Menu Zavřít

Pavel Drahotský: Investování v nejistých časech

13. 12. 2015
Autor: Rasch Jan/Euro

S blížícím se koncem roku můžeme zhodnotit, s čím jsme se letos setkali – tento rok bude zpětně vnímán jako rok vysoké politické nestability a nejistoty. Od násilných konfliktů na Středním východě a v Sýrii přes rozpínání Islámského státu až po ruský konflikt s Ukrajinou a nyní i s Tureckem, a samozřejmě listopadové krvavé teroristické útoky v Paříži.

Tragédie a ztráty na životech jsou vždy nejpodstatnější, jak ale na tato období nestability reagují finanční trhy a jak mohou investoři chránit svůj majetek?

Podívejme se na zatím poslední příklad: nárůst konfliktu mezi Tureckem a Ruskem v důsledku sestřelení ruské vojenské stíhačky tureckou armádou vedl k tomu, že Moskva veřejně ohlásila ekonomické sankce, které zřejmě ekonomicky poškodí nejen Turecko, ale také Rusko.

Tato opatření zahrnují omezení plánovaného plynovodu TurkStream, odstoupení od plánu na vybudování první jaderné elektrárny v Turecku a omezení civilních letů do Turecka a z něj. Ve stejný den, kdy byly tyto sankce zveřejněny, spadly turecké akcie o více než dva procenta a turecká lira oslabila vůči americkému dolaru.


Přečtěte si: Rajčata, drůbež, květiny. Rusko odhalilo seznam zakázané turecké produkce


Turecko je po Německu druhý nejdůležitější obchodní partner Ruska, a pokud ruská vláda dodrží své hrozby a přestřihne ekonomické vazby, bude to mít negativní dopad na ekonomiky obou zemí. V dlouhodobém horizontu se dá u obou zemí předpokládat oslabování zahraničního i domácího trhu, zastavení velkých plánovaných projektů, jako jsou ty výše zmíněné, a lze se domnívat, že zahraniční partneři si pro svou výrobu nebo obchodní aktivity zvolí stabilnější trhy.

Místní investoři budou pravděpodobně chtít diverzifikovat do aktiv, na která tyto události nemají velký dopad, a mnoho z nich se možná obrátí k bezpečným investičním přístavům, tedy k investicím, u kterých se předpokládá, že jejich hodnota zůstane stejná nebo dokonce v období tržní nestability poroste.

Nejznámější bezpečnou investicí je zlato, jak nám dokazuje historie, neboť zlato si svou hodnotu uchovává po stovky let. Ve srovnání s tištěnými penězi, jejichž hodnota klesne, jakmile se vytiskne více bankovek, zůstává zlato fyzickým kapitálem, který si svou hodnotu v čase uchovává. Navíc má i velmi dobrou pověst: ve chvíli, kdy jsou trhy nestabilní, se investoři do nákupů zlata jen hrnou a jeho cena se tím zvyšuje.

Historické zkušenosti

Některé významné příklady toho, jak se zlato v minulosti prokázalo jako bezpečný přístav, zahrnují například rok 1980, kdy souběh událostí (Sovětský svaz poslal svá vojska do Afghánistánu a současně propukla v Íránu islámská revoluce) vedl k posílení ceny zlata o více než 60 procent. Potom je tu samozřejmě růst zlata od října 2008 do září 2011 o 150 procent díky tomu, že se investoři předháněli v investicích do zlata v důsledku globální finanční krize Západu.

Na druhou stranu jsme si v posledních letech povšimli u zlata určité změny a nyní vidíme, že lokální i mezinárodní politické krize mají na zlato jen omezený (pozitivní) dopad. Letos v létě způsobil pád čínské burzy otřesy napříč mezinárodními finančními trhy a index S&P500 se propadl o 11 procent, avšak zlato posílilo o pouhých 5,9 procenta a poté spadlo zpět na předchozí úroveň. Podobný vývoj jsme zaznamenali i dříve, když Rusko vyostřilo svou účast v konfliktu na východní Ukrajině. Tehdy došlo k pohybu na ropných trzích, ale na cenu zlata to nemělo téměř žádný dopad.

Avšak ani ropné trhy letos nereagují tak, jak bychom čekali. I přes tyto vážné a obavy vzbuzující události se ceny ropy pohnuly pouze ve chvíli, kdy problémy ohrožovaly schopnost země produkovat a vyvážet ropu. Letos k ničemu takovému nedošlo, s výjimkou pokračujících problémů v Libyi, kde se produkce a export země snížily o více než milion barelů ropy denně.

Ilustrační foto

A co investoři? Další dva produkty, o kterých stojí za to přemýšlet, jsou americký dolar a bezpečné státní dluhopisy. Americký dolar je nejlikvidnějším aktivem na světě a jeho výkon se odvíjí od změn v úrokových sazbách: obvykle, když se sazby zvýší, dolar posílí a naopak. Vzhledem k tomu, že se všeobecně přepokládá, že americký Fed v prosinci poprvé od roku 2006 sazby zvýší, počítáme s tím, že k Novému roku dolar posílí.

Ale ani americký dolar není imunní vůči výkyvům trhu. Rozprodávání čínských akcií v srpnu spustilo hromadnou averzi k riziku u všech typů akcií i měn. V rizikové situaci je běžné snížit své rizikové pozice a vzhledem k tomu, že euro mělo vůči ostatním měnám dobrou pozici, trh zažil oproti běžnému očekávání období posilování eura.

Nechtěné rozvíjející se trhy

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank, tvrdí, že rozvíjející se trhy nyní představují jedinou třídu aktiv na akciových trzích, kde je levná cena i hodnota. Mezi trhy nabízejícími tuto výjimečnou cenu i hodnotu uvádí Čínu, Rusko, Pákistán, Turecko, Hongkong, Řecko, Polsko, Španělsko a Japonsko.

Komentuje to slovy: „Většina manažerů „nesympatizuje“ s rozvíjejícími se trhy, především kvůli velkému zadlužení a nedostatek exportu v kombinaci s nízkými cenami energie v Číně a Asii. Ale Asie a rozvíjející se trhy jsou nyní naceněny k nedokonalosti, možná i k selhání, a stimuly monetární politiky ECB a BoJ současně s váhavým Fedem mohou vést k obchodům typu carry-trade.“

Jako u všech finančních nástrojů je pro investory nezbytné získat vědomosti o produktech a ujistit se, že rozumějí všem kladům i záporům obchodování s daným instrumentem. Pokud Fed opravdu v prosinci úrokové sazby zvýší, může trh zažít nestabilitu, která rychle ovlivní i hodnotu investic.

Autor je ředitelem Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Šéf Siemensu: Rizika v Evropě můžou dopadnout na investice

Raiffeisen spouští fond pro otrlé, investice pohlídá rakouská matka

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).