Menu Zavřít

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci

18. 9. 2014
Autor: Štěpán Bruner, E15

Skotský premiér Alex Salmond válcuje odpůrce skotské samostatnosti díky své výřečnosti a slibům sociálně slabším vrstvám. Ty však jen stěží splní, říká honorární konzul České republiky v Edinburghu Paul Millar. Úplná nezávislost Skotska přitom může být podle něho jen zástupným cílem.

E15.cz: Skotský separatismus bývá často přirovnáván k národnímu hnutí v Quebeku. Vnímají Skoti i paralelu s rozdělením Československa?

Někteří se na to odvolávají. Skoti jsou v podstatě britští Slováci – nespokojení se vším. Ale je to hlasitá menšina. Ta většina je tichá.

E15.cz: Poslední průzkumy veřejného mínění ale ukazují, že preference jsou rozděleny přibližně na polovinu.

Úplně poslední Poll of Polls je 52 na 48 (ve prospěch odpůrců osamostatnění – pozn. aut). A to je průměr ze tří průzkumů veřejného mínění. Průzkumy ale nejsou nikdy přesné.

E15.cz: Bude odmítající většina hlasovat?

Vypadá to, že bude opravdu vysoká účast. Běžně se stejně jako v Česku pohybuje pod padesáti procenty. V parlamentních volbách lidé říkají: „Ať je to kdokoli, jsou to stejně všichni svině.“

Salmond neuznává dluhy, které nadělal Westminster. Chce část pozitiv, ale žádná negativa. Ty dluhy přitom nadělalo i Skotsko.

E15.cz: Podcenil Londýn separatistické tendence Edinburghu?

Problém je v tom, že Alex Salmond je nesmírně zdatný debatér a nepotkal se s dostatečně silným protivníkem. Je ostřílený z parlamentu. Na First Minister Question Time, což je obdoba interpelací, se svými soupeři vymetá podlahu. Kdykoli dostane otázku, která je mu nepohodlná, obejde ji, a to velice šikovně. Neznám ekvivalent anglického slova „bullit“, ale je to člověk, který vás nepustí ke slovu, skáče lidem do řeči, mluví hlasitěji. To přesně dělá Salmond. Navíc kampaň za zachování unie byla strašně slabá. Alistair Darling, který ji vede, je sice slušný člověk, ale velice nevýrazný.

Dlouho jsem měl dojem, že Salmond to hraje na to, aby dosáhl co nejtěsnějšího výsledku, ale s tím, že prohraje. Doufal, že tím dosáhne maximální devoluce, tedy více pravomoci pro skotský parlament, ve kterém jeho Skotská národní strana představuje dominantní sílu.

E15.cz: A teď už si to nemyslíte?

Myslím si, že to stále je skrytá agenda. Samozřejmě když vyhraje, bude rád. Ale i když výsledek bude těsný, pokusí se z toho vydolovat maximum. A to už má maximální devoluci slíbenou.

E15.cz: Stojí separatistické hnutí jen na Salmondovi?

Nicola Sturgeonová je šikovná politička, ale není to formát ministerského předsedy. Je zde pár lidí jako ministr spravedlnosti Kenny MacAskill a ministr financí John Swinney. Ten byl dokonce soukromě v Praze a vyptával se jednoho českého politika na ekonomické podrobnosti dělení Československa. Skoti si neuvědomili, že to trvalo léta, než se Československo rozdělilo, než si rozdělili plusy a minusy. Salmond ale řekl, že neuznává dluhy, které nadělal Westminster. Chce část pozitiv, ale žádná negativa. Ty dluhy přitom nadělalo i Skotsko.

E15.cz: Jak lidé vnímají to, že by země přišla o příjmy z britské státní pokladny?

Spousta lidí mého věku se například obává o penze. Odváděl jsem daně na státní penzi a platil si soukromou penzi a jako většina lidí nevím, co se s tím stane.

E15.cz: Panují tedy obavy, že by stát mohl zestátnit soukromé penzijní spoření?

To by si tady nikdo nedovolil. Penzijní fondy a banky se ale mohou zhroutit a nikdo neví, zda bude mít Salmond na státní penze peníze. Já myslím, že nebude. Skotsko má totiž jeden problém. Salmond tvrdí, že Skotsko je pátá nebo osmá nejbohatší země na světě, pokaždé říká jiný údaj. Nevím, jak k těmto číslům mohl někdo dospět. Zmizel tu průmysl, Skoti se za 42 let labouristické dominance odnaučili pracovat. Nacionalisté také nyní tvrdí, že oni jsou nová Labour Party. Vím to, jsem tu na palebné čáře. Ve Skotsku je 12 tisíc Čechů, sto tisíc Poláků a 30 tisíc lidí z pobaltských států. Nízce placené práce na farmách, v hotelích, v restauracích, které Skoti odmítají dělat, zastávají migrující pracovníci. Ti ale jako občané státu Evropské unie mohou hlasovat, ale Skotsko je nezajímá, to je jen momentální prostředek, jak si vydělat tvrdou valutu.

