Menu Zavřít

Paul Ryan: nejmladší politický veterán

14. 8. 2012
Autor: reuters

Týmu kolem Mitta Romneyho se do poslední chvíle podařilo udržet v tajnosti důkladné prověrky možných kandidátů na viceprezidenta. Když se o víkendu po Romneyho boku na palubě bitevní lodi objevil Paul Ryan, bylo jasné, že se volební štáb rozhodl vyslat vzkaz všem, kteří kandidátovi na prezidenta vyčítají názorovou nevyhraněnost.

Ačkoliv pro drtivou většinu Američanů, která se o politiku zajímá jen vlažně, bude jméno Paula Ryana novinkou, kongresman za stát Wisconsin patří ve dvaačtyřiceti letech mezi veterány života na Capitol Hillu. Muž, o kterém bude v následujících třech měsících slyšet jako nikdy předtím, strávil prací pro federální vládu takřka polovinu života a v čele rozpočtového výboru vede Ryan křížovou výpravu za ozdravením federálního rozpočtu.

Život v Kongresu

Po chodbách Kongresu se pohybuje od vysokoškolských let, kdy nastoupil na stáž u senátora Boba Kastena. Washington už profesně nikdy neopustil. Po několika dalších asistentských pozicích, během nichž psal projevy svým politickým vzorům, kandidoval ambiciózní Ryan v osmadvaceti sám.

Uspěl napoprvé a v roce 1998 se stal druhým nejmladším kongresmanem. Stále stejný obvod v rodném Wisconsinu zastupuje už sedmé volební období. To s sebou nese i některé nečekané výhody v legislativní hře. Ryan kupříkladu dokonale ovládá často záhadná procedurální pravidla dolní sněmovny lépe než většina jeho oponentů.

Terč kritiky demokratů

O mladém kongresmanovi začalo být více slyšet díky jeho práci v rozpočtovém výboru dolní sněmovny. V roce 2008 poprvé představil radikální návrh rozpočtu nazvaný Cesta k prosperitě. Plán předpokládá navrácení k vyrovnanému federálnímu rozpočtu kolem roku 2040, ale za cenu vymýcení téměř všech sociálních výdajů vlády. Obamova zdravotní reforma by byla zrušena, program sociální podpory zprivatizován a příspěvky na zdravotní péči pro důchodce a sociálně slabší výrazně omezeny. Jednotlivci i podniky by si však užili více daňových úlev.

Jsou to právě Ryanovy reformní návrhy, z nichž demokratům vyvstává na čele studený pot. Díky nim se v předchozích čtyřech letech stal jedním z nejoblíbenějších terčů kritiky ze strany Obamovy administrativy. Současný prezident označil už dříve jeho program za „sociální darwinismus“ a kritiku zopakoval i při reakci na Romneyho výběr: „Můj oponent, kongresman Ryan a jejich spojenci v Kongresu věří, že pokud povolíme v regulaci velkých korporací a poskytneme nejbohatším Američanům další daňové úlevy, povede to k tvorbě pracovních míst a prosperitě pro všechny. Tuhle pohádku už se nám pokoušeli vyprávět. A jak to dopadlo? Nefungovalo to,“ řekl Obama během zastávky své kampaně v Chicagu.

Dobrý původ pro kampaň

Romneyho poradci chtějí sázkou na Paula Ryana umlčet kritické hlasy, podle kterých je republikánský kandidát ideologicky nevýrazný. To se jim zřejmě podaří. Angažmá finančního jestřába totiž vysílá jasný vzkaz, kde Romney stojí. Republikánská kampaň bude jistě zdůrazňovat i to, že Ryan pochází z podstatně skromnějších poměrů než prezidentský kandidát. Právě privilegovaný rodinný původ Mitta Romneyho a s ním spojené „odtržení od reality“ jsou často vnímány jako slabé místo republikánského kandidáta u části voličů.


Čtěte také:

Romney si za kandidáta na viceprezidenta vybral Ryana

Jméno možného viceprezidenta Romney zatím tají

Romney drtí Obamu. Opět vybral více peněz na volby


Oproti tomu Ryan si na střední škole vydělával brigádami v McDonald’s a na školné pro studium na státní (tedy levnější) vysoké škole si našetřil ze sociálních dávek, které od šestnácti let pobíral po předčasné smrti otce. Tato rodinná tragédie ho donutila „velmi rychle vyrůst“, jak popsal magazínu New Yorker, a zároveň ho přivedla ke čtení. „Přečetl jsem všechno, na co jsem sáhl,“ popisuje Ryan první setkání s díly Friedricha Hayeka, Miltona Friedmana a dalších konzervativních ekonomů.

Předčasná smrt na infarkt, jež před šedesátým rokem života postihla i jeho děda a praděda, ovlivnila i další část Ryanova života. Snaha vyhnout se jejich osudu je jedním z důvodů, kterým Ryan vysvětluje svou pověstnou posedlost náročným fitness cvičením. V Kongresu dokonce vede tělocvičný klub stejně nakloněných kolegů.


Paul Ryan

» narodil se v roce 1970 ve státě Wisconsin, kde jeho rodina žije už pět generací, vyrůstal se třemi sourozenci

» vystudoval ekonomii a politologii na státní Miami University v Ohiu » do politiky se pustil hned po škole, nejprve jako asistent kongresmanů a autor proslovů

» v roce 1998 byl poprvé zvolen kongresmanem za první obvod ve Wisconsinu, post od té doby už šestkrát obhájil

MMF24

» jeho specialitou je fiskální politika, proslavil se radikálními návrhy rozpočtových škrtů

» jeho manželka Janna Little pracuje jako daňová poradkyně, mají spolu dceru a dva syny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).