Menu Zavřít

Pátrání po financích

12. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Hala Sazka

EBF24

PRAHA (oh) - Sazka, jejíž dceřiná společnost Bestsport v pražských Vysočanech staví arénu pro hokejové mistrovství světa v roce 2004, hledá investora, který by finančně vstoupil do projektu. Tisková mluvčí Sazky Stanislava Doubravová potvrdila, že v budoucnu by finanční krytí projektu Haly Sazka mělo být zajištěno výnosy této společnosti a ve fázi výstavby a prvních letech provozu by financování mělo být řešeno zejména prostřednictvím cizích zdrojů. „V současnosti vede Sazka jednání s bankami, které by měly být poskytovateli těchto cizích zdrojů,“ prozradila Doubravová.
Týdeník EURO získal informace, že společnost Atlanta safe připravila pro Sazku informační memorandum, které již bylo rozesláno několika potenciálním investorům. Jednatelem a čtvrtinovým společníkem Atlanta safe je bývalý předseda ÚV SSM Martin Ulčák, jenž podle zdrojů týdeníku EURO informační memorandum sám podepsal. „K tomu vám nemohu nic říci. Všechno, co se týká finanční stránky haly, je věcí samotné Sazky,“ říká tiskový mluvčí Bestsportu Jan Vala. Doubravová potvrdila, že sázková firma již dříve s firmou Atlanta safe spolupracovala na jiných projektech. „Tato firma se také podílela na zpracování investičního memoranda určeného pro bankovní instituce a spolupracuje i na dalších fázích zajišťování finančních zdrojů Haly Sazka,“ dodává mluvčí.
V minulosti byli Ulčák a jeho tři společníci, stejně jako šéf Sazky Aleš Hušák, stíháni kvůli údajné nevýhodné transakci Sazky s akciemi České spořitelny, kde Ulčákovy firmy figurovaly jako zprostředkovatel. Trestní stíhání bylo koncem minulého měsíce zastaveno. „To mne velice překvapuje, slyším to poprvé. Nechápu, co mají tyto subjekty společného, ale hlavně ať se postaví samotná hala,“ byl informací překvapen sportovní byznysmen Peter Kovarčík. Týdeník EURO se rovněž dozvěděl, že společnost Sazka vyjednává s agenturou Moody´s o ratingu, který by sázkařské firmě pomohl k jednodušší a levnější cestě k získání finančních prostředků na výstavbu haly. Rating Sazce již čtyři roky uděluje společnost Czech Rating Agency (CRA), která je afilací Moody´s. Senior analytik CRA René Činátl tvrdí, že přes sebevětší tlak nemůže k neopodstatněnému zlepšení ratingu dojít. „My hodnotíme bonitu firmy a Sazka má na lokální úrovni jeden z nejlepších ratingů. Toto hodnocení slouží k prezentaci společnosti směrem ven, muselo by se stát něco mimořádného, aby byl rating výrazně zlepšen, nebo naopak zhoršen,“ řekl Činátl týdeníku EURO. Podle internetových stránek CRA má Sazka k letošnímu 24. červenci dlouhodobý mezinárodní rating Baa+, na lokální úrovni je hodnocena Aa+ s předpokladem stabilního výhledu. CRA však ve SWOT analýze Sazky mezi potenciální ohrožení zahrnula i možné finanční zatížení v souvislosti s realizací multifunkční arény. „Hala je v letošním ratingu již zahrnuta, do doby rozhodnutí o realizaci a způsobu financování tohoto projektu jsme Sazku zařadili do režimu sledování. Místo čtvrtletního dohledu tam jsou měsíční prověrky,“ dodává Činátl.
Od Nového roku také posílí tým připravující multifunkční arénu Petr Soukup, dosavadní ředitel vydavatelství Euronews. „Pan Soukup by se měl starat o provoz, tedy o obsah a samotný produkt Haly Sazka tak, aby aréna do budoucna generovala zisk,“ říká Vala. To však podle něj neznamená, že Sazka či Bestsport hodlá halu sama provozovat. „Všechny možnosti jsou otevřeny, nic nezavrhujeme, ale momentálně je nejvyšší čas zabývat se tím, co se bude v hale dít v roce 2004,“ vysvětluje Vala. Dodal, že je už znám druh produkce, kterým chce Sazka svou halu naplnit. „To vám ale neřeknu, je to naše tajemství.“
O provozování nové arény má dlouhodobě zájem Kovarčík a jeho firma Teleaxis. „Neskromně si troufám tvrdit, že jsem jedním z mála lidí v zemi, který dokáže v hale udělat ročně 120 až 150 akcí, které jsou nutností, aby se aréna uživila,“ řekl týdeníku EURO Kovarčík. „To není jen o sportu, ale i o kultuře a mezinárodních vztazích. Podle mých informací je možné udržet halu při 30 akcích světového formátu a stovce menších, profitabilní.“ Kovarčík je přesvědčen, že výběr provozovatele by měl být uzavřen během několika měsíců. „Pokud má hala od jara 2004 naplno běžet, je potřeba od začátku příštího roku začít podepisovat kontrakty na akce,“ uzavřel Kovarčík.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).