E15.cz: Mohou přistěhovalci významně promluvit do výsledku referenda?

Kampaň Yes si nechala vyrobit polské, německé či ruské vlajky s nápisy Tak, Da, Ja. Pak s tím nechali demonstranty mávat na ulicích a říkali: „Podívejte se, všichni Poláci budou hlasovat Yes. Bylo jasné, že to vyrobila jedna společnost, vlajky a plakáty byly stejné velikosti, stejného provedení. Ve dvou milionech hlasů je stotisícová polská menšina důležitá.

Kampaň Yes je dobře organizovaná a navíc velmi vyhrocená. Já pamatuji nacismus a toto mi ho připomíná, na ulicích vidíte zdvižené pěsti a pěnu u huby.

E15.cz: Zatímco v centru Edinburghu jsou k vidění téměř výlučně plakáty kampaně Yes, tady na předměstí už situace tak jednoznačná není. Je společnost takto rozdělená?

Tady je společnost rozdělená 50 na 50. Kampaň Yes je ale dobře organizovaná a navíc velmi vyhrocená. Já pamatuji nacismus a toto mi ho připomíná, na ulicích vidíte zdvižené pěsti a pěnu u huby. Přišel za mnou pár z ostrova Skye, ona Češka a on Skot. On nemůže jet do Česka, protože nemá pas a ze zásady by si nepožádal o britský pas, protože není Brit, ale Skot. A prosili mě o nějaké řešení.

Měl jsem tady jiného člověka, který by rád jezdil se skotským fotbalovým mužstvem na zahraniční zápasy, ale opět – nemá pas. Ze zásady by si nepožádal o britský pas… A to jsou ti lidé, kteří na řečníky házejí vajíčka. Největší část davu aktivních příznivců samostatnosti tvoří lidé ze sociálně slabších vrstev. Dělnické čtvrti jako například Gorbals v Glasgow jsou celé Yes.

E15.cz: Na druhé straně se podobné excesy nevyskytují?

Ne. Mám strach, že by ze Skotska vznikl totalitní stát. Každá nacionalistická strana má tuto vrozenou vadu, kterou nelze vyléčit.

E15.cz: To kvůli Alexi Salmondovi, nebo kvůli tomu, kdo jej podporuje?

To kvůli jeho příznivcům, i když i u některých členů jeho strany se podobné tendence vyskytují.

E15.cz: Při pohledu zvenčí se diskuze kolem samostatnosti Skotska týká téměř výhradně ekonomiky. Objevila se nějaká další významná témata?

Téměř ne. Posledním Salmondovým trumfem bylo prohlášení: „My jsme země Adama Smithe, zakladatele ekonomiky. A kdo nám tedy bude vykládat, že my bychom se o sebe neuměli postarat.“ To jsem se opravdu rozesmál. Smith byl pánbůh pro Margareth Thatcherovou. Když zemřela, lidé v hornických vesnicích u Edinburghu tančili.

E15.cz: Pokud by se Skotsko osamostatnilo, co by to znamenalo pro přistěhovalce?

To je otazník. Skotsko by osamostatněním asi vypadlo z Evropské unie. Právo veta v případě skotské žádosti má každý člen rady ministrů a španělský hlas Skotsko kvůli Katalánsku prostě nedostane. To by přineslo problém s volně směnitelnou měnou, což by imigranty odradilo.

Paul Millar (81)
Narodil se v Brně. Během druhé světové války byl kvůli svému otci, který uprchl a vstoupil do britského letectva, umístěn na převýchovu do německé rodiny. Po válce vystudoval zemědělské inženýrství. V roce 1968 se svou ženou emigroval do Edinburghu, kde začal pracovat pro Zemědělský úřad Commonwealthu. Po sametové revoluci se stal členem sboru zahraničních poradců prezidenta Václava Havla. Jako honorární konzul působí od roku 1997.

Čtěte také:

MMF: Skotská nezávislost může zahýbat se stabilitou trhů

Cameron slíbil Skotsku větší pravomoci, když odmítne samostatnost

Skotská nezávislost donutí EU řešit neznámou právní situaci

Cameron: Skotská nezávislost bude bolestivý rozvod

ebf - tip - debata

Skotské banky hrozí odchodem. Sídlo by přesunuly do Anglie

Nezávislost neřeší jen Skotsko. V Barceloně demonstrovaly statisíce Katalánců

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).