Menu Zavřít

Paštičky a tataráčky

10. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Palubní deník

Tesat do kamene * Zmatek v pavouku * Ikea v plamenech * Vítejte v kolonii prominentů * Kalorický masakr

Tesat do kamene
Pražský vrchní soud zbavil místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru soudcovské funkce, protože zasahoval do vyšetřování korupční kauzy tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Naléhal na ostravskou krajskou státní zástupkyni Zlatuši Andělovou, aby řízení protahovala. Navíc při jedné příležitosti údajně pronesl již okřídlenou větu: „Nezávislost v rozhodování musí jít stranou politickým zájmům.“ Podle předsedy kárného senátu Viktora Macha „soudce Kučera ohrozil důvěru v nezávislé a nestranné rozhodování soudu“.
Není to však jediný Kučerův výrok hodný zapamatování. Do análů by měl vstoupit i ten, jímž podle serveru Aktuálně.cz komentoval žalobu před dvěma lety: „Je mi kladeno za vinu, že jsem dělal kroky k udržení vlády ODS. Ministr je také v ODS, takže jestliže jsem něco dělal, tak jsem to dělal i za něj.“

Zmatek v pavouku
Známý český byznysmen slavil nedávno životní jubileum. Kromě velké oslavy v jednom z pražských hotelů, které se zúčastnilo několik stovek hostů, byl na počest oslavence, nadšeného tenisty, uspořádán i tenisový turnaj. Implicitně se předpokládalo, že vítězství v soutěži si vydobude jubilant a trofej bude jedním z mnoha darů. A tak se dopředu vyrobil vítězný pohár, na němž se blyštilo oslavencovo jméno. V organizačním soukolí to povážlivě zaskřípalo ve čtvrtfinále turnaje. Čáru přes rozpočet udělal pořadatelům jeden ze soutěžících, kterého do organizace turnaje nepřesně zasvětili. Dovolil si favorita vyklepnout. Poražený prý přijal svůj předčasný konec sportovně.

IKEA v plamenech
O původu ohně existuje nespočet historek. Čerokézové vypráví, že ho přinesl pavouk v ranečku z pavučiny. Podle řeckého básníka Hésioda ukradl oheň bohům Prométheus a donesl ho lidem ve fenyklovém stonku. Nizozemský umělec Helmut Smits se minulý týden možná postaral o počátek další legendy.
Mladý umělec se soustředil na základní potřeby lidstva. Zacházení s ohněm a umění oheň založit patřily k důležitým znakům polidštění. „Myslel jsem, že bude zajímavé vyrazit do IKEA, jako bych byl primitivní lidská bytost, a rozdělat oheň jen z výrobků, které tam najdu. Projekt se rovněž hodí k novému image IKEA, která se snaží vrátit zpět ke kořenům, a vůbec k celému švédskému životnímu stylu, jenž je silně spjatý s přírodou,“ popsal svůj projekt Smits. „Jenže IKEA neprodává zapalovače ani sirky, tak jsem si s tím musel poradit po svém.“ A recept jeskynního muže třetího tisíciletí? Technika zůstává stejná. Třením za pomoci luku a vrtáku svůj táboráček zajisté rozdělával už i ledovcový muž Ötzi. Jenom náčiní prošlo zásadní evolucí. Ramínko Bumerang, nůž IKEA 365+, provaz TÅT, regál na víno Rutten, kalíšky na vejce Plocka, umělé květiny Smycka, dřevěná podložka Snillrik a ubrousky Fantastik.

bitcoin_skoleni

Vítejte v kolonii prominentů
Srdce nadšeného voyera zaplesalo. Díky webovým stránkám společnosti Pražský kámen se můžeme podívat do interiéru jednoho z domů kondominia českých magnátů, mezi něž patří například generální ředitel ČEZ Martin Roman. Obyvatelé domu tu své soukromí léta úzkostlivě střeží vysokou zdí a nepřístupnou polohou. Jenže na webových stránkách firmy se v kolonce s referencemi kameníci chlubí svojí prací na exteriéru i v interiéru domu, který se víc než nápadně podobá jedné z vil ve výběžku pražské Chuchle, zvaném U Bažantnice. Můžeme si prohlédnout dům zvenčí a také nahlédnout do jeho zázemí, včetně vnitřního bazénu s výhledem na pěstěný trávník. Luxusní a strohé, napsal by nejspíš specializovaný magazín o bydlení. My díky kameníkům už víme, kde si ráno některý z členů elitního kondominia ulevuje a čistí zuby.

Kalorický masakr
Populární Café Corso v centru Prahy zkoumalo, co snídají manažeři, a ejhle, objevilo změnu trendu. Převážná část české byznys klientely opustila jogurtové snídaně s kukuřičnými lupínky. Hitem jsou takzvaná vejce na přání – každý si může říct, jak upravená vajíčka požaduje. K tomu slaninka, párečky, šunčička a vůbec kalorický masakr. K lehkým a zdravým snídaním dnes tíhne už jen zhruba dvacet procent tuzemských manažerů. Populární zůstává čerstvě vymačkaná ovocná šťáva, a to v rozmanitých kombinacích (například jablko s mrkví) a často z netradičních surovin, třeba z melounu.
Slunce zapadá též nad lehkými obědy (saláty bez dresingu) a hladovými večeřemi. Na oblibě získávají tapas, které předcházejí večeřím a začínají být populární už od brzkých odpoledních hodin. Velmi žádané jsou kachní či zvěřinové paštiky, tataráček z hovězí svíčkové, některé z exkluzivních francouzských a švýcarských sýrů nebo marinovaný lilek či plněné papričky. A k tomu pak na výběr z desítek druhů rozlévaných vín z celého světa.

  • Našli jste v článku chybu?