Menu Zavřít

Pavel Páral: Éra protektorátů

1. 8. 2015
Autor: čtk/AP

Řecko je jasným důkazem krachu celé evropské integrace od Maastrichtských dohod z roku 1992

S dohodou o další finanční injekci pro Řecko nejsou spokojeni Němci a nevěří v její účinnost, stejně jako řecký premiér. Mezinárodní měnový fond pak rovnou natvrdo říká, že to nemůže fungovat bez splátek odložených alespoň o třicet let či brutálního seškrtání dluhu. A tak se zdá, že jsou spokojeni jenom Francouzi, kteří mohou dál snít svůj napoleonský sen o francouzské Evropě, v níž sice vládnou spolu s Němci, ale nakonec jim vždycky patří poslední slovo. Jak dlouho jim to ale bude dopřáno, je velkou neznámou. Jisté je jen to, že ten čas se krátí.

Balkánská země jistě potřebuje racionalizovat penze, začít konečně vybírat daně, uvolnit podnikání a privatizovat. Tak jak je to v tvrdých závazcích přijatých Tsiprasem před nedávném. Jak je ale bude zavádět vláda, která tak bude činit pod bičem německého protektora a která nevěří v jejich účinnost, v zemi rozvrácené sociálními bouřemi a odporem k nepříjemným změnám?

Když navíc obsluha dluhu „vymaže“ efekty z úspor a exportní výkonnost sice poroste, ale na to, aby se stala dlouhodobě udržitelným tahounem ekonomiky, jsou třeba mohutné investice a hodně času, který není. Navíc kdo by asi tak v Řecku nyní investoval? Němci, na něž budou na ulicích plivat oškubaní důchodci? Nebo Číňané, kteří mají doma kvalifikovanější a levnější pracovní sílu, než by našli na Peloponésu?

Nesplatitelný dluh

Mezinárodní měnový fond má samozřejmě pravdu, když tvrdí, že řecký dluh je nesplatitelný, a zrovna tak má pravdu německý ministr Wolfgang Schäuble, který tvrdí, že v eurozóně je odpouštění dluhu nemožné, protože to zakazují smlouvy o euru. Jenže Němci jsou poslední, kdo ještě doufá, že tyhle smlouvy jsou něčím více než bezcenným cárem papíru. Jinak by si museli přiznat to, co naprostá většina ekonomů chápe, tedy že měnová unie je z de? nice unií transferovou, v níž je nutné přesouvat kapitál z vyspělejší části do méně vyspělé a křížové ručení za závazky je nedílnou součástí této reality.

Řecko je důkazem, že neexistuje žádný evropský národ, ale jen evropské národy se svými demokratickými státy

Tak to tvůrci eura chtěli a ne, že ne. A to, že to nechtějí lidé, voliči, občané evropských států, je opravdu vůbec nezajímalo. Jako správný předvoj evropského lidu věřili, že to občané pochopí, a když ne, tak budou muset. Zčásti to klaplo. Řekové v tu transferovou unii uvěřili velmi rychle, jen jim nedošlo, že jim pak bude vládnout někdo úplně jiný, než koho doma volí ve volbách, a teď jsou překvapeni.

Jen Němci a Finové se pořád diví, že si někdo dělá nárok na jejich peníze, s nimiž mají dávno úplně jiné plány. A Francouzi vysvětlují a přesvědčují, že je to tak správně. Věřme aspoň na chvilku, že to není proto, že by si začali uvědomovat, že to dlouho nepotrvá a stanou se cílem transferů i oni. A pro jistotu už teď mluví o nezbytné evropské ekonomické vládě. Samozřejmě nevolené, s ministerstvy obsazenými na základě francouzsko­německé dohody.

Symbol krachu evropské integrace

Ale dost ironie. Řecko je prostě jasným důkazem krachu celé evropské integrace od Maastrichtských dohod z roku 1992. Důkazem, že neexistuje žádný evropský národ, ale jen evropské národy se svými demokratickými státy, kde jsou vlády odpovědny svým voličům za správu země. Společná měna zavedená z čistě politických důvodů v zemích, které z de? nice nejsou schopny s ní fungovat, pak nevyhnutelně rozrušuje tuto přirozenou a fungující strukturu a nahrazuje ji zcela nedemokratickým diktátem a nucenou správou.

Řekové tak kromě onoho neustále skloňovaného odepsání dluhu především potřebují zpět sobě navrátit „ztracenou vládu věcí svých“. Jen oni z vlastní vůle a na vlastní odpovědnost mohou přijmout reformy, které nepochybně musejí bolet, ale především dávat naději na lepší časy. A když to neudělají, musejí to cítit na svých životních poměrech. Doby kolonií a protektorátů jsou už dávno pryč a asi lze doufat, že nikdo v Evropě nestojí o nějaký osvobozenecký boj evropských národů. A kvůli tomu je třeba vyvézt euro na smetiště dějin. A nejen v Řecku.


Čtěte také:

Řecká vláda nařídila otevřít banky, limity pro výběr hotovosti zůstanou

EBF24

Řecké banky mají hotovost do pondělí, tvrdí tamní bankovní asociace

Řecko dluhy splácí. Ale jen ty, které skutečně musí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).