Menu Zavřít

PÁTÍ MAJITELÉ JSOU NĚMCI  

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Poldi Kladno

Moravského podnikatele Zdeňka Zemka po necelém dvouletém působení v kladenských hutích Poldi vystřídá další vlastník. Jako již pátá v pořadí do Kladna přichází firma Scholz Stahlzentrum-Ost. Jde o padesátiprocentní českou dceru německé S cholz Edelmetall z württemberského Essingenu. Minulý týden vstup potvrdil majitel firmy Bernd -Ulrich Scholz. Do doby, než se zaregistruje kupní smlouva, bude Scholz Stahlzentrum-Ost v hutích působit jako nájemce.

MMF24

Německá firma chce nyní zastavenou výrobu oceli obnovit k 1. prosinci. Oznámila, že již zahájila přípravné práce ke zprovoznění agregátů, předzásobení surovinami a zahájila jednání s Energetickým centrem Kladno o obnovení dodávek od pojených energií. V prosinci chce podle Zdeňka Štěpánka, manažera pracovního týmu Scholz, zajistit provoz devítitunové pece Istol pro výrobu nástrojových a rychlořezných ocelí. Němci již nechtějí provozovat válcovny, omezí se jen na kovárenské zpracování oceli. Nábor pracovníků by měl kopírovat rozjezd výroby. V prosinci se tak má počet zaměstnanců zvýšit na 300. Přitom ještě na konci října se předpokládalo, že v podniku zůstane jen 80 pracovníků (EURO 44/1999).

První soukromý majitel hutí Poldi Vladimír Stehlík, který v poslední době usiloval o návrat (v této věci oslovil dopisem i premiéra Zemana a šéfa Parlamentu Klause) považuje příchod firmy Scholz za špatnou zprávu. Podle něj bude mít německý podnik zájem pouze na využití obchodní značky Poldi, a nikoli na rozvoji výroby. Obchodní ředitel mateřské Scholz Edelmetall Franz Fuchs reagoval otázkou: „A co udělal pro Poldi pan Stehlík a kam ocelárny přivedl? Tak jako on to rozhodně dělat nechceme.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).