Menu Zavřít

Pavla Palaščáková: Věčný mír

30. 4. 2013
Autor: profimedia.cz

Slovenský premiér Robert Fico na studentské novinářské soutěži řekl, že by si přál, aby v médiích o jeho zemi nebyly jen černé informace. Mrzí ho prý, že pro žurnalisty je dobrou zprávou jen špatná zpráva, přestože se i Slovensko má čím pochlubit. Přes tuto výtku ale napsal do místní kroniky: „přeji si věčný mír se současnými i budoucími novináři“.

Není těžké uhodnout, co přivedlo k pokoře arogantního politika, jenž po zvolení Ivana Gašparoviče prezidentem desítky zástupců médií seřval a dodal, že pro další nakládačku si mají ještě přijít. Hospodářská politika vlády zadrhává a na popularitě sociální demokracie je to znát.

Z posledního průzkumu vyplývá, že Smer by měl v parlamentu „jen“ půlku křesel. Mnoho Slováků přitom věří, že Fico by se v příštím prezidentském klání rád blýskl v hlavní roli, což by mu umožnilo elegantní únik před zodpovědností.

Loutkový předseda ukrajinské vlády Mykola Azarov před časem dostal od prezidenta Viktora Janukovyče nesnadný úkol — naučit se jazyk své země. Jeho snaha ale vedla ke vzniku zcela nové mluvy. Na internetu se tak objevil on-line slovník z ukrajinštiny do azarivky, recesisté nabízejí i překlady webových stránek.

Novináři premiéra prosí, ať raději hovoří rusky. Vzhledem k jeho zarputilosti je ale možné, že azarivka vytlačí takzvaný suržyk, hojně používaný na východě. Jde o směs ukrajinské gramatiky a ruské slovní zásoby. Nebo vedle sebe budou fungovat čtyři „řeči“ společně, aby byla jazyková otázka země ještě složitější.


Čtěte také:

EBF24

Ficova socialistická vláda připravila banky o třetinu zisků

Ukrajinská vláda: „rodina“ a oligarcha

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).