Menu Zavřít

Pavel Otto: Rána igelitkám

22. 4. 2014
Autor: CC BY-SA 3.0: Roland zh - Wikimedia Commons

Končící evropští poslanci si připsali na konto poslední velké vítězství. Oslnilo natolik, že jejich důrazná výzva Rusku, aby okamžitě stáhlo své vojenské jednotky z východní Ukrajiny, poněkud zapadla a prakticky nikoho – včetně Kremlu – nezaujala.

Pozornost upoutalo jiné a podle všeho fatální ekologické riziko. Zákonodárci v prvním čtení odhlasovali omezení distribuce plastových tašek a mikrotenových sáčků o rovných osmdesát procent.

Pravda, v rámci osmadvacítky má opatření začít fungovat až za pár let. Jenže přesvědčte Evropany, z nichž každý při nákupech spotřebuje průměrně 198 těchto tašek ročně (Češi 297, Slováci 466), aby je ze dne na den vyměnili za papírové. To zkrátka a dobře rychle nejde. Ostatně ani tuzemská média v tom problém neshledala.

„Poslanci EU zasadili první ránu igelitkám, jejich soumrak se blíží,“ optimisticky hlásaly titulky zpravodajských serverů. Možná že škarohlídům hudrajícím na bruselskou byrokracii zase jednou spadly koutky. Naopak eurohujeři se mohli radovat, protože před blížícími se volbami do Evropského parlamentu se znovu potvrdilo, jak je toto těleso důležité.

Environmentální otázky řešil i Pražský hrad. Prezident Zeman musel při návštěvě ovocnářské obce Holovousy na Jičínsku zasadit před obecním úřadem lípu místo historické odrůdy jablek holovouský malináč. Původní plány zkrachovaly, protože kvůli letošní zrychlené vegetaci už malináče kvetou, a stromek by se neujal. Evropská unie by se asi měla zamyslet nad tím, jak přimět počasí, aby tolik nebláznilo.


Čtěte také:

CIF24

Slovenské igelitky rozloží kompost za pár dnů

Konec igelitu v Čechách

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).