Menu Zavřít

Páteční chvíle poezie

24. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Doktory ovládl fenomén Rath

Demonstrace osmi tisíc (podle odhadu ČTK) lékařů a lékárníků na Staroměstském náměstí byla akční oslavou kulatého, desetiletého výročí prvních masových protestních akcí českých lékařů a dalších zdravotníků. Pětadvacátého března 1996 demonstrovalo proti zdravotnické politice vlády dokonce prý šestnáct tisíc lidí. Vedl je David Rath, mladý předseda Lékařského odborového klubu. V čele vlády tehdy stál Václav Klaus. Ministra zdravotnictví mu dělal Jan Stráský. Stojí za pozornost, že byl ve funkci takřka na den stejně dlouho jako dnes David Rath. Jiří Paroubek byl ještě prostým ekonomickým poradcem a členem ústředního výkonného výboru ČSSD. Demonstrovalo se tenkrát za vyšší mzdy, za změny ve financování zdravotní péče a proti nekompetentnosti ministerstva. Mottem hnutí odporu bylo: Zdravotnictví je v krizi, protože ti, kteří ho řídí, nestačí na svou funkci a nenaslouchají hlasu zdravotnické veřejnosti. Hlasy za odvolání Jana Stráského však nezazněly. Ministr podporovaný premiérem pak vydržel ve funkci až do konce roku 1997, kdy vstoupila v platnost demise poslední Klausovy vlády.
I minulý pátek byla demonstrace organizována v duchu požadavku na vybřednutí z krize zdravotnictví, nastolení pořádku místo chaosu, vypracování koncepce dalšího rozvoje systému, zabránění nekompetentním rozhodnutím ministerstva, které prý v konečném důsledku škodí pacientům. V konečném důsledku ale převládl fenomén Rath a demonstrace byla zřetelně zaostřena na jediné téma – odvolání ministra. Dokumentovaly to transparenty, které byly pěknou ukázkou lidové tvořivosti. Vedle několika věcných hesel – Ve vizovické nemocnici, budeme léčit slivovicí, Chceme léčit pacienty, ale ne ze svého, Nechceme se léčit levně, ale správně – převládlo rathovské téma: Jíti cestou péče skvělé, nebo s Rathem do … Soudruh Rath, pacientův kat. Lékárníky nemá rád, vrtošivý doktor Rath. Rath, vašemu životu mat. Demokracii ve zdravotnictví, ne protektoráth. Moderátor pořadu zvlášť vyzdvihl transparent: Šumperk volá, odvolejte vola.
Heslo Medici jdou s Rathem, nechcem chodit blátem, tentokrát nezaznělo. Jedna těhotná dívka však přišla s transparentem: Na podporu pana Ratha - pootevřel pravdě vrata. Vaše slova, samé tlachy, vaším krédem jsou jen prachy. Nikdo jí za to nenadával, atmosféra byla „demokrathická“. Jak řekl první řečník, prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek, je třeba ze svatoplukových prutů udělat karabáč nebo košťata a vymést tu špínu.
Demonstraci organizoval krizový štáb soukromých lékařů a lékárníků. Ti před deseti lety rathovskou demonstraci zdravotníků-zaměstnanců nepodpořili. Proti nynější demonstraci se zase postavila Česká lékařská komora, Lékařský odborový klub a špatně odhadnutelný počet lékařů, popřípadě zdravotních sester, v zaměstnaneckém poměru. Tato frontová čára je v českém zdravotnictví už mnoho let příliš jasně vymezená.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).