Menu Zavřít

Pavel Otto: Znechucenost

11. 2. 2015
Autor: čtk

Vláda uzavřela velmi pochybný kompromis se soudci. Právo a spravedlnost zůstaly kdesi vzadu, protože na dorovnání platů zpětně za tři roky budou mít nárok jen ti soudci, kteří před exekutivou pokorně skloní hlavy. Musí stáhnout žaloby proti státu a pod dohodu se podepsat.

Takový handl by snad neuzavřeli ani odboráři. A pro soudce by měl být zapovězen, tedy pokud chtějí být na moci výkonné nezávislí. Uvidíme, kolik se jich nakonec nechá koupit. To výsledné číslo bude docela důležité.

Ministryni Válkové došla trpělivost s kritikou valící se na ni z některých periodik, včetně těch, které vlastní šéf hnutí ANO Babiš. Prý je znechucená. Ostatně to, že nejpozději do konce měsíce odejde z funkce, už sama potvrdila. Přestože toho mnoho nepředvedla, její pocity jsou pochopitelné. Méně jasné je, proč se uznávaná profesorka trestního práva nechala zlanařit právě Babišovou partají. Když něčemu takovému vlezete do chřtánu, se znechuceností musíte počítat.

Hlava státu si v průzkumu veřejného mínění opět pohoršila. Nepomohlo ani, že nařkla Norsko z nacistických praktik.
Zatímco Zeman dál zaměstnává řadu novinářů hloupými výroky, vláda si v klidu vládne. I proto se dlouhodobě největší důvěře těší majitel Agrofertu. Klid na práci jeho chemicko-potravinářsko zdravonicko-mediální kolos jistě potřebuje. Alespoň premiér Sobotka si u lidí polepšil. Ale zase je druhý za vicepremiérem. Neradostným faktem je, že v tomhle pořadí běží už od začátku svého spojenectví s Babišem.


Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15:

Stanislav Šulc: Lesk a bída Hollywoodu

EBF24

Pavla Palaščáková: Aliance zasela vítr

Daniel Novák: Prezidenti a stávky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).