Menu Zavřít

Pavel Páral: Zbytečná a drahá válka proti ČNB

12. 3. 2015
Autor: čtk

Miloš Zeman je prezidentem dolních deseti milionů, a tak má pochopitelně péči o jejich úspory. Ty prý ztratily osm až deset procent hodnoty kvůli intervenci ČNB. A až bude bankovní rada vypadat podle Zemanových představ, tak tuto nespravedlnost bryskně napraví.

Škoda, že podobnou péči o úspory obyvatel nemají také prezidenti Německa, Francie, Itálie, a dalších zemí eurozóny, jimž ECB znehodnotila během posledních tří měsíců jejich úspory bratru o nějakých třicet procent svou politikou kvantitativního uvolňování. A to propad kurzu eura vůči dolaru ještě zdaleka není u konce.

Bylo by to celé vlastně k pousmání nad jedním měnovým diletantem, kterému dali bůh a přímá volba úřad. Ale vzhledem k tomu, že Zeman bude mít již zanedlouho značný vliv na to, jak bude vypadat česká měnová politika dosud sklízející mezinárodní uznání, je nutné se tím zabývat a o podobných úletech veřejně diskutovat. Nakonec jde o to, co a kolik si za peníze, které nosíme v kapse, nakonec koupíme.

Těžké hledání odborníka

Prezident veřejně prohlašuje, že do jím jmenované bankovní rady se dostanou pouze lidé, kteří podporují co nejrychlejší zavedení eura a jsou proti devizovým intervencím. Problém je trochu v tom, že se v Česku nejspíše nenajde ani jeden skutečný kredibilní ekonom ovládající měnovou abecedu, který by skutečně upřímně doporučoval rychlé nahrazení koruny eurem.

Kromě toho naprostá většina ekonomů, kteří kritizují devizové intervence, je tvořena zapřísáhlými odpůrci eura. Nakonec ani jím jmenovaný Jiří Rusnok nepatří v současné bankovní radě mezi nějaké eurooptimistické a protiintervenční disidenty. Spíše opak je pravdou. A každý, kdo alespoň občas sleduje, co se s eurozónou děje, chápe, že jinak to být nemůže.

Zeman evidentně nebude mít kam sáhnout, pokud se nebude chtít zesměšňovat odborářskými experty vyškolenými ve Státní plánovací komisi před rokem 1990. Proč tedy vede úplně zbytečnou válku se současnou bankovní radou? To je naprostá záhada. Jenže tahle záhada může přijít docela draho, ostatně jako každá jiná válka.

Nákladná obrana kurzu

ČNB v listopadu 2013 velmi rychle přesvědčila investory, že je připravena bránit vyhlášený kurz a nestálo ji to moc. Jestliže nyní výroky prezidenta zneklidňují trhy a vedou k posilování kurzu, děje se to nejméně žádoucí. ČNB bude donucena kurz bránit a nakupovat eura. Doba, kdy bude možné ze současného kurzového režimu vycouvat, se tím bude vzdalovat. A samotný exit, který už bude mít na krku Zemanova bankovní rada, bude znatelně obtížnější a pro českou ekonomiku riskantnější. Nedávná švýcarská zkušenost mluví snad dost jasně.

Navíc za nějaké dva roky, až bude možné nechat kurz volně plavat, bude každé posílení měny znamenat pro ČNB a tím pádem i pro Česko docela slušnou ztrátu v řádech miliard korun na hodnotě vysokých devizových rezerv.


Čtěte také:

Zeman: Singera v čele ČNB nahradí Rusnok

CIF24

Ihned zastavte intervence, vyzval Zeman ČNB

Zeman opět zkritizoval ČNB. Do rady nejmenuje lidi podporující devalvaci

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).