádném případě ale není pravda, že nepovolujeme žádné neveřejné školy a nenavyšujeme kapacity již existujících,“ reagovala na kritiku soukromých škol mluvčí Bílá.

Přečtěte si:

Učitelé chtějí vlastní profesní komoru. Ministerstvo je skeptické

 Učitel - ilustrační foto

„Registrace v rejstříku by nám podle počtu žáků v příštím školním roce přinesla od státu 31 tisíc až více než 36 tisíc korun na žáka. To je 60 procent stanoveného normativu. Po prověření školní inspekcí bychom v dalších letech mohli dostávat 100 procent normativu,“ dodává Palička.

Žáci si nyní v ZŠ Křišťál musí platit školné 29 800 korun ročně. Škola byla založena jako zapsaný spolek (bývalé občanské sdružení). Všichni pracovníci jsou dobrovolníci, kromě učitelky, která pobírá dotaci z úřadu práce a ZŠ Křišťál jí doplácí mzdu. Dotace od státu by tedy výrazně pomohla. Zápis v rejstříku by i výrazně zvýšil prestiž v očích rodičů.

Zřizovatel ZŠ Křišťál proti neúspěšné žádosti o zapsání do rejstříku podá odvolání k MŠMT s tím, že splňuje všechny podmínky a zřízení školy podporuje Královehradecký kraj i obec Jaroměř.

ebf - tip - debata

Podle údajů ministerstva bylo v Rejstříku škol a školských zařízení MŠMT k 2. lednu 2017 zapsáno 189 soukromých základních škol. Pokud by tedy MŠMT letos vyhovělo všem novým žádostem, zvedl by se počet soukromých ZŠ v Česku o více než pětinu.

Čtěte také:

Líheň géniů jako komodita: soukromé školky zažívají boom

Karierní řád učitelů bude mít tři stupně. Ti nejlepší si polepší o pět tisíc

Recept na školství? Nabízí ho Němci, Česko je však hluché


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).